Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Tilbake
Lær om vin Land Østerrike Øvrige

Blaufränkisch og Kékfrankos

Se for deg at du rører sammen blåbær og bringebær. Så tilsetter du litt lakris, urter og et lett dryss av fiol. Da har du smaken av Blaufränkisch! Kjenner du et hint av paprika fra øst? Ja, der har du Kékfrankos!
blaufrankisch-kekfrankos-av.jpg
Foto: Getty Images
Du kjenner sikkert Blaufränkisch som en Østerriksk spesialitet. Men den dyrkes også i andre land, men har andre navn. Ungarn har faktisk dobbelt så mye av den blå druetypen, som de kaller Kékfrankos. Her brukes den ofte alene, men er også den viktigste druen i blandingsvinen Egri Bikaver. 
 
Blaufränkisch blomstrer tidlig og modner seint. Derfor har den det best i de varmere vinmarkene i Østerrike.
 
De gamle klonene av Blaufränkisch er visstnok førstevalget for de kvalitetsbevisste produsentene. De moderne klonene utvikler større drueklaser som igjen gir større avlinger. Men tuppen av klasene har vanskeligere for å modne og resultatet kan bli viner med trå tannin og vegetale aromaer som minner om gress og sevje.
blaufrankisch navn.png

Kjært barn 

I middelalderen var alle druer som ble gitt tilnavnet fränkisch regnet som ekstra noble. Tyskerne kaller den Lemberger, i Tsjekkia heter den Frankovka, i Ungarn Kékfrankos, mens rumenerne kaller den Burgund Mare.
 
Druen er blitt kalt Øst-Europas Pinot Noir, selv om den mest sannsynlig ikke har slektskap til vidunderet fra Burgund. Men noen av de samme egenskapene er likevel tilstede. Selv om den kanskje minner mer om gamay fra Beaujolais. Man har lenge trodd at Blaufränkisch var en klone av Gamay, det kan forklare navnet bulgarerne har på druen.
 
Tidligere var produksjonen av rødvin i hvitvinslandet Østerrike så liten at det ikke ble undervist i faget ved landets beste vinskole Klosterneuburg før i 1984. Rødvinene som ble laget før åttitallet var stakkarslige og syrerike. 
 
Kvalitetsrevolusjonen som kom i kjølvannet av at det i 1985 ble avslørt at en mengde produsenter søtet vinen med frostvæske, førte med seg nye beplantninger av røde druer, særlig landets egne, dominert av Blaufränkisch, Zweigelt og St. Laurent (Zweigelt er for øvrig en krysning av Blaufränkisch og St. Laurent). 
 
I starten smakte de fleste rødvinene overmodent, overdimensjonert og eikepreget. Etterhvert som kunnskapen har økt, har den ene etter den andre kvalitetsprodusenten dukket opp, med elegante og typeriktige viner.
 
I Østerrike er Blaufränkisch den nest mest plantede blå druen og mesteparten finner du i Burgenland. Området ligger øst i Østerrike, der varm vind fra den Pannoniske sletten strømmer inn. Leithaberg DAC og Eisenberg DAC, er kjent som kilden til noen av de beste vinene basert på Blaufränkisch.
 

Leithaberg DAC

Leithaberg DAC (Districtus Austriae Controllatus) ble opprettet i 2008. De 3100 hektarene med vinmarker ligger i slake skråninger vendt mot den grunne Neusidlersee som avgir varme til vinmarkene.

Vest for vinmarkene ligger åsryggen, Leithagebirge, som har gitt navnet til appellasjonen. På kvelden og natta siger det kjølig luft ned fra disse høydedragene som bidrar til friskere viner. Jordsmonnet består av skifer, kalkstein (gammel sjøbunn) og gneis.

De røde vinene skal inneholde minst 85 prosent Blaufränkisch, med mulighet for opptil 15 prosent Zweigelt, St. Laurent og Pinot noir. Det vanligste er likevel å kun bruke Blaufränkisch.
 
Rød leithaberg skal modnes en periode på fat, men det er ikke spesielle krav til størrelse på fatene. Generelt er det moderat fatpreg på vinene. Men som ellers i vinverdenen blir det gjerne mer fatpreg på de dyreste vinene. Vinen kan lanseres tidligst 1. september, to år etter innhøsting.

Podkast 57 Vin fra Østerrike - på ti minutter

Vinlandet Østerrike er i vinden, og setter sitt preg på polhyller og vinkart med både hvite og røde viner.

Leithaberg-lv.jpg

Eisenberg DAC

Eisenberg DAC ligger rett ved grensen til Ungarn og fikk også DAC-status i 2008. Før det ble vinene stort sett solgt lokalt, men området har fått et realt oppsving. 

Vin merket som Eisenberg kan bare inneholde Blaufränkisch. Vinmarkene plantet med Blaufränkisch dekker kun 200 ha. Det er under en tiendedel av arealet i Leithaberg DAC. Den årlige produksjonen er på omtrent 240 000 flasker. 
 
Eisenberg blir ikke påvirket av Neusidlersee og gjennomsnittstemperaturen er lavere enn resten av Burgenland. Til gjengjeld har området mest sol i Burgenland. Vinmarkene ligger i slake skråninger på mellom 280 og 480 meter over havet. Også Eisenberg nyter godt av den varme vinden fra Ungarn med hint av gulasj.
 
Jordsmonnet i Eisenberg består av skifer og jernrik kalkstein. Jern, som heter Eisen på tysk, har gitt navnet til området.
 

Kékfrankos fra Balatonsjøen

Se for deg et landskap med gigantiske vulkaner som spruter ut lava og aske og et avtagende, boblende innlandshav. Dette var Ungarn for ti-femten millioner år siden. I dag er det ingen aktive vulkaner i Ungarn, men det er ingen tvil om at den vulkanske aktiviteten formet landskapet i noen av landets historiske og mest kjente vinregioner. 
 
Stort geologisk mangfold  har gitt opphav til noen av verdens mest unike og verdsatte viner. Kanskje er de litt mindre berømte nå, men historisk sett har de prydet mange kongelige festbord i Europa. 
 
Hvorfor har ikke Ungarn lenger den posisjonen den hadde? Hard medfart av phylloxera på slutten av 1800-tallet, to verdenskriger og 40 år under kommunistisk styre er stikkord som gir noen svar. Men nå opplever ungarsk vin en renessanse blant vinelskere. 
 
 

Balatonfüred-Csopak

Balatonfüred-Csopak er en av hele fem vinregioner som ligger i nærheten av Balatonsjøen. Området er ganske kompakt og vinmarkene strekker seg fra Balatonsjøens bredder og oppover i høydedragene noen kilometer nordover.
 
Det kontinentale klimaet her minner mye om et middelhavsklima. Vintrene og somrene er milde. Våren kommer ofte tidlig, men gjennom sommeren demper vinden fra sjøen temperaturene og gjør at innhøstningen kommer sent. Gjennomsnittstemperaturen er på ca 10 grader i året, noe som er omtrent som Champagne. 
 
Balatonfüred-Csopak regnes for å være Ungarns tidligste vinområde og har en mer enn 2000 år lang historie. Det lages både hvitt og rødt i regionen.
 

Lytt og lær

Bli med til Ungarn, et land som byr på mange forskjellige vintyper. Virag Pettersen, som er født i Ungarn og utdannet ønolog, forteller om druetyper som Kekfrankos og Furmint. Lytt til podcasten vår om Ungarn.

Podkast 131 Vin fra Ungarn

Bli med til Ungarn, et land som byr på mange forskjellige vintyper