1.september er en spesiell dato for vinelskere. Det er datoen for frislipp av Tysklands toppviner på markedet.

vdp_grosses-gewaechs-logo_kleine_variante_tuerkis.png

VDP

Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) er den eldste nasjonale organisasjonen for kvalitetsvin noe sted i verden. VDP ble startet i 1910 da fire regionale forbund slo seg sammen.

De ville stå samlet for å jobbe for å promotere kvalitetsvin og sette søkelys på naturlig vin. I denne sammenheng betydde naturlig å ikke chaptalisere.

I dag har VDP samlet så å si alle av Tysklands beste vinprodusenter fra alle de vinproduserende regionene. Medlemmene forplikter seg til en streng og selvpålagt kvalitetsstandard som er mer omfattende enn den nasjonale vinloven.

 

GG er tørr vin fra Grosse Lage

VDP har identifisert de beste vinmarkene i hver region. Det skal være de som har best forutsetninger for å sette sitt eget geografiske særpreg på vinene og som gir viner med godt lagringspotensiale.

Disse vinmarkene er betegnet som Grosse Lage og de er beplantet med druetyper som er typiske for regionen. Tørre viner fra Grosse Lage kalles Grosses Gewächs, populært kalt GG.

Hør mer om GG i podcasten!

Podkast 145 GG - Tysklands beste viner

Står det GG på en tysk vin, kan du regne med at det er noe av det ypperste produsenten lager.

2016_Klassifikationspyramide_alle_Stufen_tuerkis_by_VDP.png

Franken

Franken skiller seg litt ut fra de andre tyske vinregionene. For det første er det et område som er mer kjent for Silvaner enn for Riesling. For det andre er mange av Frankens viner tappet på de karakteristiske Bocksbeutel-flaskene.
 
Dessuten er det en lang og smal region med stor variasjon i jordsmonn og klima. Klimaet er generelt sett kontinentalt, men mikroklimaet varierer nesten fra den ene vinmarken til den neste.
 
Vil du vite mer om Franken? Hør Franken episoden fra podcasten vår!

Podkast 139 Lytterspørsmål - Franken i Tyskland

Turen går til Franken i Tyskland. Der har de vin tappet på flasker med form som noe unevnelig.

Stettner stein

Vinmarken Stettener Stein ligger på toppen av utsatte kalksteinsklipper, hele 80 meter over elven Main. Parsellene er vilt bratte og blir varmet opp av varme luftmasser som stiger opp langs fjellveggen.
1360926695_stettener_stein (1).jpg

Rheinhessen

Rheinhessen er blant de største og mest historiske vinregionene i Tyskland. Romerne dyrket sine druer her, og i den eldste nedskrevne dokumentasjonen på tysk vinproduksjon nevnes Glock ved byen Nierstein i Rheinhessen
 
I 1402 nevnes Rüssling, altså Riesling, for første gang. I moderne tid led Rheinhessen under et dårlig rykte. Området var mer kjent for billig, halvsøt, halvkjip vin som Liebfraumilch enn den kvaliteten vi kjenner det som i dag.
 
Et felles løft i kvalitet på -90 og 2000 tallet har gjort mange av Rheinhessens vinprodusenter til noen av landets mest ettertraktede. Nye generasjoner kommer stadig til, og kvaliteten er fremdeles jevn og høy.
 

Rote hang

Rote hang er en betegnelse på et område i Rheinhessen som består av flere vinmarker. Det er en bratt fjellside ved Rhinen.
 
Jordsmonnet, som har gitt området sitt kallenavn, er rødt av jernholdig leire og skifer. Dette området er historisk sett det mest berømte i Rheinhessen.
kart 4.png

Orbel

Vinmarken Orbel er den vinmarken i Rote Hang som ligger lengst unna Rhinen. Det er den siste grosses lage på åskammen, og er den eneste uten direkte utsikt mot elva.
 
