Tilbake
Lær om vin Land Uruguay Øvrige

Vin fra Uruguay

Uruguay ligger et stykke utenfor lysløypa i vinverden. Ikke har de hatt så mye vin å tilby til eksport, og ikke har etterspørselen vært så stor. Heldigvis skal vi ikke bare selge kjendisviner. I en faghandel skal vi også tilby raritetene.
uruguay av.jpg
Foto: Getty Images

Hvor i all verden?

Vanligvis er det Chile og Argentina vi tenker på når vi snakker om vin fra Sør Amerika, men nå må vi altså ta en ekstra titt på kartet og lære oss litt om «nykommeren» Uruguay. Klimatisk er det logisk at dette er et vinland. Det ligger på samme breddegrad som Casablancadalen i Chile, Mendoza i Argentina, Stellenbosch i Sør-Afrika og Margaret River i Australia for å nevne noen.

Det som allikevel påvirker klimaet her mer enn lengdegraden er Atlanterhavet. Vi kjenner flere vinområder med atlanterhavsklima fra Europa, og de gir et godt sammenlikningsgrunnlag. Rias Baixas i Spania eller Vinho Verde i Portugal og til og med Bordeaux er brukt for å beskrive klimaet i noen av Uruguays vinområder.

Det vil altså si at temperaturene holder seg stabilt kjølige på grunn av havets modererende effekt,  men jevnt over er det mer nedbør og høyere temperaturer i Uruguay.

Podkast 234 Vinlandet Uruguay

Anne og Niclas forteller deg om vin fra Uruguay. Her blir det litt om rødvin basert på druetypen Tannat og hvitvin basert på Alvarinho.

Områder og viner

Det dyrkes vin i 16 av landets 19 departementos (fylker), men de aller fleste vinmarkene i landet ligger i umiddelbar nærhet til landets hovedstad Montevideo. Resten ligger stort sett langs Rio de la Plata som former grensen mot Argentina.

Canelones

Canelones er den viktigste vinregionen og er hjemmet til to tredjedeler av landets vinprodusenter. De fleste av disse er familiedrevne og har boutiquestørrelse. Med et mildt atlantisk klima og bølgende åssider, tilbyr Canelones forfriskende kystbris og fruktbar leirejord som er egnet for vinproduksjon.

Områdets største fordel i løpet av forrige århundre har imidlertid vært nærheten til markedet - det ligger rett utenfor døren til hovedstaden i Montevideo, hvor mer enn en tredjedel av landets befolkning bor. Det finnes et bredt utvalg av druesorter i Canelones, alt fra Nero d’Avola til Pinot Noir.

Det store utvalget av vinstiler gjenspeiler de forskjellige personlige smakene til Uruguays vinfamilier, men fremfor alt er det Tannat som forbindes med området. Druen stortrives i det fruktbare og fuktige klimaet, og er blitt den selve symbolet på landets vinstil.

Maldonado

Den kjøligere kystregionen Maldonado er den nyeste vinregionen i Uruguay, og ingen annen region har opplevd samme grad av investering og utvikling. Maldonado har opplevd rask vekst; mer enn et dusin produsenter er lokalisert der i dag, tiltrukket av skrint, steinete jordsmonn og kjøligere temperaturer som passer for et bredt utvalg av røde og hvite varianter, inkludert Albariño.

Jordsmonnet er granitt, med grus av forskjellige størrelse, som gir veldig god drenering. Den maritime innflytelsen er enda sterkere her, og de kjølige vindene fra havet reduserer fuktigheten og gir mindre sykdomspress på druene og høy syrlighet i vinene.

Druetyper du kan finne strekker seg fra friske og aromatiske hvite som Albariño, Viognier, Sauvignon Blanc og Riesling, lette røde varianter som Pinot Noir og Sangiovese, til mørkere røde som Cabernet Franc, Merlot og selvfølgelig Tannat.

Sør-Amerika hoved.jpg

Podkast 148 Tannat - druen som gir faste og mørke viner

Bli kjent med Tannat, den mørke og mystiske druen som gir viner du kan tygge på.

Tannat

Tannat er en sørvestfransk rødvinsdrue som gir kraftige og snerpende, ofte undervurderte viner. Var tidligere svært rustikke og nesten udrikkelige som unge, men moderne produksjonsteknikk og kunnskap i vinmarken gjør de fleste vinene også gode som unge. Siden slutten av 1800 tallet har uruguayanerne trykket druen til sitt bryst, og mer enn en tredjedel av druene i Uruguay er Tannat.

Druen forbindes med viner med mye struktur og en fast munnfølelse. Tannat er tannin. Slik har det i hvert fall vært frem til nå. Bøkene sier at de franske variantene har mye tannin og som regel høy alkohol. Aromatisk er det vanligere å finne flere nyanser av røde bær i tillegg til røyk, krydder og lakris. Det er vanlig å lagre på fat og blande inn små andeler av andre druer for å bryte opp strukturen litt.

I Uruguay er vinene kjent for å ha mye og mørk frukt. Det er mye tannin også i disse vinene, men det lages også viner med lav ekstraksjon og uten bruk av fat, som viser at Tannat også kan være saftig og leskende.