En god årgang
Hva er det som skiller de eksepsjonelt gode årgangene fra dem som er middels eller direkte dårlige? Når man ser på ulike årgangsrapporter og hva de framhever ved de gode årgangene, er naturlig nok det å få modne druer helt essensielt.
Fravær av vårfrost, råte, hagl og skadedyr er dessverre sjelden, men det er heller ikke fatalt om dette skulle inntreffe. Avlingene blir mindre, men god sortering av druene kan gi topp viner selv i vanskelige årganger.
Gode årganger gir bra kjøp i alle prisklasser, både kvalitet og kvantitet er på plass. Men det er ikke nødvendigvis disse som gir de legendariske årgangene for toppvinene. Det gode været og varmen som gagner hele regionen, kan bli vel mye for grand cru-parsellene.
Best før ...
Ikke all vin er egnet for en kamp mot tidens tann for så å lande bløtt på din tunge. I de fleste tilfeller vil årgangen være mer som en «best før»-dato.
Typisk ser vi det for rosévin, hvor en ny årgangslansering utdaterer den forrige, og som regel med god sensorisk grunn. Vanlig konsumvin, rød og hvit, holder selvfølgelig fint i et par år, og noen er også egnet for lenger lagring.
Beaujolais Nouveau og tilsvarende, mindre virakpregede slipp av helt fersk vin fra årets innhøsting, er et eksempel på årgang som nyhetsverdi, som ettertraktet ferskvare. Det er kanskje ikke den beste måten å få dokumentert årgangen på, men mengden kvalitetsvin representert har i hvert fall økt, og det gir oss vanlige dødelige en sjanse til å leke «en primeur»-smakere.
Å file ned tidens tann
Ideen om at årgangsvin skal være et uttrykk for naturens velsignelser og forbannelser, fra blomstring til innhøsting, passer godt med våre romantiske forestillinger om bondens liv.
Men det er ikke slik at man lar året gå sin gang og håper på det beste. Mye arbeid legges ned i vinmarken for å optimalisere eller redde en årgang. Sammensetning av vin fra ulike vinmarker og druesorter er ofte helt nødvendig for å kunne levere det produktet som sikrer salt i maten og utbytte til aksjonærene.
I Bordeaux vil blant annet forholdet mellom Cabernet og Merlot reflektere dette. I tillegg kommer alle de tekniske måtene å justere en årgang på når det gjelder syre, sukker, tannin og ekstrakt.
Likevel er ikke årgangsbegrepet meningsløst. Årgangen er tallet produsenten skal måles mot, ikke om han klarer å lage lik vin år etter år, men hvordan han har løst utfordringene med den enkelte årgang.
Årgangstabell
I de beste årgangene har vinåret vært godt for hele eller store deler av området. Dette gir som regel god vin i alle prisklasser.
Vinmonopolets årgangstabeller