Verdens vinområder fordeler seg grovt sett i to belter rundt jorda, der klimaet er godt egnet til å dyrke druer til vin. Mellom disse beltene er det for varmt, mens nord og sør for dem er det for kaldt. Kaldklimaviner kommer fra områder i randsonen mot det kalde, altså lengst nord og lengst sør.
 

Store temperaturforskjeller

Men det er ikke nødvendigvis bare kaldt i kaldklima-områdene. For midt på sommeren kan det bli stekende varmt her.

Mens varme klimaområder generelt har ganske stabile temperaturer gjennom vekstsesongen, er det stor temperaturforskjell mellom sommer og vinter – og mellom dag og natt – i de kjølige områdene. Vær og temperatur er vekslende og uforutsigbart, og det er fare for frost i perioder der vinplanten er spesielt sårbar – som under knoppskyting og blomstring om våren.

Utfordringen blir å finne druetyper som tåler streng vinterfrost, og som ikke knopper for tidlig om våren. Men valg av voksested er også viktig. Mikroklima kan variere veldig over korte avstander, for eksempel virker store vannmasser svalende i sommervarmen og varmer vinmarkene om vinteren.

Podkast 146 Lytterspørsmål - norsk vin

Ditt nærmeste vinland er faktisk Norge. Anne har vært på Norsk vinskue og forteller om vinene hun har smakt.

Kjølig, fruktig vinstil

Å være vinbonde i et kjølig område er en risikosport. Det kan være vanskelig å få druene helt modne, men til gjengjeld får vinen god syrefriskhet, moderat alkoholnivå og fersk, kjølig fruktkarakter som minner om nyplukkede frukter og bær – en stil stadig flere konsumenter setter pris på.

 

Noen kaldklimaviner du finner i hyllene våre 

Canada

Okanagan Valley i British Columbia strekker seg nordover fra grensa mot USA og er et vinområde i rask utvikling. Okanagan speiler det kjølige klimaet godt, med lette, friske viner av blant annet druene Chardonnay, Gamay og Syrah.

Niagara Peninsula i Ontario er landområdet mellom Lake Erie og Lake Ontario. De store sjøene modererer det kalde klimaet. En lang vekstsesong gjør området godt egnet for riesling, og vi lanserer en icewine – søt og syrlig vin laget av frosne druer.

 

USA

Finger Lakes i staten New York leverer vin av økende kvalitet. De smale, dype sjøene likner fingre på en hånd. De kjøler vinmarkene om vinteren og avgir varme om sommeren. Riesling, Pinot Noir og Cabernet Franc er druetyper som gir vin av god kvalitet.

 

England

Sussex og Kent, i sørøst, er varmere og tørrere enn resten av landet, og særlig kjent for musserende viner av høy kvalitet. Jordsmonnet er kalkrikt og druene som dyrkes er først og fremst Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier – de samme som brukes i Champagne.

 

Australia

Tasmania, er landets største øy og den kjøligste vinregionen. Stilen på vinene herfra er lettere og med lavere alkohol enn det man forbinder med de varmere områdene i Australia. Det lages også gode musserende viner og Pinot Noir er druen som gir aller best vin her.

 

Lytt og Lær

At det regnbefengte landet med fish and chips er kilde til noen av verdens beste musserende viner er kanskje en overraskende.

Men England har en lang historie med vinproduksjon bak seg og engelskmennene har også formet vinkultur og vinindustri i flere hundre år.

Hør om druetypene Wrotham Pinot og Bacchus, og hva som var husets vin på en taverna i London for fire hundre år siden.

Podkast 192 Vinlandet England

At det regnbefengte landet med fish and chips er kilde til noen av verdens beste musserende viner er kanskje en overraskende.