Tilbake
Lær om vin Vinproduksjon Druer

Blaufränkisch og Kékfrankos

Se for deg at du rører sammen blåbær og bringebær. Så tilsetter du litt lakris, urter og et lett dryss av fiol. Da har du smaken av Blaufränkisch! Kjenner du et hint av paprika fra øst? Ja, der har du Kékfrankos!
blaufrankisch-kekfrankos-av.jpg
Foto: Getty Images
Du kjenner sikkert Blaufränkisch som en Østerriksk spesialitet. Men den dyrkes også i andre land, men har andre navn. Ungarn har faktisk dobbelt så mye av den blå druetypen, som de kaller Kékfrankos. Her brukes den ofte alene, men er også den viktigste druen i blandingsvinen Egri Bikaver. 
 
Blaufränkisch blomstrer tidlig og modner seint. Derfor har den det best i de varmere vinmarkene i Østerrike.
 
De gamle klonene av Blaufränkisch er visstnok førstevalget for de kvalitetsbevisste produsentene. De moderne klonene utvikler større drueklaser som igjen gir større avlinger. Men tuppen av klasene har vanskeligere for å modne og resultatet kan bli viner med trå tannin og vegetale aromaer som minner om gress og sevje.
blaufrankisch navn.png

Podkast 57 Vin fra Østerrike - på ti minutter

Vinlandet Østerrike er i vinden, og setter sitt preg på polhyller og vinkart med både hvite og røde viner.

Podkast 131 Vin fra Ungarn

Bli med til Ungarn, et land som byr på mange forskjellige vintyper