Tilbake
Lær om vin Land Italia Piemonte

Lessona - Piemontes glemte vin

Det er mye mer å oppdage i Piemonte enn de klassiske velkjente områdene som Barolo og Barbaresco. Flere regioner i Alto Piemonte syder av kreativitet og entusiasme fra en ny generasjon vinmakere.
lessona AV.jpg
Foto: Getty Images

Alto Piemonte

En blomstrende vinregion som forsvant. En håndfull sta produsenter som kjemper seg tilbake. Lessona, nord-vest i Piemonte vil ha tilbake plassen i rampelyset. Vinene fra Lessona, Gattinara og Ghemme var kjent allerede på 1500-tallet og var de første vinene i Italia som ble flasketappet, hele 200 år før Barolo.

Men vinlus, voldsomme haglstormer, sykdommer og en voksende tekstilindustri satte en stopper for en blomstrende vinindustri i den nordre delen av Piemonte på begynnelsen av 1900-tallet. De gikk fra 40.000 hektar til knappe 2000. Etter to verdenskriger var det bare Barolo og Barbaresco som hadde vind i seilene, i nord satset de i stedet på tekstiler.

Men i dag er Alto Piemonte, som ligger rett sør for Alpene, på vei tilbake. Klimaendringer og skyhøye vinmarkspriser i de berømte nebbioloregionene endrer spillereglene. Nå er det produsenter i Barolo og Barbaresco som interesserer seg for Alto Piemonte, ikke motsatt.

 

Lessona DOC

Vinene fra Lessona må være minst 85 % Nebbiolo og kan iblandes 15 % Uva rara eller Vespolina (brukes for å «mykne opp» Nebbiolo). De er ofte lysere enn vinene fra Barolo og Barbaresco, er livlige og elegante med innbydende aromaer med flott mineralitet. De har stort lagringspotensiale.

2015-årgangen ga god modning og en lang vekstsesong, og er sånn sett den ideelle årgangen i området.

Lytt til vår podcast Nebbiolo - bli kjent med druen

Podkast 93 Piemonte - mer enn Barolo

Tenk hvis du bare kunne drikke vin fra én eneste region i verden resten av livet. Hvilken ville du valgt?

Podkast 69 Nebbiolo - bli kjent med druen

Barolo! Barbaresco! De store vinene fra Piemonte er basert på druen Nebbiolo, og den skal vi bli bedre kjent med i dag.

Jordsmonnet i Lessona

Jordsmonnet i Lessona er for det meste mineralrik gul sand som stammer fra en vulkan som kollapset for 280 millioner år siden som dro opp store mengder sand fra underliggende jordlag. Under sanden ligger flere lag med kalkstein.

Mens Lessona har sand, så har Bramaterra og Gattinara (østover) vulkansk jordsmonn. Hvis du krysser elven Sesia enda lenger øst, finner du Boca som også har vulkansk jordsmonn og det mer leiredominerte Ghemme, Sizzano og Fara.

Lessona er ikke bare unik på grunn av sanden, den er også ekstremt liten! I Lessona er det bare 25 hektar totalt (alle produsenter til sammen). De er bittesmå, men har stort potensiale.

 

Hva passer til?

Et tradisjonelt laget lammelår med hvitløk, rosmarin og fløtepoteter er en perfekt match. Utviklet Nebbiolo med aromaer av sopp og skogsbunn liker godt sopp i tilbehøret eller hva med en sopprisotto? Moden parmesan og nebbiolo er en klassiker.

Italia nordvest.jpg