Området er for så vidt ikke nytt, men var ute av bildet i mange år, da hele området ble helt ødelagt av vinlusen Phylloxera og meldugg på slutten av 1800 tallet. Først mot slutten av 1970-tallet begynte vinene igjen å komme i fokus.

Galicia har ikke en stor del av Spanias vinmarksareal, der det ligger helt nordvest i landet, men det er absolutt en av de mest spennende spanske regionene. Det er her pilegrimsveien til Santiago de Compostela ender, og da smaker det nok antageligvis godt med en frisk galicisk vin på unike druesorter som Albariño, Godello, Treixadura, Sousão og Mencia.

Podkast 74 Bli med til det nye Spania

Det er lenge siden spansk vin bare var Rioja Gran Reserva med gullnetting og snirklete bokstaver på en flaske med imitert støv utenpå.

Klima

Klimaet er mildt og fuktig, klassisk kystklima med mye grønne arealer, det sies at regionen ligner med på Irland enn Spania. Den klimatiske distansen til eksempelvis Rioja og Navarra enorm. Nedbørsmengden er tre ganger så stor.

Galicia består av 5 forskjellige underområder (DO): Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras og Monterrei. Rías Baixas er den største av disse.

 

Spanias chablis

Valdeorras er et mindre kjent vinområde, men som stadig får mer internasjonal oppmerksomhet. Druen Godello er den hvite protagonisten, og vinene går under navnet "Spanias chablis" grunnet sin høye friskhet og mineralske karakter fra skiferjordsmonn.

Druen gir ofte friske og syrlige hvitviner, som oppleves litt «feite» og runde i munnen. Disker du opp med stekt skrei nå som sesongen straks er i gang, kan du trygt velge Godello til.

Godello kan variere en del i stil, fra fruktdrevne viner med aromaer av grapefrukt, sitrusskall og tropiske frukttoner, til fatlagrede varianter med smak av sopp, nøtter og krydder. De kjennetegnes ofte med en flott mineralitet og saltaktig ettersmak.

 

Friske og fruktige rødviner

Galicia er mer enn leskende hvitviner. I Rías Baixas og Valdeorras lages det friske og fruktige rødviner.

Under 1 % av produksjonen i Rías Baixas er rødvin, et omrde som er mest kjent for den grønne druen Alvarinho.

Rødvinene herfra er hovedsakelig på druen Caíño tinto, en rød galicisk vindrue som også dyrkes i Portugals vinregion Vinho Verde, der den er kjent som Borraçal. Syrlige røde og mørke bær, grønne urter og florale topptoner kjennetegner rødvinene fra Rías Baixas

Mencia - Spansk spesialitet dyrket i Ribeira Sacra, Bierzo og ValdeorrasLivlige rødviner med både røde og mørke bær med innslag av pepper og urter. De er drikkeklare, men kan også lagres i noen år. Vinene har noe av den samme spenstige og livlige stilen som hvitvinene fra det nordvestlige hjørnet av Spania ofte har.

Podkast 226 Spania rundt på 80 minutter

Vi tar en rundtur i Spania og tar for oss noen kjente og mindre kjente vinområder.