Gjør det enklere for deg

Vinmonopolets store utvalg av vin er i verdensklasse. Dette er vi stolte av, men vi vil gjerne gjøre sortimentet lettere tilgjengelig for deg. Derfor har vi samlet alle disse vinene i 10 stilgrupper; fem for rødvin og fem for hvitvin. 

Hvordan kan du bruke vinstilene?

I nettbutikken og i Drikkevelgeren finner du igjen vinstilene under filteret Smak og aroma. Sammen med andre kriterier, som pris, tilgjengelighet og karakteristikk, vil stilene hjelpe deg å finne en passende vin. 

Gå til Drikkevelgeren
Gå til nettbutikken

Vinstilene for rødvin

jordbær, bringebær, kirsebær, lakris, koriander og lavendel på rød bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Frisk og fruktig

Lette til middels fyldige viner. De er leskende og med god friskhet. Smaker av røde bær som bringebær, kirsebær og jordbær. De kan også ha innslag av urter og blomster.

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: Fra kjølig klima, høy friskhet, moderat med fylde og tannin.
Aromaer: Bringebær, tyttebær, kirsebær, morell, urt, lyng.
Druer/vin: Pinot Noir, Barbera, Zwigelt, Mencia, "vanlig" Valpolicella.
Passer til: Pasta, pizza, tapas, fisk, kylling, hvit geitost og brie. 

Paprika, solbær, mynte, kirsebær, rød drue, en leireklump og en blyant.
Foto: Catharina Caprino

Fast og fruktig

Vinene er middels fyldige, de har moderat med alkohol og en viss fasthet. Smaker av morell, solbær, oliven og rød paprika.

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: Fra kjølig klima, moderat til god fylde, moderat med alkohol, merkbar tannin, god fasthet, fat eller liknende.
Aromaer: Morell, solbær, blåbær, paprika, sevje, blyant, jord.
Druer/vin: Cabernet Sauvignon/Franc gamay, Dolcetto, Vespolina, Sangiovese.
Passer til: Biff, lam, kalv og ost som brie og ridder.

Bjørnebær, plomme, blåbær, krekling, røyk, mynteblader og lakris på en blek rød bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Fyldig og saftig

Dette er fyldige viner med mye smak. Her finner du blåbær, bjørnebær og krekling. De kan ha innslag av mynte og pepper, røyk og lakris. 

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: Fruktdrevne viner fra svalt til varmere klima. God fylde og alkohol på rundt 13,5 %.
Aromaer: Blåplomme, fiol, bjørnebær, lyng, oliven, blekk, lakris.
Druer/vin: Syrah fra kjølig klima, Blaufränkisch, Nero d'Avola, Grenache, Tempranillo, Malbec.
Passer til: Vilt, gryteretter på kjøtt, biff og retter med sopp. 

Svisker, tørket fiken, rosiner, nelliker, en lærbit, vaniljestang, kokosbolle og sjokolade mot beige bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Krydret og sødmefull

Vin med sødmefull frukt og mye fylde. Smaker av mørke bær med innslag av svisker, fiken og rosin, sjokolade og krydder.

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: Fra varmt klima. Høy på fylde og alkohol. Fatpreget eller oksidativ eller laget på helt eller delvis tørket frukt.
Aromaer: Sviske, tørket fiken, rosin, krydder, lær, sjokolade.
Druer/vin: Shiraz, Zinfandel, Rioja Reserva, Priorat, Amarone/Ripasso, Puglia, Mendoza, Ribera del Duero.
Passer til: Lam, biff, gryteretter, bacalao og blåmuggost.

Spekeskinke, sopp, en valnøtt, kuber med kjøttkraft, en klatt gelé, en bit lær og jord mot blek rød bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Utviklet og nyansert

Vin som er lagret eller allerede som ung har smaker som minner om høst, steinsopp, skinke, nøtter og kjøttkraft. Vinene er ikke alltid kraftig på smak, men har mange smaker.

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn:  Vin med tydelig, nyansert tertiærpreg og god struktur i form av tannin og/eller syre.
Aromaer: Te, skinke, sopp, jord, kjøttkraft, marmelade.
Druer/vin: Utviklet vin (spesielt fra klassiske områder eller med liknende kvaliteter) og vin på Nebbiolo, Baga, Aglianico, Nerello (de "gamle unge"). 
Passer til: Vilt, and, risotto, skinke, soppretter og lagrede oster.

Vinstilene for hvitvin

Sitron, lime, eple, mynte, laurbærblad og en fennikel mot syrlig grønn bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Lett og frisk

Vin med god friskhet, middels med fylde og alkohol. Vinen smaker gjerne av eple, pære, sitron, lime og urter.

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: Fra kjølig klima. Høy friskhet, middels med fylde og alkohol.
Aromaer: Sitrus, urter, grønt eple, laurbærblad, physalis.
Druer/vin: Petit Chablis, Vinho Verde, Riesling Kabinett, Aligoté, Sylvaner, Muscadet, Chardonnay. 
Passer til: Reker, blåskjell, salater, lette vegetarretter og hvit geitost. 

