Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Tilbake
Lær om vin Vinproduksjon Terroir og klima

Vårfrost - vinbønder frykter frosten

For de fleste er våren en herlig tid, men for mange vinbønder er dette en kritisk fase av sesongen. Vårfrosten kan slå til ubarmhjertig og utradere store deler av det som skal blir årets frukt.
vårfrost vinmark  av.jpg
Foto: Getty images

Fra Bordeaux via Bourgogne og Rhônedalen til Champagne er det frykt for at vårfrost kan ødelegge årets vinhøst. Det var som om vinteren kom på våren i april 2021, flere steder i Frankrike og Italia sank temperaturen ned til -10 grader.

Vårfrost er ikke unormalt i det marginale klimaet i Champagne, Chablis og Burgund, men det som er spesielt denne gangen er hvor hardt og bredt det rammet. Nesten alle vinregioner i Frankrike har tapt avlinger på grunn av frosten, Alsace og Cognac klarte seg ganske greit.

Chablis

Aller verst har det gått utover Chablis og Jura øst for Burgund. Her er 80-95 % av avlingen er tapt slik det ser ut nå. Til og med på Sardinia, øya midt i middelhavet, fikk de problemer med frosten.

Selv om det har vært store skader i vinmarkene over hele Frankrike så langt er omfanget fremdeles kun prognoser. Vi vet fremdeles ikke hvor stor effekt vårfrosten har hatt, men avkastningen er trolig redusert dramatisk.

Vinmonopolets podkast

I denne episoden blir det litt om hvilke europeiske områder som har blitt berørt av frosten i 2021. Du får høre om plantens hvile og vekst og hva som gjør den sårbar.

Hva kan vinbonden gjøre som strakstiltak og hvilke langsiktige kan hjelpe mot frostskader? Og ikke minst, hva skjer med planten når det blir for kaldt om våren?

Podkast 245 - Vårfrost

For de fleste er våren en herlig tid, men for mange vinbønder er dette en kritisk fase av sesongen. Vårfrosten kan slå til ubarmhjertig og utradere store deler av det som skal blir årets frukt.

Hva skjer når frosten kommer?

Vårfrosten er farlig for vinplanten fordi vannet i de væskefylte knoppene fryser når temperaturen faller under 0 grader. Vannet utvider seg når det fryser og celleveggene sprekker. Da tørker knoppen ut, og ser vissen eller tørr ut.

Ødelagte knopper er et problem fordi hele årets vekst - og druer, springer ut fra disse første knoppene. Knoppene ble dannet i fjor, og plantene rekker ikke å danne nye skudd som er like fruktbare i år.

Jo lenger planten er kommet i knoppskytingen, jo færre minusgrader skal til for å lage enorme ødeleggelser.

Druedyrkerne har lite å stille opp med mot frosten. Spesielt hvis det er veldig lav temperatur over mange netter.

Den viktigste effekten til bål, fakler og lykter er å skape bevegelse i lufta for å unngå stillestående lommer av frost og avgi noe varme. En bieffekt er at røyklaget holder på den varme lufta litt lenger.

Vifter og vindmaskiner kan også bidra til å blande kalde og varme luftlag. Eller helikopter.

Når vann fryser til is avgir det energi som får temperaturen til å stige litt. Derfor sprayer noen produsenter skuddene med vann. Det må sprayes vann kontinuerlig for å opprettholde denne effekten, og det krever enorme vannmengder.