2021

Innhøstningen av Gamay-druene begynte noe senere i år, etter problemer med frost og hagl i starten av vekstsesongen, var druene klarer for plukking i midten av september. 

Vinene er klare for salg den tredje torsdagen i november (18.11).

Hvilke produkter som lanseres i år finner du her

Her er liste over fordeling i butikkene 

Hva er egentlig Beaujolais Nouveau?

Dette er første forsmak på årets rødvin fra regionen Beaujolais sør i Burgund i Frankrike. 

Navnet på vinen uttales omtrent sånn: «båh-sjolé no-våh».

Denne vinen ble kalt le Beaujolais Nouveau, «den nye», i motsetning til fjorårets vin. I dag har «Bojo Novo» blitt et verdensomspennende fenomen, og restauranter og vinhandlere annonserer gjerne jippoet med ordene «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!». Vinmonopolet har solgt Beaujolais Nouveau siden 1983.

Hvordan smaker Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau er en lys rubinrød, fruktig og saftig rødvin som snerper lite. Fansen hyller den ferske og lette stilen, med smak av modne kirsebær. Kritikerne mener vinen er for ung og knapt nok ferdig gjæret, med ustilige aromaer av banan, kirsebærlikør og jordbærgodteri.

Den amerikanske vinskribenten Karen MacNeil hører nok til sistnevnte kategori: Hun skrev en gang at «å drikke denne vinen gir deg den samme teite gleden som når du spiser kakedeig».

Enkelte produsenter leker seg også litt med konseptet, blant annet med å lage rosa utgaver: Beaujolais Nouveau Rosé.

Hvordan lages vinen?

Den lages ved hjelp av en metode som kalles delvis karbonisk maserasjon, eller kullsyregjæring. Kort fortalt betyr det at druene legges i hele klaser i en tank, under et teppe av CO2.

Gjæringen starter inne i de fremdeles hele druene, og etter en uke eller tre blir druene presset og vinen får gjære videre. Denne metoden gir lite farge og tannin – men en tydelig fruktig og fersk smak på vinen.

Finnes det ulike typer?

Ja, innenfor vinregionen Beaujolais er det noen landsbyer som regnes som ekstra gode, og disse har lov til å sette «Beaujolais-Villages» på etiketten. Her lages det også vin som slippes etter bare noen ukers gjæring, og denne får navnet «Beaujolais-Villages Nouveau».

Bare i Beaujolais?

Nei da, det er over 50 appellasjoner (definerte vinområder) i Frankrike som har lov til å selge vin de primeur. Dette er vin som er klar for salg samme år som druene høstes. Å kjøpe vin en primeur, slik det gjøres i Bordeaux, er noe annet. Det vil si å smake og kjøpe vinen mens den fortsatt er ung og ligger på fat, i god tid før vinen er klar for flasketapping og salg.

Selges det Beaujolais resten av året, også?

Ja, og dette er en vinregion som vinner stadig større anerkjennelse for sine «vanlige» viner. Det lages god hvitvin av Chardonnay-druen (som i resten av Burgund rett nord for Beaujolais), men det er først og fremst rødvinene som har gitt Beaujolais et godt rykte. Druen som brukes, er alltid Gamay – og vinmakerne er gjerne inspirert av Burgund lengre nord.

Særlig 10 underområder eller crus leverer vin i toppklasse. De har forvirrende nok ikke alltid ordet «Beaujolais» tydelig skrevet på etiketten, men i stedet navnet på underområdet - cruet - de kommer fra: Brouilly - Chénas - Chiroubles - Côte de Brouilly - Fleurie - Juliénas - Moulin-à-Vent - Morgon - Regnié - Saint-Amour

Beaujolais Nouveau er ikke fra disse cru'ene, men av typen "vanlig" beaujolais eller landsby/village-beaujolais. 

Siden Beaujolais administrativt regnes som en del av Burgund, finner du vin fra Beaujolais i Burgund-hylla på Vinmonopolet - eller stående i kasser på gulvet.

Les mer om vin fra Beaujolais i denne artikkelen: Beaujolais – på alvor

Lytt og lær

Du kan også høre på vår podcast der vi har fått med oss Cathinca Dege i studio. Beaujoulais Nouveau Hun har både peiling på vin og fenomenet beaujolais nouveau

Podkast 159 Beaujoulais Nouveau

Den tredje torsdagen i november blir årets beaujolais nouveau sluppet.Vi snakker om åtti-tallet, kappløpet om å få vinen raskest mulig hjem, og om fester med ballonger, buffet, beaujolais og fugledans.