Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Libanons historie er lang og komplisert. Helt fra at man mente at Libanon var paradiset som Adam og Eva ble drevet ut fra, til å være vår sivilisasjons opprinnelsessted. Libanon har vært underlagt riker som Fønikerne, Egypt, Makedonia under Alexander den store og senere ble Libanon en del av Romerriket. Under den europeiske middelalderen, var Libanon en del av det Osmanske riket.

Den franske påvirkningen i Libanon som i dag vises gjennom druemangfoldet, er historisk betinget. Franskmennene intervenerte rundt 1860 og holdt en hånd over manglende styre og stell helt fram til 1943 da Libanon endelig fikk sin selvstendighet. Men freden skulle ikke vare lenge.

Den første borkergerkrigen brøt ut på 1950-tallet. Aller mest alvorlig var konflikten i 1975-1990 hvor både vinmarker ble okkupert og vinmakere ble satt i arrest. Derfor er hver dråpe libanesisk vin forbundet med blod svette og tårer.

 

Men det var ikke franskmennene som brakte vinkulturen til Libanon. Allerede for 5000 år siden eksporterte fønikerne vin fra Libanon til andre land rundt Middelhavet. Tempelet til ære for vinguden Bacchus-Dionysos ligger også i Libanon, i Baalbek nord i Bekaadalen. Det er det største og best bevarte romerske tempelet i verden og som noen hevder kan være stedet der Jesus utførte miraklet med å gjøre vann til vin.

Av små vinland i verden stiller Libanon sterkt. Med et areal tilsvarende Stor-Oslo og en årsproduksjon på syv millioner liter i året blir Libanon å regne som en dråpe i vinhavet. I 1990 var det 7 produsenter i Libanon, i dag er det nærmere 50. 50 prosent av produksjonen blir eksportert.

 

Druetyper

Libanon har to innfødte grønne druer, Obaideh og Merwah. Obaideh har ubekreftede relasjoner til Chardonnay, den har høyt sukkerinnhold og lav på syre. Gir viner med aromaer retning honning og sitron. Merwah har trolig genetiske relasjoner til Semillon, enten som foreldredrue eller det kan være en klone.

Ellers er internasjonale druer som Cinsault, Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Carignan, Chardonnay og Sauvignon Blanc vanlig. Mesteparten av druene blir dyrket i Bekaadalen.

Mellom Mount Libanon i vest og Antilibanon-fjellene i øst, mot grensen til Syria, strekker Bekaadalen seg fra 900 til 1200 meter over havet. Med jordsmonn bestående av eldgammel havbunn som har dannet et bredt kalkbelte, ispedd mergel og jern. Minimalt, men akkurat nok regn faller ned i dalen.

Salvesen Musar.png

Norges mest berømte vinomtale

Geir Salvesen er en av landets mest leste og erfarne vinjournalister. Hans anmeldelse av en libanesisk vin i aftenposten 2. september 1994 (se sitatet over) vakte oppsikt med et ualminnelig frodig språk, og den blir fremdeles trukket frem som eksempel på uvanlige aromareferanser.

Vinbladet spurte Salvesen om historien bak denne etter hvert så beryktede omtalen.

– Jeg kom over en vin som vanskelig lot seg beskrive med vanlige begreper som «tørket fruktighet», eller animalsk, eller varm, eller noe lignende. Siden vinen da kom fra Libanon, hvor det jo hele tiden var krig, og bomber og blindgjengere – og sikkert kameler og dadler, kunne jeg låne begreper derfra.

– Det hører med til historien at omtalen først ble sensurert av desken i aftenposten (det var litt strengere den gang), men jeg fikk smuglet den inn igjen like før trykking. Når kolleger og andre kritiserer meg for denne omtalen – som altså var laget på pur moro, er mitt motspørsmål følgende:

– Er det noen som husker noe av det du skrev for 19 år siden?