Den ligger i en bratt skråning med ansiktet mot Nierstein og mot en åpning i dalen mot vest. Herfra kommer det kjølig vind som gir lavere nattetemperaturer, og det mener mange er forklaringen på at Orbel ofte kjennetegnes av en distinkt syrlighet.
 

Pettenthal 

Pettenthal er en ekstrem vinmark. Den utgjør (sammen med Hipping) selve hjertet av Rote Hang. Her finnes de bratteste vinmarkene i Rheinhessen, naken rødskifer uten beskyttende lag av humusjord og direkte solskinn til langt utover kvelden.
 
Både nærheten til elva, den østlige eksponeringen og den bratte vinkelen forsterker effekten av sola. Derfor er Pettenthal kjent for å gi viner med god druemodning.
 

Hipping

Akkurat som Pettenthal er Hipping en bratt vinmark med god soleksponering og rødskifer jordsmonn. Den intense morgensolen som også reflekteres fra elva sørger for gode forhold for druemodning.
 
Navnet Hipping stammer fra det gammeltyske «Hupbhul» som betyr geiteåsen, sannsynligvis fordi det var her geitene beitet i middelalderen.

Podkast 210 Tyskland på 50 minutter

Slik leser du etiketten på tyske viner og dette er de seks viktigste vinregionene i Tyskland

Lage_Hipping.jpg

Østerrike is back! 

ÖTW står for Österreichische Traditionsweingüter, og er Østerrikes svar på Tysklands VDP. Organisasjonen som starte sitt arbeid med å klassifisere vinmarker i Østerrike i 1992 har også samarbeidet med VDP.

  • ÖTW har i dag 62 medlemmer fordelt på regionene Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Wien og Carnuntum.
  • Østerrike har totalt rundt 5400 vinmarker.
  • 81 vinmarker er i dag klassifisert som Erste Lage, 1ÖTW (Premier cru).
  • 100-160 (2-3 %) av vinmarkene vil antakelig bli klassifisert som Grosse Lage (Grand cru).
  • Det må stå «Ried» foran vinmarksnavnet for å vise at det er en godkjent ÖTW-vinmark.
 

Vinmarken er viktigst

ÖTW sin klassifisering vektlegger vinmarkens betydning. Det vil si historisk betydning (at vinmarken over tid har vist seg å kunne gi viner av høy kvalitet); at vinene har oppnådd høy pris; at vinmarken ofte har blitt brukt på etiketten for å fremheve vinen; hvor anerkjent den er blant vineksperter.
 
Så det har ikke vært mangel på forarbeid disse tretti årene som har vært brukt til å finne frem til de 81 vinmarkene som fortjener status som Erste Lage.
 
Det er ingen krav til innhøstningsdato, avkastning eller kvalitetstesting av vinen. ÖTW baserer seg på en grunntanke om at medlemmene vil ta vare den forpliktelsen som ligger i å ha en unik vinmark og således forvalte denne ved å lage en vin som på best mulig vis gjenspeiler nettopp dette.
 
Dette vil innebærer mindre byråkrati fremover. Og det gir vinprodusenten større frihet til å lage sin «tolkning» av denne vinmarken.
 
Men at man har en toppklassifisert vinmark, betyr som vi vet ikke nødvendigvis at vinen er topp. Vinene fra Kremstal og Kamptal har innfridd hos kritikerne, mens noen av vinene fra Carnantum, en av de nyere medlemsregionene, har blitt kritisert for å ha mer preg av vinmaking og fat enn vinmark.
 
Vinmakerens frihet er en frihet under ansvar som innebærer en forpliktelse til å lage jordsmonnsvin.
 

Utfordringer

Østerrike har allerede flere andre klassifiseringssystemer. Den østerrikske Vinloven opererer også med vinmarksnavn («Ried»).
 
Wachau, den regionen som er mest anerkjent for toppviner, har et system basert på modning (Steinfeder-Federspiel-Smaragd).
 
I Steiermark/Styria har Steirische Terroir & Klassik Weingüter (STK) et system som ligner ÖTW sitt med Grosse Lagen, Erste langen og landsby-viner.