Regionen grenser mot Campania i vest, Puglia i øst og Calabria i syd. Den har en kort kystlinje mot Tyrrenhavet i vest, og en annen mot Tarantobukta i det Ioniske hav i sydøst.

Basilicata var en gang en del av Magna Graecia, så greske templer og bysantisk kultur er noe av det man kan oppleve her. Men mest av alt byr Basilicata på helt spesiell natur, fjell, daler, verdens nest største Jesusfigur, varme, livlige, men avslappede italienere – og karakterfulle viner.

Aglianico del Vulture

Den viktigste druen i Basilicata er Aglianico, kanskje mest kjent fra regionen Campania og toppvinene Taurasi. De beste vinene på Aglianico fra Campania og Basilicata blir ofte kalt Sør-Italias Barolo, da de kan minne mye om hverandre med sin høye syre, mye tannin (snerp) og aromabilde. Mens vinene fra Taurasi er elegante med florale topptoner er Basilicta sine viner litt mer rustikke og generøse med krydrede og jordlige toner.

Aglianico del Vulture DOC/DOCG ligger nord-vest i regionen på en utdødd vulkan (Monte Vulture). Aglianico elsker vulkansk jordsmonn, og det får den her på Monte Vulture, hvor jordsmonnet består av Tufo, eller tuffstein, som er en porøs vulkansk bergart omdannet fra vulkansk aske.

De beste vinmarkene ligger på 300-500 moh og er sør-øst vendt med morgensol, dette gjør at de slipper den verste varmen og sola om ettermiddagen. De høyeste vinmarkene ligger på ca 700 meter.

Aglianico

En drue som modner sent og høstes normalt i slutten av oktober / begynnelsen av november. Den trenger en lang, varm og tørr sommer for å utvikle full fenolisk modning. I kjøligere årganger høstes det kanskje så sent som den første uken av desember, dette er mer enn 2 måneder senere enn når Primitivo høstes i naboregionen Puglia.

Aglianico har en lang historie og ble brakt til området av grekerne (hellenerne), romerne kalte druen for Elenico og ble deres favoritt og base for vinen Falernum som var regnet som den aller beste vinen (I dag heter området Falerno del Massico og ligger nord for Napoli).

Hva passer disse vinene til?

Dette er tanninrike viner som gjerne kan serveres til langtidskokte kjøttgryter av okse, vilt eller lam. Faste oster som parmesan og pecorino. Går selvfølgelig også til det tradisjonelle påskelammet, men en lokal spesialitet i Basilicata er Spezzatino di agnello, lammegryte med løk, laubær og potet. Skulle du være så heldig å ha lammelår til overs etter påskeaften; lag en ragù på restene og server med papardelle pasta. Det er godt til Aglianico det!

sør-italia kart