
I motsetning til hva mange tror, er sake verken øl, fruktvin, sterkvin eller brennevin. Og hva er det da? Jo, sake er en alkoholholdig drikk laget av polert ris!
Sake betyr noe annet i Japan
Om du ber om sake i Japan, kan det hende at du får noe annet enn sake. Det er fordi sake er et ord for en hvilken som helst drikk med alkohol. I Japan kalles sake nihonshu eller seishu, som betyr tradisjonell alkoholholdig drikke fra Japan.
Sake-historie
Først kom risen for over 7000 år siden. Så kom saken. Sannsynligvis er det kineserne som fant opp metoden for å lage sake, men det er Japan som er mest kjent for sake.
Japanerne har brygget sake i over to tusen år.
Sakebryggeriet
Det er over tusen sakebryggerier i Japan. Mange av dem har laget sake i over 200 år – de eldste så lenge som 800 år. Før i tiden var det vanlig å drive jordbruk på sommeren og jobbe på sakebryggeriet om vinteren. I den kalde årstiden var det også mindre fare for at saken ble infisert av uønsket gjær og bakterier. Nå som det er færre bønder i Japan, er det vanligere at sakebryggeriet har faste ansatte og produksjonen kan gå året rundt. De fleste japanske sakebryggerier tar gjerne imot besøk.
Toji
En toji er en bryggerimester og leder bryggingen i sakebryggeriet.