Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Tilbake
Lær om vin Land Frankrike Savoie

Savoie – offpiste i Frankrike

Øst i Frankrike finner vi Savoie - Rhônedalens litt ville fjellfetter. Det er en stolt liten vinregion med høye fjell og grønne åssider, druer som «ingen» andre bruker og et intrikat appellasjonssystem.
savoie vin AV.jpg
Foto: Getty Images

En sjelden mulighet

Ved foten av de franske alpene, der Frankrike møter Sveits og Italia, finner vi Savoie. De fleste forbinder denne kroken av Frankrike med skiturisme og osteretter, men nå har vi en sjelden mulighet til å utforske hva vinene deres er gode for.

Nærmere 90% av vinen som produseres her selges og drikkes lokalt, men i de siste har vingeeks rundt om i verden vist interesser for hva som skjer i alpene. Det henger både sammen med at vinstilene herfra passer rett inn i lyst og lett- trenden, men også at dedikerte og interesserte vindrikkere mer enn noen gang er åpne for å prøve ukjente og særegne druetyper.

 

Et virvarr av stein, druer og dalfører

I Savoie dyrkes det hele 23 lokale druesorter spredt flekkvis utover et område på størrelse med Viken fylke. Vinmarkene er nøye plassert mellom fjell og elver. Druene dyrkes naturligvis ikke i slalåmbakkene, men i de lavereliggende, sørvendte skråningene (200 – 500 moh). Her er klimaet såpass behagelig at både mandler og oliventrær trives. Jordsmonnet er sammensatt for å si det mildt, men en grei huskeregel er at de fleste vinmarkene er kalkrike.

 

Til geografientusiastene

Grovt sett kan området deles i tre deler: Nordøst, rundt Genevesjøen og ved elven Arve, nordvest, ved Rhône-elvens bredder, og i et bomerangformet område i sør ved byen Chambéry. Alle vinene vi lanserte fra Savoie i mai 2020 er fra dette sørlige området som består av flere AOPer, men som går under samlebetegnelsen Combe de Savoie. Combe er et ord med keltisk opprinnelse som betyr trang dyp, dal, og vinene fra dette området regnes som de beste.

Podkast 188 Savoie - fransk alpevin

Vinplantene skuer utover grønne enger med gressende kuer. I bakgrunnen kneiser Alpene og fra landsbyen kommer en liflig duft av smeletet ost.

De viktigste druene

Jacquère

Omtrent halvparten av vinmarkene i Savoie er beplantet med denne grønne druen som er den viktigste i Savoie, og ikke-eksisterende i resten av verden (bortsett fra et par hederlige unntak i Portugal og Condrieu). Det er en produktiv plante som har fått kjælenavnet Robinet, kran, som viser til at det er en plante som kan gi mange druer.

Vinstokken knopper tidlig, men druene modner relativt sent. Vinstilen er middels aromatisk, som regel tørr med høy friskhet og ofte lave alkoholnivåer. Kan minne om en chablis krysset med grüner veltliner. Eller som Andrew Jefford beskriver Jacquère-cruene Abrumes og Apremont:

…these are, at best, light, fresh, salty nettle-brisk, the Muscadet of the Alps.

Akkurat som Chablis og Muscadet er dette gode viner til sesongens lettere retter. Her er det bare å slå seg løs. Prøv dem til fisk og skalldyr, lette salater eller hva med en Jacquère til vårens asparges?

Mondeuse

Er i slektskap med Syrah, og har aromaer som kan minne om sin mer kjente slektning. Det er en aromatisk drue med innslag av balsamiske overtoner, og kan beskrives som en blanding av Syrah og Dolcetto. Den har høy syre, fast og saftig munnfølelse, dyp farge og et godt lagringspotensiale.

Druen var etablert og dyrket i Savoie allerede før romerne invaderte området. Den romerske skribenten Columella beskriver det som sannsynligvis er Mondeuse allerede i det første århundret: 

Druen som modner i snøen

Vinene er tydelige uten å være veldig kraftige. Her er mye struktur i form av syre og tannin. Det er faktisk ikke ofte å få så friske rødviner. Dette er flotte viner å bruke til grillmat med ferskt og lett tilbehør, eller til fiskemiddagen. Friskhet i vin passer godt til salt mat, og for de som helst vil ha rødvin til spekematen er dette et godt valg.  

Og mange andre…

Selv om Jacquère er den mest brukte hvitvinsdruen kan blant annet Altesse (som lokalt kalles Roussette), Roussanne (som vi kjenner fra Rhône, men som kalles Bergeron her) og Chardonnay produsere kvalitetsvin i området.

Mondeuse er den mest brukte blå druen, men det er mange flere som brukes til rød og rosévinsproduksjon. De viktigste er Gamay, Pinot Noir, Poulsard og Persan.

Frankrike hovedkart.jpg