Begrepet «Supertoskanere» er en trend som startet i Toscana på 70-tallet. Chianti hadde i flere tiår hatt rykte på seg for å være en karakterløs rødvin. En gruppe produsenter lot seg inspirere av pioneren i Bolgheri,  som etter 20 års eksperimentering lanserte den første supertoskaneren basert på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc i 1968.

 

Opprøret

Disse vinene var ikke i tråd med italienske vinlover på 70-tallet. Rødvinene fra Toscana skulle ha minimum 80 prosent av druen sangiovese, og det skulle benyttes grønne druer i tillegg, for å kunne få kvalifikasjonen DOC. På grunn av dette fikk vinene betegnelsen Vino da Tavola, eller bordvin, som var den enkleste og rimeligste kategorien. Vinene ble omtalt i hele verden ogble kalt «supertoskanere». Opprøret endret også italiensk vinlovgivning. 

Podkast 176 Lytterspørsmål - Hva er en supertoscaner?

Noen produsenter i Toscana ville lage god vin med ulovlige druer. Det viste seg å bli en suksess som forandret vinhistorien.

Franske druesorter

I dag er det mange produsenter som lager vin med franske druesorter i Toscana, og spesielt med druer vi kjenner fra såkalte Bourdeaux-blandinger. Faktisk er det i dag krav om å bruke franske druer i DOC Bolgheri.

Druene som vanligvis benyttes i Bolgheri er Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc, i tillegg er det vanlig med Syrah og Sangiovese. Felles for vinene fra Bolgheri er at de ofte bruker franske eikefat (barriques – 225 liter) og har et tydelig fatpreg.

For å lese mer om de ulike druene se vårt drueleksikon

 

Bolgheri

Bolgheri ligger på kysten sør for byen Livorno og det er byen Bolgheri som gir navn til regionen. Jordsmonnet i Bolgheri er stort sett grus med områder av leire og innslag av kalk. Det er tørt, solrikt og forholdsvis varme dager, men kjølig vind fra havet gir kjølig nattetemperatur. Vinene vi lanserer i mars er gode eksemplarer på hva Bolgheri har å by på.

thumbnail (1).jpg