Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Garnacha er en gammel druesort og har gjennomgått flere mutasjoner, også fargemutasjoner (grenache blanc, grenache gris). Utenfor Spania er druen kjent under mange navn, mest kjent er Grenache i Frankrike (som også er navnet brukt i mange andre land som USA og Australia). I italia går den under navnet Cannonau (Sardinia) og Tocai Rosso (Veneto).

Cannonau - Grenache - Garnachia - Tocai rosso - Garnatxa - Alicante - Vernaccia nera - Garnaxa

Spansk-italiensk

Selv om de fleste kundene våre nok tenker på Grenache som en fransk drue, så er druen ansett å være av spansk opprinnelse, og trolig fra Aragon i Nord-øst, men i de senere årene har flere antydet at den kan være italiensk, og fra øya Sardinia.

Sardinia var spansk koloni fra 1479-1720 og øya har sterke kulturelle og kommersielle bånd med Spania. Skriftlige referanser til Cannonau og Garnacha oppstår på samme tid, så det er vanskelig å fastslå hva som var først. Men både tinta, blanca og roja (gris) er å finne i Spania, det er de ikke på Sardinia.

Garnacha Tinta / Grenache Noir

Blå drue som knopper tidlig, men modner sent, den trenger derfor forholdsvis varmt klima. Potensielt mye sukker i druen, som igjen gir høy alkohol. Tynt skall som gir forholdsvis lyse viner og moderat med tannin. Lav til moderat friskhet. Beskjæres som buskplanter som må plukkes for hånd. Den har sterk stamme som står av seg selv og den tåler tørke godt.

Hva smaker den?

Smaker av modne og sylta jordbær med hint av kanel, appelsin og søt lakris, men kan ha mer fersk fruktighet som minner om mørke bær og topptoner av blomst og urter. Fyldig med middels tannin og friskhet.

Typiske vinstiler: Fyldig og saftig / krydret og sødmefull

Kjente områder

Grenache er viktig i mange kjente vinområder. Du kjenner sikkert igjen mange av dem, men det er ikke så ofte det står Grenache på etiketten

 • Lirac
 • Gigondas
 • Cairanne
 • Vacqueras
 • Châteauneuf-du-pape
 • Cotes du Rhône
 • Banyuls (søt sterkvin)
 • Rivesaltes
 • Tavel (rosé)
 • Priorat
 • Rioja

GSM

Grenache er en av de mest plantede druesortene i verden (Den nest mest plantede blå druen i Frankrike og den tredje mest plantede blå druen i Spania), noe av grunnen er nok det at den trives i varmt og tørt klima. Og med økende temperaturer vil den nok holde fast på sin posisjon. Selv med dens popularitet er det sjelden Grenache vises på etiketten.

I Sør-Frankrike blir den ofte blandet med Syrah og Mourvedre, en drueblanding som ofte kalles GSM. I Spania blandes den ofte med Tempranillo, Cariñena/Mazuelo (Carignan) og Graciano.

grenache aroma.png

Hva smaker den?

Smaker av modne og sylta jordbær med hint av kanel, appelsin og søt lakris.

Garnacha blanca / Grenache blanc

Grønn drue som knopper noe senere og modner noe tidligere enn Grenache Noir. 

Kan gi store, fete og rike hvitviner med smak av moden grønn og gul frukt, blomst og honning. I enkle viner blir de fort nøytrale og amyliske med smak av pære. Kan få ganske høy alkohol. Kan opptre i endrueviner, men liker også å blandes med andre, gjerne friskere druetyper.

Spania

Garnacha blanca (Garnatxa blanca i Catalonia) er mindre kjent enn de andre mer aromatiske spanske hvitvinsdruene som bla. Albariño og Verdejo. Druen hadde tidligere et dårlig rykte i form av å gi høy alkohol og lav syre og viner som lett oksiderte. Produsenter plukker nå tidligere for høyere friskhet, noen oksiderer mosten før fermentering for bedre beskyttelse mot oksygen på et senere tidspunkt. De beste vinene karakteriseres gjerne av en steinete mineralitet, florale toner og en kremet tekstur.

75 % av Spanias totale Garnacha blanca-beplantninger er i Terra Alta (høytliggende vinmarker og kalkholdig jordsmonn), som sammen med Priorat regnes for å gi de aller beste utgavene. Den er også viktig i Riojas hvite blandingsviner.

kart-spania-catalonia-cava-penedes-priorat.jpg

Frankrike 

I Frankrike er den vanlig rundt Middelhavet, hovedsakelig i Sør-Rhône og Roussillon. I Rhône finner du den i hvit Châteauneuf-du-Pape hvor den gjerne blandes med Clairette og Roussanne og Bourboulenc. Den er også viktig i 'vin deaux naturelles', som Rivesaltes, Rasteau og Banyuls.

Roussillon er et av Frankrikes mest solrike distrikter (280 dager per år), og med et veldig karrig jordsmonn (skifer, granitt) og veldig mye vind (Tramontane blåser hardt 150 dager per år), er dette et perfekt sted for sykdomsfrie sunne vinstokker, mange av dem over 50 år gamle, og noen nærmere 100.

Dette er spesielt gode matviner. Prøvd den til grillet kylling med grillet sitron, bouillabaisse og paella.