Vi er blitt så vant til at det lukter strikk, støvler eller oppblåsbare badeleker av cava at vi tenker det er slik det må være. Det er blitt disse vinenes signatur, deres terroir-preg.

Frukt og autolyse

Det viser corpinnatvinene at det ikke trenger å være. Det er litt her og der, men som et diskret element sammen med en kompleks smak av frukt og autolyse. Merkbar er også den høyere konsentrasjonen i smaken. Den lange ettersmaken. Det er dette det er verdt å betale for – sensorisk sett.

Terroir og kvalitet

Ni produsenter står bak Corpinnat som er en alternativ organisasjon til Cava DO. Motivasjonen er, som vi har sett andre steder i vinverden, å forplikte seg til en høyere standard med mer fokus på terroir og kvalitet enn det dagens regelverk for Cava krever. Så dette er egentlig ikke cava, men musserende vin fra Penedés.
 
Corpinnat er betegnelsen på kjerneområdet for musserende vin i Penedés. «Cor» betyr hjerte på katalansk og «Pinnat» steinete.
 

Høstes for hånd 

De viktigste punktene i Corpinnat sitt charter
  • Druen skal dyrkes økologisk.
  • Minst 75 % av druene må komme fra produsentens egen eiendom.
  • Kun 10 % bruk av utenlandske druer som Chardonnay, Trepat og Pinot Noir.
  • Druene som brukes skal kun komme fra kjerneområdet i Penedés
  • De betaler nesten dobbel minstepris for druene enn det som er gjennomsnittet i regionen.
  • Druene skal høstes for hånd.
  • Vinen skal ha lenger lagring på bunnfallet (autolyse). Minst 18 måneder. Minstekravet for den enkleste typen cava er 9 måneder.
Disse kravene innebærer at de tre største Cava-produsentene ikke kan merke vinene sine med Corpinnat. Mye av grunnen til at disse ni produsentene har brutt ut av Cava DO, skyldes da også at små produsenter er gått lei av at disse tre megastore produsentene dikterer innholdet i Cava DO.

 

kart-spania-catalonia-cava-penedes-priorat.jpg