2018-årgangen i Loire

Etter to år med store frostskader, skulle man unngå disse problemene i 2018. Årgangen var varm og gav god modning og lavere syrenivåer enn foregående år.

Det var noe problemer med meldugg i juni på grunn av regn på feil tidspunkt. Dette redusere avlingene noe, men var først og fremst arbeidskrevende. Sommeren og været frem til innhøstning var imidlertid solfylt og varmt.

På høsten kom det en og annen spredt regnbyge som gjorde godt for druene. 2018 gav pene druer av svært god kvalitet. For de hvite vinenes del var det viktig å bevare friskhet sammen med den rike frukten.

For de røde vinene var årgangen perfekt. Kvantiteten er også stor i 2018. Totalt sett en god årgang for hvite viner og en stor årgang for de røde vinene.

 

2017-årgangen i Loire

Årgangen var preget av frostproblemer i april. Problemene gav ujevn skade, men som helhet ble kvantiteten redusert. Muscadet-området og deler av Touraine laget lite vin i 2017. Kvantiteten var bedre i Anjou og Sentral-Loire (Sancerre, Pouilly-Fume etc). Kvantiteten var likevel totalt sett opp med 7% fra 2016, som opplevde de samme frostproblemene i enda sterkere grad.

Den gode tingen i 2017 var at været var bra etter at frosten hadde gjort sitt. Mye godt vær og med den nødvendige nedbøren gjorde at druene modnet tidlig. Plukking startet tidligere enn i 2016 og modningen var god. 2017 har vist seg å være en svært god årgang for spesielt de hvite vinene, men også de røde kan være gode.

Vinene har god modning, men med stor friskhet. De hvite vinene er holdbare.

 

2015-årgangen i Loire

Mai og juni var jevnt over varme og tørre og selv om ikke temperaturen var ideell under blomstringen i den siste delen av juni, førte ikke de lave temperaturene til nevneverdig tap av avling, selv om det ble registrert spredte tilfeller av coulure i enkelte kjølige områder av Loiredelen.

Det varme været kom i juli og måneden forløp med godt og varmt vær og svært begrensede nedbørsmengder. Temperaturene var høye, rundt 30 grader, men de var ikke ekstremt høye, noe som forhindret begynnende varmestress og tilfeller av solbrent frukt.

Først mot slutten av måneden kom det nedbør i Loiredalen, til dels i store mengder. Også mot slutten av august fikk Loiredalen store nedbørsmengder. Normalt kunne nedbørsmengdene ha forårsaket råteproblemer på dette tidspunktet i vekstsesongen, men fordi druene i 2015 var i tidlig veraisonfase og hadde spesielt tykt skall som et resultat av det varme været i juli, klarte de seg uventet godt til tross for nedbørsmengdene.

Det var også en fordel at nedbøren kom konsentrert snarere enn var spredd utover en lang periode. Vinmarkene var stadig tørre etter varmeperioden i juli og vinmarkene absorberte regnet fort og bidro til å vitalisere vinmarkene og sette fart på veksten og modningen.

September startet varmt og tørt, inntil det det begynte å regne i den andre uken av september. Da hadde en del produsenter i Muscadet allerede plukket avlingen. Mange av de beste produsentene i Muscadet plukket i moderat regn, men nedbøren var ikke ekstrem i Muscadet og regnet bidro derfor ikke til å redusere kvaliteten på avlingen, selv om noe sortering var nødvendig enkelte steder.

Som et resultat av vekstsesongen så langt i 2015, var Melon de Bourgogne-druene små og harde, som gjorde at nedbørsmengdene i liten grad påvirket kvaliteten på frukten negativt. Øst i Loiredalen var plukkingen av Sauvignon Blanc allerede i god gang. For én gangs skyld plukket Touraine, Menetou-Salon, Sancerre og Pouilly-Fumé tidligere enn Muscadet.

Chenin Blanc og Cabernet Franc klarte seg godt gjennom periodene med nedbør i juli og august, og avlingene bli plukket i kjølig og klart vær helt mot slutten av september og et stykke inn i oktober. Druene var av høy kvalitet og kjølig vind og ellers varmt vær konsentrerte frukten i druene samtidig som vinmarkene tørket opp. De søte kvalitetene nøt også godt av den gode og varme perioden mot slutten av året.

2015 regnes som en topp årgang både for tidlige og sent plukkede druer basert på Chenin Blanc. Cabernet Franc og Pinot Noir gjorde det spesielt fremragende i 2015, her må vi tilbake til 2005 for å matche 2015.

2014-årgangen i Loire

2014 fikk en god start på vekstsesongen. Det var godt og varmt vær under hele blomstringsperioden i juni, som er avgjørende for en rikelig avling. Deretter forsvant det gode og varme været og vi fikk et værskifte, i det minste for en periode.

Selv om deler av juni og juli var preget av godt og varmt vær, var det regelmessige og til dels betydelige nedbørsmengder over hele Loiredalen, fra vest til øst. Den høye fuktigheten resulterte i betydelig råtestress i vinmarkene og bøndene måtte støtt og stadig ut i vinmarkene for å forebygge mot råteangrep.

2014 krevde mye arbeid i vinmarkene i juni og særlig juli. Vanligvis er august en god og varm måned i Loiredalen, men i august 2014 var det lite som tydet på at årgangen skulle bli god; regn, vind, kaldt vær og begynnende råte ga lite håp om godt resultat i september / oktober.

Men så kom en strålende varm og nedbørsfri seksukers periode i september og oktober og forvandlet en ordinær årgang til en meget god årgang for store deler av regionen. Den lange perioden med varmt og godt vær konsentrerte og modnet druene og avlingen var moden, ren og sykdomsfri da den ble plukket.

Djevelen er imidlertid i detaljene, og går vi inn i de enkelte områdene i Loiredalen, er bildet noe mer variert. Typisk for Loiredalen er at de ulike grønne druetypene modner på ulike tidspunkter.

De tidligplukkede druene Melon de Bourgogne og Sauvignon Blanc gjorde det særlig fremragende i 2014.

For Chenin Blanc og Romorantin, som modner senere, er bildet mer variert. De tørre utgavene er likeledes fremragende, mens de seks ukene med fint og varmt vær ikke var tilstrekkelig for de søte vinene fra Vouvray og Montlouis. Noe bedre resultater har vi i Anjou og det finnes gode Quarts de Chaume, men generelt sett er 2014 ikke en stor årgang for søte viner. Cabernet Franc og Pinot Noir nøt godt av den siste lange perioden med godt vær og leverte gode resultater.

 Skrevet av Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, produktsjefer med ansvar for spesialbutikkene.