
Musserende fra alle verdens vinregioner
Det lages musserende vin i omtrent alle verdens vinregioner. Hver region har sine regler og tradisjoner som påvirker stil og kvalitet.
Champagne må komme fra Champagne-regionen i Frankrike og lages på tradisjonell metode. Crémant er også fransk og lages på samme måte som champagne, men kommer fra en av ni regioner utenfor Champagne. Står det Cava på etiketten er vinen laget i Spania på tradisjonell metode.
Andre land har også sine ord for musserende vin, men ikke alle sier noe om hvordan vinen er laget eller hvor den kommer fra.
- Sekt er tysk musserende vin.
- Spumante betyr musserende vin på italiensk.
- Proseccco er en vin som kommer fra Valdobbiadene-området i Veneto, Italia. Den er ikke laget på tradisjonell metode som champagne, cremant og cava. Derfor smaker den litt annerledes og er litt mindre boblende.
- Musserende vin fra England er den siste stjernen på boblevinhimmelen. Slike viner selges under den selvforklarende betegnelsen English sparkling wine.
- MCC er en betegnelse på en type musserende vin fra Sør-Afrika. Det står for méthode cap classique og er vin laget med tradisjonell metode.
Og dette er bare begynnelsen. Den sprudlende vinverden er stor, og det er mye mer å oppdage.
Hvit, rød og rosa musserende vin
Musserende vin er som regel hvit, men kan også være rød eller rosa. Siden fargen til blå druer sitter i skallet, og druekjøttet nesten alltid er fargeløst, kan både grønne og blå druer brukes til hvit musserende vin. Blanc de blancs er hvit musserende laget av grønne druer, mens blanc de noirs er hvit musserende laget av blå druer.
Produksjonsmetoder
Som regel produseres musserende vin ved at det først lages en tørr og relativt alkoholsvak hvitvin uten bobler, på samme måte som vanlig hvitvinsproduksjon.
Hemmeligheten består i at når gjær «spiser» sukker, dannes det litt alkohol og karbondioksid. Dette skjer også når man produserer stille vin, men da slippes karbondioksidet ut. Fanger man derimot dette karbondioksidet i en lukket tank eller flaske, får vinen bobler. Ønsker produsenten å gi vinen noe sødme, tilfører de litt sukker rett før de setter på korken.
Brusmetoden
Brusmetoden er en enkel metode som gir enkle viner: karbondioksid presses inn i vinen fra en gassbeholder under tappeprosessen, på samme måte som med mineralvann med bobler.
Tankmetoden
Tankmetoden kalles også cuve close eller charmat-metoden. Prosecco og Moscato d’Asti er eksempler på musserende vin som lages på denne måten. En temperaturkontrollert ståltank med ferdig hvitvin settes under trykk. Gjær og sukker tilsettes vinen, og etter en rask gjæring nummer to fjernes bunnfallet, og vinen flasketappes under trykk.