Aprikos, fersken, sitron og grapefrukt, pasjonsfrukt, gult eple og en løvetann mot blå-grønn bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Saftig og frisk

Vin med god friskhet og smak av sitrus og moden frukt som aprikos, gult eple, gul plomme. De har ofte innslag av urter og blomst.

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: Fra områder med god modning og god friskhet. Fruktdrevne og med spenst/syre.
Aromaer: Aprikos, fersken, moden sitron, pasjonsfrukt.
Druer/vin: Riesling Ortswein/Lage, Chenin Blanc, Soave, Albarino, Marsanne, Grüner Veltliner, Treixadura, Rousanne. 
Passer til: Hvit fisk, kylling, svin og ost av typen brie.

En bit papaya, syrin, mandarin, rose, pasjonsfrukt, en muskatnøtt og safran mot blek oransje bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Fet og floral

Vin med mye smak og aroma. De har ofte mye fylde, og kan være litt oljeaktige i munnen, som olivenolje. Vinene smaker eller lukter av syrin, pasjonsfrukt, roser, litchi og annet blomsteraktig eller tropisk. 

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: De fleste viner med aromatiske druer, høy aromaintensitet. Tydelig aromatisk, blomst, parfyme. 
Aromaer: Blomst og papaya, krydder, rose, drue, hvit te.
Druer/vin: Gewurztraminer, Torrontés, Muscat/Muskatell, Viognier, Sauvignon Blanc, Pinot Gris.
Passer til: Asiatisk, salater, gravlaks, pasta, sushi og hvit geitost.

En bit gul melon, ananas, bire, pære, sopp, valnøtt, smør, vaniljestang og en pinne med sevje mot lys grønn bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Krydret og fruktig

Vin med god fylde og moderat med syre. Smaker av gult eple, sitrus, ananas, gul melon og krydder. Vinene har ofte innslag av urter, smør, sopp og ost.

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: Druer som er moderat arotmatiske, og vinen er som regel preget vel så mye av framstillingen (fat, bunnfall). God fylde, kremet munnfølelse, men også innslag av sevje og fatkrydder.
Aromaer: Gult eple, gul plomme, ananas, sevje, nøtter, sjampinjong, spon, mais, urt, røyk, ost.
Druer/vin: Chardonnay, Pinot Blanc, Viura, Burgunder, Semillon, tørr bordeaux, Godello, Grenache Blanc. 
Passer til: Fisk, kylling, svin, fiskesupper og guloster som gruyére og taleggio.

Honning, sopp, kanelstang, tørt løv, tobakk, spekeskinke og tørket aprikos mot gul bakgrunn.
Foto: Catharina Caprino

Utviklet og nyansert

Vin som er lagret eller som har disse smakene allerede som ung. Her finner du smaker av tørket eple, sopp, nøtter, beiset treverk, honning, høstløv og ofte mye mer. 

Foto: Catharina Caprino

Kjennetegn: All vin som viser tydelig utvikling og preg av lagringsaromaer. Også viner som viser dette tidligere på grunn av særskilt vinifikasjon.
Aromaer: Løv, sopp, tørket frukt, honning.
Druer/vin: Vin som er 8-10 år eller eldre, og vin som oransjevin og florvin.
Passer til: Vilt, supper, retter med sopp og gode sauser, samt vellagret ost og skinke.

Hvorfor fem stiler?

Vi har landet på fem stiler for rødvin og fem for hvitvin. Det kunne ha vært både færre og flere, men det er et poeng å gi nok meningsfulle kategorier og heller ikke så mange at valget blir vanskelig igjen. 
 

Hvordan settes stilene?

Vi har hatt som krav at vinene ikke skal tildeles stil manuelt - til det er det alt for mange viner. Istedenfor er det et dataprogram som regner ut stil basert på ulike egenskaper ved produktene. Dette er egenskaper som druetyper, områder, årgang og alkohol, samt verdiene dere kjenner fra "klokkene"  for fylde, friskhet, garvestoffer og sødme. (Disse "klokkene" finner du på hyllekantene i butikkene, og i filteret Karakteristikk i nettbutikken)
 

Søte viner er ikke inkludert

Alle viner med mer enn 45 g/l sukker hører hjemme i gruppen søt vin og har ikke fått stil her. Sødmen er som regel så bestemmende for deres «stil», at de vanskelig lar seg passe inn i stilene for de tørre vinene.

Hjelp oss å gjøre stilene bedre

Vi håper og tror at de stilene vi har endt opp med dekker noen vesentlige og meningsfulle forskjeller i aroma og smak mellom ulike viner. Noen viner er fyldige, andre lette. Noen har mye syre, andre mye garvestoffer, osv. Vi tenker dette er egenskaper som gjør at vi opplever viner som like (og ulike), og vi bruker i mange tilfeller slike egenskaper når vi hjelper kundene våre med å finne riktig vin til mat.

Men dette er ikke en perfekt inndeling, og vi skal utvikle dette videre basert på de innspillene vi får. 
Send oss gjerne din tilbakemelding til [email protected]