Tilbake
Lær om vin Land Frankrike Provence

Rosa er vårens farge

Et av de første vårtegnene er at rosévinene begynner å fylle vinglassene. Den lyse fargen, de delikate aromaene og de friske, lette smaken, er som selve vårblomstene der de står og skjelver mellom vårsol og nattekulde.
venezia.jpg
Foto: Getty Images

Rosévin lages som regel på rødvinsdruer, til og med druer som vanligvis gir kraftige rødviner med mye farge, fylde og tannin, som Nebbiolo, Syrah, Grenache, Carménère. Og de masereres. Smak og aroma trekkes ut fra drueskallene, og litt farge. Overgangen fra lett rødvin til mørk rosévin er ikke alltid like synlig, som med klassikeren Tavel.

Nesten en hvitvin

Smaken er som regel mer som en hvitvin. Lite fylde, ikke noe eller bare litt tannin, og god friskhet. Aromaene går fra rips, morell og kirsebær til rødt eple, skinke og mandel. Druetype og klima spiller inn på både frukt og smak. I produksjonsprosessen brukes mye tank og vinen tappes gjerne med skrukork for å fremheve og bevare mest mulig ung, delikat fruktighet. Pouch og BIB har ofte ferskere tappinger ut over sesongen enn flaskene, men variasjonene trenger ikke å være store.

Til mat og kos

Flere kvalitetsbevisste produsenter lager nå rosévin, og vintypen har begynt å dukke opp på gode restauranters vinkart. Rosévin passer ikke bare til rosa mat som reker og laks. Dette er matvennlig viner, spesielt til lette vår- og sommerretter som salater og fingermat. De mer smaksrike vinene er gode til spekemat, gazpacho og lyst kjøtt som svin og kylling.

venzia pink.png

Provence

Rosévin er en kategori i høy vekst. Provence har virkelig etablert seg i det norske markedet som et kvalitetsvinområde, og vinene er kjente som perfekte sommerviner, med delikat farge og lys frukt i aromabilde.

Tavel

Ute i verden er mørkere rosévin en trend, og det er også interesse for dette I Norge. Tavel er en få områder hvor det kun er lov å lage rosévin. Tavel ligger i Sør-Rhône, et stykke opp mellom Marseille og Montpellier. Det er ikke lov å lage rosé ved å blande rødvin og hvitvin i Frankrike, men man kan blande rødvins- og hvitvinsdruer og la dem gjære sammen. I Tavel rosé er det lov å bruke ni ulike druetyper, som de røde druene Syrah, Grenache, Mourvedre, og de grønne Bourboulenc og Picpoul. Grenache må utgjøre mellom 30 og 60 prosent av blandingen. Vinene er tørre, og har mer fylde og smak enn andre roséviner.

Italia – Piemonte

Rosévin fra Nord-Piemonte er populært. Produsentene i regionen Langhe kan også lage gode Nebbiolo-baserte roséviner. Regionen har markert seg som produsent av roséviner i høyere kvalitessjikt på druen som ellers brukes til Barolo og Barberesco. Litt fasthet, litt skinkepreg, gode matviner.

Tyskland

Høy kvalitet på BiB er ikke lenger uvanlig. Heller ikke for rosévin. Tysk rosévin er veldig populært for tiden. Mange av topprodusentene lager rosévin. Og de kan sin Spätburgunder, også når de kaller den Pinot Noir og gir den rosa farge.

Podkast 34 Rosévin - alt du trenger å vite

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen?