Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Tilbake
Lær om vin Publikasjoner Podkast

Lytt og lær med vinmonopolets podkast

Vinmonopolets eksperter, Anne, Anders og Niclas, gir deg kunnskap om druer, regioner og ølstiler, mat og drikke. Lytt til Vinmonopolets podkast!
podcast-artikkel-turkis.jpg

Vår podkast er nesten for veteran å regne i podkast-verden. Polets eksperter Anne, Anders og Niclas deler raust av all sin kunnskap, samtidig som de også får med seg gjesteeksperter på ulike områder.

Her får du episoder som dykker ned i spennende innsikt i vinområder eller druer. Det er også avsnitt med drikkeanbefalinger til ulike måltider, blindsmakinger og lytterspørsmål. 

Hvor kan du lytte?

Du kan lytte på podkasten vår der du lytter på podkast, for eksempel i SpotifyiTunes eller Soundcloud

5 år og snart 250 episoder

Her finner du alle episoder, vi publiserer ny episode hver uke.

225 - 200 - 175 - 150 - 125 - 100 - 75 - 50 - 25

Podkast 242 Blindings - Mumling fra glasset

Vi famler bokstavlig talt i blinde der vi sitter med to svarte glass og prøver å tenke oss frem til hva det er som skvalper der nede. Bli med i tvilens irrganger og hør vinen mumle.

Podkast 241 Hvem skal bestemme prisen? - Vinmonopolets historie del 6

Salget av alkohol kan reguleres med pris, men hvem skal bestemme prisen? Vinmonopolet ønsker å spille en aktiv rolle og går kanskje litt langt.

Podkast 240 Tannin WTF!

Bli kjent med tannin, også kalt garvestoff, garvesyre og mye annet. Hva er tannin, hvor kommer det fra, hvordan smaker det og ikke minst, renser tannin fett eller gir det deg vondt i hodet?

Podkast 239 Tidsreise i vinhistorien

Vi trekker et tema og denne gangen blir det en reise tilbake til noen viktige perioder i vinhistorien.

Podkast 238 Blindings - Saftsprengt fersken og flagrende frukt

Vi blindsmaker igjen! Denne gangen er det noe som lukter mye og assosiasjonene løper fritt i studio.

Podkast 237 Seiersrus og svartelister - Vinmonopolets historie del 5

Krigen er over og landet skal gjenreises. Men frihetens rus er ikke den eneste rusen, dessverre.

Podkast 236 Blindings - ikke helt vanlig

Anne og Niclas lukter og smaker fra svarte glass. De aner ikke hva det er og denne oppgaven er ikke så lett.

Podkast 235 Skrei - drikketips og kulinarisk tåkeprat

Dagens tema er skrei, torsken som kommer vandrede til kysten hvert år og som havner på mange bord. Både som mølje, tunger og lutefisk.

Podkast 234 Vinlandet Uruguay

Anne og Niclas forteller deg om vin fra Uruguay. Her blir det litt om rødvin basert på druetypen Tannat og hvitvin basert på Alvarinho.

Podkast 233 Blindings - Gammel mann

Det er utrolig hva slags lukter som kan stige opp fra et svart glass med mystisk innhold. Idar Sørensen er med og smaker og tipper på hva det er i glasset.

Podkast 232 Plankesprit og originalsyke - Vinmonopolets historie del 4

Bli med til en tid da brennevinet ble laget av industriavfall og du kunne få betalt for å stå i polkø.

Podkast 231 Utetime på Oslo City

Bli med å på uketime! Vi har flyttet studio og sitter mellom hyllene i butikken på Oslo City.

Podkast 230 Blindings - lukten av Belgia

Fra de svarte glassene hopper det opp bananer, men det er ikke en bananlikør. Idar Sørensen er gjest og er raskt på sporet av hva dette kan være for noe.

Podkast 229 Tør du å velge noe nytt?

Vinjournalist Merete Bø er vår gjest og lurer på hva det er som får folk til å kjøpe den samme vinen om og om igjen når det finnes så mye spennende. Føler du deg truffet?

Podkast 228 Krig og rasjonering - Vinmonopolets historie del 3

Norge blir okkupert og hverdagen blir endret for alle. Er det lurt å holde Vinmonopolet åpent i en slik tid og hvordan er det lurt å begrense hamstring?

Podkast 227 Blindsmaking - med hint av pepperkake

Vi blindsmaker fra svarte glass og har ingen anelse om hva det kan være. Lukten er krydret og smaken har ikke så mye frukt.

Podkast 226 Spania rundt på 80 minutter

Vi tar en rundtur i Spania og tar for oss noen kjente og mindre kjente vinområder.

225

Podkast 225 Lytterspørsmål - øl til julemat

Stefan synes vi snakker for lite om øl til mat, og det har han nok rett i. Derfor reiser vi kjerringa og vier 50 minutter til juleøl og øl til julemat.

Podkast 224 Drikke til pinnekjøtt

Anne og Niclas gir deg gode råd om hva du kan velge til julens deilige pinnekjøtt.

Podkast 223 Drikke til juletorsken

Anne og Niclas serverer deg grundige og faglige råd om hva du kan drikke til juletorsken.

Podkast 222 Drikke til nøttestek

Nøttestek er er real festmat. Her får du tips om hva du kan drikke til denne retten som både er god på både det etiske og gastronomiske plan.

Podkast 221 Drikke til rakfisk

Her får du gode råd om hva du kan drikke til rakfisken. Anne og Niclas har smakt mye rart og du får høste av det de har lært.

Podkast 220 Drikke til ribbe

Anne og Niclas gir deg det du trenger å vite for å finne passende drikke til juleribba.

Podkast 219 Blindsmaking - inspirert av sosiale medier

Niclas har skjenket to glass til Anne og Anders. Oppgaven er å beskrive forskjeller og likheter mellom de to. Hva er det Niclas har funnet på?

Podkast 218 Amarone - tørkede druer blir vin

Bli bedre kjent med en av de mest populære dyre vinene i Norge. Hva er det med denne vintypen som gjør den populær blant mange og foraktet av noen?

Podkast 217 Slik velger du riktig akevitt

Vi hjelper deg å finne riktig akevitt til julematen. Med oss har vi Elisabeth Gjestland som er president i Norske akevitters venner.

Podkast 216 Blindsmaking med MW Heidi Iren Hansen

En vaskeekte master of wine er på besøk og blindsmaker sammen med Anne og Anders.

Podkast 215 Australia på 50 minutter

Bli kjent med vinlandet Autralia.

Podkast 214 Rus, klippfisk og kameraderi - Vinmonopolets historie del 2

Bli med til 1920-tallet og hør om hvordan det nystartede Vinmonopolet blir drevet fra skanse til skanse.

Podkast 213 Drikke til lutefisk

Anne og Niclas gir deg råd om hva som kan passe til julens dissende fiskerett med søtt og salt følge.

Podkast 212 Blindsmaking med Merete Bø

Vinjournalist og vinskribent, Merete Bø, er på besøk og blindsmaker.

Podkast 211 Flint og fjert - reduktivitet i vin

Viner med hint av fjert eller flint, har det til felles at de er reduktive. Det betyr ikke at vinmakeren har putttet flintstein i vinen eller sluppet en smyger i kjelleren. Nei, her har det var andre ting i sving.

Podkast 210 Tyskland på 50 minutter

Slik leser du etiketten på tyske viner og dette er de seks viktigste vinregionene i Tyskland

Podkast 209 Ingvild Tennfjord om vinspråket

Uten ord for å beskrive vin må du kanskje mime eller danse hva du vil ha på Vinmonopolet. De er det kanskje greit med et språk for vin.

Podkast 208 Italia på 30 minutter

Ta et grunnkurs i italiensk vin. Bli med til Piemonte, Veneto, Toscana, Campania og Sicilia.

Podkast 207 Slik lærer du om vin - MW Heidi Iren Hansen

Har du lyst til å lære mer om vin? Da kan du få noen tips her.

Podkast 206 Gin - det du trenger å vite

Vi er i ginens gullalder, mener Martin Tønder Smith.

Podkast 205 Blindsmaking med Ingvild Tennfjord

Vi blindsmaker sammen med vinanmelderen, Ingvild Tennfjord.

Podkast 204 Drikke til kreps og krabbe

Her får du råd om hva du kan drikke til kreps og krabbe.

Podkast 203 Drikke til sopp

Soppsmørbrød, sopprisotto, soppsuppe, pizza med steinsopp. Listen over herlige soppretter er lang, men hva kan passe av drikke til?

Podkast 202 Hvorfor lukter det hjemmebrent av champagne?

Jeg synes det lukter fusel av noen musserende viner, forteller en lytter.

Podkast 201 Blindsmaking - hint av Karibia

Tom har skjenket noe i de svarte glassene. Anne, Niclas og Anders smaker, spytter, diskuterer og konkluderer.

200

Podkast 200 Vi leser vinen - hylleforkanten

Du har sikkert lest på den hvite lappen på hylla før du putter vinen i kurven.

Podkast 199 Frankrike på 50 minutter

Tanken var å lage en superrask innføring i noen av de mest kjente vinområdene i Frankirke. Men det viste seg å være lettere sagt enn gjort.

Podkast 198 Blindings - drops og topptoner

Denne gangen er det de liflige topptonene som minner om blomster som er spennende. Kan det være en..?

Podkast 197 Æsj! - hva er ekkelt og vondt?

Vi snakker om det vonde, ekle og rare i vin og mat.

Podkast 196 Blindsmaking - en liten rakker

Vi smaker noe som vi ikke vet hva er fra svarte glass.

Podkast 195 Campania - røde og hvite viner

Bli med den sørvestlige delen av Italia, nærmere bestemt Campania.

Podkast 194 Drikketips til grillmaten

Hva smaker godt til grillmaten?

Podkast 193 Blindsmaking - Et godt forsøk

Anne og Anders synes det er litt mer vrient denne gangen. Det er hint av ditt og hint av datt.

Podkast 192 Vinlandet England

At det regnbefengte landet med fish and chips er kilde til noen av verdens beste musserende viner er kanskje en overraskende.

Podkast 191 Er vibrasjoner skadelig for vin?

Lagrer du vin er det greit at den har det bra. At den ikke har det for varmt eller at den blir utsatt for lys. Men hvordan er det med vibrasjoner?

Podkast 190 Er det mulig å kjenne årgangsforkjeller?

Vi tester om det er mulig å kjenne igjen årgangsforskjeller i vin.

Podkast 189 Årganger - fra knopp til vin

Hva er greia med årgangsrapporter og tabeller? Har de noe for seg?

Podkast 188 Savoie - fransk alpevin

Vinplantene skuer utover grønne enger med gressende kuer. I bakgrunnen kneiser Alpene og fra landsbyen kommer en liflig duft av smeletet ost.

Podkast 187 Blindsmaking - hint av nøtter

Vi lukter, smaker og smatter. I det svarte glasset er det noe vi ikke vet hva er.

Podkast 186 Lytterspørsmål - Hva er grunnsmak?

Vet du opp og ned på tungekartet og har du lagt merke til hvor lite du smaker når du er tett i nesa?

Podkast 185 Blindsmaking - i hvert fall ikke en kremlikør

Hva i alle dager er det som lukter hest, hamster og skrukkeepler? Det er nok ikke en kremlikør, i hvert fall.

Podkast 184 Verdens vanskeligste vinstudie - Master of Wine

Studiet tar minst tre år og du må kunne det meste før du starter. Likevel er det mange som ikke klarer det.

Podkast 183 Sake - produksjon og stiler

Etter at du har hørt denne episoden, har du svart kimono i sake!

Podkast 181 Spesielle tider - Vinmonopolet under korona og andre kriser

Jens Nordahl forteller om hvordan samfunnets reaksjon koronapandemien kan leses ut av salgstall og annen statistikk i Vinmonopolet.

Podkast 180 Blindsmaking - potpurri og forvirring

Oppgaven er: hva er vinene laget av, hvor kommer de fra og hva har de til felles?

Podkast 179 Humle til glede og irritasjon

Hva i all verden er våthumling og hopburn? Moderne øl kan minne mer om en humledrikk enn et brygg basert på korn.

Podkast 178 Blindsmaking - Frisk og fruktig

Bli med å smake vin blindt. Hva tror du det er?

Podkast 177 Fra pest til pol - Vinmonopolets historie del 1

Jens Nordahl tar deg gjennom en del av norsk historie preget av pest, dansk herredømme, fabrikker, lønningsposer og medisin til hester som som hostet.

Podkast 176 Lytterspørsmål - Hva er en supertoscaner?

Noen produsenter i Toscana ville lage god vin med ulovlige druer. Det viste seg å bli en suksess som forandret vinhistorien.

175

Podkast 175 Blindsmaking - en vin med personlighet

Sniff-sniff og slurp. Hva er dette for noe rart?

Podkast 174 Kveik - noe helt spesielt fra Norge

Smaken av kveik er smaken av flere hundre år med brygging på Vestlandet. Der har gjærkulturer gått i arv gjennom generasjoner.

Podkast 173 Blindsmaking - hest og hytte

Våre ekspert er ikke helt enige i hva de kjenner. Er det en dampende hest, svipenn eller ny hytte?

Podkast 172 Bli kjent med vinladet Argentina

Vi tar deg med til landet der vinmarkene ligger høyere enn Galdhøpiggen.

Podkast 171 Blindsmaking - den gode lukten av flint og brent hår

Vi blindsmaker fra svarte glass. Hva er det Tom har skjenket i dem?

Podkast 170 Dypdykk i Burgund med Per Mæleng

Vi tar turen til den franske indrefileten, Côte d´Or. Kilden til noen av verdens beste viner basert på Pinot Noir og Chardonnay.

Podkast 169 Alt du trenger å vite om røyk i whisky

Naust, sjø, bål, bacon og lyng. Vi tar for oss en viktig egenskap i mange skotske maltwhiskyer. Nemlig røykpreget.

Podkast 168 Lytterspørsmål - hvordan åpne vinen

Vi går gjennom alle måter du kan åpne vin, smarte og mindre smarte.

Podkast 167 Blindsmaking - En vin fra der det begynte

Behagelig, dyp og konsentrert. Her mangler det ikke på superlativer. Men tipper de rett?

Podkast 166 Musserende vin til nyttårsaften

Godt nytt år! Hva skal du drikke til festmiddagen og hva passer til å skåle med klokka tolv?

Podkast 165 Grevinnen og hovmesteren - Hva hadde de i glasset

Vi tar for oss rett for rett som blir servert i Grevinnen og hovmesteren. Hva var det de sannsynligvis hadde i glasset?

Podkast 164 Noe å tenke på - Av-og-til

Denne episoden handler om alle oss som nyter alkohol. Enten du har chablis eller akevitt i glasset, kan det være greit å tenke på hvordan det påvirker deg selv og de rundt deg.

Podkast 163 Drikke til juledesserten

Spar plass til desserten! Her får du noen tips om hva slags drikke som passer til de mest populære juledessertene

Podkast 162 Vi svarer på det du lurer på

Denne episoden er tatt opp foran publikum på Samfundet i Trondheim. Del 3 av 3

Podkast 161 Freak or unique?

Denne episoden er tatt opp foran publikum på Samfundet i Trondheim. Del 2 av 3

Podkast 160 Vi snurrer druehjulet i Trondheim

Denne episoden er tatt opp foran publikum på Samfundet i Trondheim. Del 1 av 3

Podkast 159 Beaujoulais Nouveau

Den tredje torsdagen i november blir årets beaujolais nouveau sluppet.Vi snakker om åtti-tallet, kappløpet om å få vinen raskest mulig hjem, og om fester med ballonger, buffet, beaujolais og fugledans.

Podkast 157 Bordeaux - En ganske grundig innføring

Bli med til Bordeaux! Vår spesialist og entusiast, Per Mæleng, er din guide til årgangsvinens episenter.

Podkast 156 Blindsmaking - moden frukt og hint av krydder

Vi blindsmaker fra svarte glass og har ikke peiling på hva som er skjenket i dem.

Podkast 155 Chenin blanc - en grønn drue fra Loire

Chenin blanc blir brukt til så mange forskjellige vintyper at du kan ha en treretters middag med Chenin i glasset.

Podkast 154 Vin til vilt

Slik velger du riktig vin til viltmiddagen. De snakker om det klassiske valget og om noen overraskende og kanskje provoserende alternativer.

Podkast 153 Lytterspørsmål - brennevin til mat

Vi svarer på et lytterspørsmål om brennevin til mat.

Podkast 152 Fatlagring - dette skjer med vinen og slik smaker det

Hva er vitsen med å legge vinen i fat av eik når det er både dyrt og arbeidskrevende? Bli med i et dypdykk i eikefatet.

Podkast 151 Lytterspørsmål - smaker dyr vin bedre og hvor lenge kan vin stå åpnet?

Hva får du når du legger mer penger på disken og er det sikkert at du liker dyr vin bedre enn rimelig?

150

Podkast 150 Blindsmaking - ullvotter og glider

Det er noe mer enn frukt og det minner om ting som verken er vanlig å spise eller drikke.

Podkast 149 Gewürztraminer - druen som byr på seg selv

Gewürztraminer skiller seg ut fra røkla

Podkast 148 Tannat - druen som gir faste og mørke viner

Bli kjent med Tannat, den mørke og mystiske druen som gir viner du kan tygge på.

Podkast 147 Blindsmaking - Gammel skog

Anders kjenner et drag av en sval vind i en gammel skog og Anne tenker på eucalyptus. Til slutt ender de opp i hver sin verdensdel.

Podkast 146 Lytterspørsmål - norsk vin

Ditt nærmeste vinland er faktisk Norge. Anne har vært på Norsk vinskue og forteller om vinene hun har smakt.

Podkast 145 GG - Tysklands beste viner

Står det GG på en tysk vin, kan du regne med at det er noe av det ypperste produsenten lager.

Podkast 144 Blindsmaking - en blandingsblindings

Hva mener Tom og Anne når de sier at vinen har polert frukt, lurer Anders på.

Podkast 143 Lytterspørsmål - Amarone, ripasso og valpolicella

Bli kjent med de tre røde vinene fra Veneto i Italia. Hvordan klarer italienerne å lage så forskjellige viner selv om de er basert på de samme druetypene og kommer fra det samme området?

Podkast 142 Lytterspørsmål - naturvin

Hva naturvin? spør Stig Furu - og han er ikke aleine. Mange lurer på hva naturvin er.

Podkast 141 Tokaj - et dypdykk i søt vin

Tokaj i Ungarn er kanskje det beste stedet i verden for produksjon av søt vin preget av edelråte.

Podkast 140 Lytterspørsmål - Australia før og nå

I løpet av 40 år har australsk vinindustri gått gjennom forrykende endringer.

Podkast 139 Lytterspørsmål - Franken i Tyskland

Turen går til Franken i Tyskland. Der har de vin tappet på flasker med form som noe unevnelig.

Podkast 138 Slik blir vin laget 3 - modning og etterbehandling

Skal vinen ligge på berme, gå gjennom malolaktisk gjæring og hvordan blir vinen behandlet for å gjøre den stabil på flasken?

Podkast 137 Slik blir vin laget 2 - gjæring

I denne episoden snakker vi om kultivert gjær, spontangjæring, gjæringstemperatur og hva slags beholdere som blir brukt.

Podkast 136 Slik blir vin laget 1 - fra druer til most

I denne episoden snakker vi om modningen på druene, innhøsting, pressing og maserasjon.

Podkast 135 Lytterspørsmål - Sør-Afrika

Produktsjef Cathrine Hernes forteller om druetypene Chenin blanc og Pinotage.

Podkast 134 Lytterspørsmål - grunnkurs i Burgund

Bli kjent med Burgund, vinfolks hellige gral. Hva er det med disse vinene som kan gi entusiastene både angst og glede?

Podkast 133 Lytterspørsmål - tequila og mescal

Ay caramba! Lær om de mexicanske brennevinene tequila og mescal.

Podkast 132 Lytterspørsmål - vin i maten

Hva slags vin bør du ha i maten? Må det være en dyr burgunder i gryta, slik det står i oppskriften?

Podkast 131 Vin fra Ungarn

Bli med til Ungarn, et land som byr på mange forskjellige vintyper

Podkast 130 Blindsmaking - en innsmigrende og fokusert vin

Det lukter kirsebær og bringebær! Men det er mer i denne vinen som også har en god munnfølelse og bra dybde.

Podkast 129 Lytterspørsmål - hvordan velge drikke til mat

Her får du fire råd om det å velge drikke til mat. Må du like vinen, er det lurt med tannin, og kan du drikke amarone til reker?

Podkast 128 Lytterspørsmål - Languedoc

Vi tar en tur til Languedoc som ligger sør i Frankrike. Her bærer en varm bris med seg lukten av rosmarin og timian.

Podkast 127 Blindsmaking - en overraskende rødvin

Vi blindsmaker fra svarte glass uten å vite hva vi smaker. Er det kremlikør eller rødvin?

Podkast 126 Lytterspørsmål - rimelig vin som kan lagres i fem til ti år

Her får du råd og tips om rimelig vin som kan lagres. Vi gir deg noen navn på druetyper og områder.

125

Podkast 125 Likør Special Delyxe

Vi vier en hel episode til noe av det søteste og mest fargerike som blir tappet på flasker. Her blir det både bananer, krem og egg.

Podkast 124 Blindsmaking - mørke bær og hint av yoghurt

Vi blindsmaker fra svarte glass uten å vite hva vi smaker. Er det kremlikør eller rødvin?

Podkast 123 Lytterspørsmål - finnes det mat som ødelegger vinen?

Finnes det mat eller ingrdienser som ødelegger vinen? I mange bøker om mat og vin, står det om de fryktede vinfiendene.

Podkast 122 Blindsmaking - Pinot Noir eller..?

Er det rødvin? Er det Pinot Noir? Hvor kommer den fra og hvor mye tro de den koster.

Podkast 121 Chile - der vin blir til mellom kaldt hav og høye fjell

Kalde havstrømmer og himmelhøye fjell preger vinene i landet der det fremdeles finnes nye og spennende steder å dyrke druer.

Podkast 120 BIB og pung på 20 minutter

Bag-In-Box, BIB eller pappvin - vi tar for oss emballasjen som er mer praktisk og bedre for miljøet enn glassflasker.

Podkast 119 Vin i fremtiden

Hvordan ser vinverdenen ut i fremtiden? spør en lytter.

Podkast 118 Beaujolais og druetypen Gamay

Bli kjent med den blå druen, Gamay, og det franske vinområdet, Beaujolais.

Podcast 117 Årganger i vin - hvor viktig er det?

En lytter lurer på hva som er viktigst for vinens smak og kvalitet - er det årgangen eller produsenten?

Podkast 116 Slik jobber proffe vindommere

Visste du at Vinmonopolet har et panel med dommere i hvite frakker som er med på å bestemme hvilke viner som skal stå i polhyllene?

Podkast 115 Lufting og dekantering - slik gjør du det

Et av de vanskeligste og mest stilte spørsmålene for vininteresserte er dette: Hvor lenge bør vinen luftes før servering?

Podkast 114 Disse vinene bør du kjenne til

Finnes det en grunnmur av kunnskap som alle vininteresserte bør ha?

Podkast 113 Øl fra Belgia

Vi får endelig besøk av Vinbladet-redaktør, Belgia-kjenner og podcast-stemme Marie Steffens i denne episoden.

Podkast 112 Rom - fra sukker til sjørøveri

Hva har krutt, pirater, kullfiltrering, varme eikefat og ei elv i Guyana til felles? Jo, de er alle tett knyttet til brennevinet rom.

Podkast 111 Fairtrade - drikke med smak av god samvittighet

Hva betyr det egentlig at en flaske vin er Fairtrade-sertifisert? Og hvordan bidrar Fairtrade-systemet konkret til at vinbønder og arbeidere får det litt bedre?

Podkast 110 Spanias unge vinmakere - intervju med Luis Gutierrez

I denne spesialepisoden har Trond Erling tatt en prat med forfatter og vinskribent Luis Gutierrez fra Spania.

Podkast 109 Slik snakker du om vin uten å tabbe deg ut

Kjetil lurer på hvilke ord og betegnelser som er mest vanlig å bruke når man skal fortelle om en vin.

Podkast 108 Vin fra Oregon på ti minutter

Lytter Stian har forelsket seg i vin fra den amerikanske delstaten Oregon, og vil gjerne høre mer om vinene og områdene nord for California.

Podkast 107 Vibrasjon: Kan man ha vin i kjøleskapet?

Dilemma: Hvis du måtte oppbevare all vinen din i kjøleskap eller i 19-20 grader, hva ville du valgt?

Podkast 106 Vinfeil med Master of Wine Sam Harrop

Hvordan kjenner vi igjen de mest vanlige feilene? Og hvor går grensen mellom spennende lukter og smaker og feil?

Podkast 105 Lytterspørsmål: Barley wine og lagring av øl

Barley wine - eller byggvin, som vi liker å kalle det - er maltrike øl som også kan være lagret på fat.

Podkast 104 Blindsmaking - raus frukt og fløyelstanniner

Denne gangen er de tre ganske enige. Vinen i glasset holder høy kvalitet, har raus og flott frukt med toner av blomster og urter.

Podkast 103 Forfalskning av vin - både dyre og rimelige viner

Vinmonopolets auksjonsansvarlig Sara Frimanslund er i studio og forteller om de mest spektakulære falsknerisakene i vinens verden.

Podkast 102 Atlanterhavsvin og Albariño

Har du hørt om Vinos Atlanticos? I så fall er du godt informert i de nyeste vintrendene i verden.

Podkast 101 Lytterspørsmål: Vin på auksjon

Vi har fått med oss auksjonsansvarlig Sara Frimanslund i studio, og kommer innom alt fra gjedder og stillongs til digitale mikroskop.

 100

Podkast 100 Blindsmaking - Den morkne treveranda

Kan en vin ta deg med til et sted? Skogen, en morken treveranda, hytta? Og kan en slik reise si noe om hvilken vin som er i glasset?

Podkast 99 Champagne - landskap, lagring, solera og sukkertilsetning

I denne episoden tar vi for oss verdens mest kjente (og kanskje beste?) musserende vin.

Podkast 98 Lytterspørsmål: Kjendisvin og verdens mest dyrkede vindrue

Vi har fått masse lytterspørsmål i det siste, og i denne episoden svarer vi på en rekke av dem

Podkast 97 Portvin og sherry - gamlisvin eller hipstervin?

Vi svarer på spørsmål om portvin og sherry. I tillegg svinser vi innom tapas, Rotary og hipstere.

Podkast 96 Stig Spesial - vi svarer på alt!

DETTE er en av de morsomste episodene vi noen gang har spilt inn! :)

Podkast 95 Loire - bli kjent med vinene

Bli med oss på en reise fra vest til øst langs Loires bredder - og bli kjent med vinene.

Podkast 94 Cinsault - lys og smaksrik rødvin fra sør

Cinsault er en blå drue som tidligere er best kjent som arbeidshest, Pinotage-pappa og blandingsdrue, men som de siste åra er blitt tatt mer og mer på alvor.

Podkast 93 Piemonte - mer enn Barolo

Tenk hvis du bare kunne drikke vin fra én eneste region i verden resten av livet. Hvilken ville du valgt?

Podkast 92 Petit Manseng - bli kjent med en ukjent drue

Det finnes en teori om at alle mennesker har en spennende historie å fortelle. Gjelder det for druer også, mon tro?

Podkast 91 Sangiovese - bli kjent med druen

Sangiovese er druen som står bak verdenskjente og renommerte rødviner som Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano.

Podkast 90 Blindsmaking - svale urter og skallaroma

«Oi! Dette var noe eget!» Slik lød det da panelet stakk nesa ned i glasset under dagens blindsmaking.

Podkast 89 Gjær - naturvin, spontangjæring og estere

Hva er egentlig naturvin? Hvordan smaker vindruer før de knuses og begynner å gjære? Og hva betyr «brettanomyces» og «spontangjæret»?

Podkast 88 Sødme i vin - hva betyr egentlig «tørr»?

Hva betyr egentlig ordene «tørr» og «søt» når vi snakker om vin?

Podkast 87 Blindsmaking - tre eksperter går i baret

I denne episoden, hvor vi blindsmaker en vin av svarte glass og med lyset dempet, tøyser vi med hvordan vi ville reagert hvis vi tok fullstendig feil.

Podkast 86 Nasjonalitet i vin og øl (Fordommer Spesial!)

Hva betyr nasjonaliteten for vin og øl? Er det noen fellestrekk som gjør fransk vin fransk - bortsett fra at den kommer fra Frankrike?

Podkast 85 New Zealand - tydelig og bærekraftig vin

Bli bedre kjent med New Zealand - vinlandet som ligger så langt borte som du kan komme fra vår lille krok i verden.

Podkast 84 Ufiltrert drikke - øl, eplemost og Col Fondo

På Vinmonopolet er flere typer drikke umulige å se gjennom

Podkast 83 Zinfandel - bli kjent med druen

«Howdy! I'm Zinfandel! A great grape. I make wine great.»

Podkast 82 Bulgaria - vinlandet som forsvant

Vi har snurret på lykkehjulet vårt igjen, og denne episoden viste seg å skulle handle om ... Bulgaria?!

Podkast 81 Garganega - bli kjent med druen

Aldri hørt om den? Men hvitvinen Soave har du nok hørt om. Og Garganega er altså dronningen av Soave.

Podkast 80 Lagring av vin - temperatur, lys og liggeretning

Stemmer det at vin må lagres mørkt, kjølig og liggende?

Podkast 79 Bli kjent med vin fra Sicilia

"Lykkehjulet" bestemmer. Denne gangen endte vi opp med å reise til Sicilia i Italia.

Podkast 78 Tempranillo - bli kjent med druen

Hvordan smaker vin av Tempranillo-druer? Hvilken mat passer til? Finnes det ulike stiler?

Podkast 77 Blindsmaking - har vinen bobler?

Anders synes vinen lukter kropp og sure sokker, men er usikker på om odøren kommer fra ham selv.

Podkast 76 Har vinglasset noe å si?

I denne episoden deler Anders et forskningsprosjekt (på lavt nivå) han har jobbet med om vinglass

 75

Podkast 75 Vi blindsmaker - av svarte glass!

Vi forklarer uttrykket "reduktiv", og forklarer hvorfor vin kan lukte svidd gummi, promp eller brent hår.

Podkast 74 Bli med til det nye Spania

Det er lenge siden spansk vin bare var Rioja Gran Reserva med gullnetting og snirklete bokstaver på en flaske med imitert støv utenpå.

Podkast 73 Smak og stemning - slik blir jula god for alle

Vi har fått besøk av Elise Nyborg Eriksen fra alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL og Anne Zondag fra Matprat.

Podkast 72 Hva betyr ordene på etiketten?

Vi tar en kikk på noen vanlige ord og uttrykk på vinflasker, og går gjennom hva de betyr.

Podkast 71 Slik behandler vi vinen vår

Hvordan skal vinen oppbevares? Hva slags opptrekkere og glasstyper trenger man? Og hvilken temperatur skal vinen serveres ved?

Podkast 70 Blindsmaking - hvilken rødvin er dette?

Tigerbalsam, tjære og rå poteter er også innom i panelet. Vi fortsetter vårt grunnkurs i blindsmaking, så heng med!

Podkast 69 Nebbiolo - bli kjent med druen

Barolo! Barbaresco! De store vinene fra Piemonte er basert på druen Nebbiolo, og den skal vi bli bedre kjent med i dag.

Podkast 68 Cognac - en introduksjon

Hvordan lages cognac? Hva er forskjellen på VS, VSOP og XO? Hva slags glass bør cognacen serveres i, og skal den være varm eller kald?

Podkast 67 Bli kjent med vin fra Friuli

denne episoden tar vi deg med på tur til et vakkert vinområde hvor det lages særegen rødvin, oransjevin og kanskje Italias beste hvitviner.

Podkast 66 Drikke til fårikål

Hvitvin går til det meste, men gjelder det også fårikål? Rødvin og lam må vel gå sammen som hånd i hanske?

Podkast 65 Hvordan fungerer blindsmaking?

Blindsmaking er noe enkelte vininteresserte driver med. De lukter og smaker, og forsøker å plassere vinen så nøyaktig som mulig på kartet.

Podkast 64 Drikke til sushi

Heldigvis er sushi ganske lett å matche med drikke. Det er mye som fungerer bra, men i denne episoden får du tips til kombinasjoner som er ekstra gode.

Podkast 63 Ekte sider

Hvordan smaker en ekte sider? Hvordan lages den? Hvilke typer finnes? Og hva slags mat passer de til?

Podkast 62 Jura - på seks minutter

Her er en kort episode med en lynrask introduksjon til vinområdet Jura i Frankrike.

Podkast 61 Jura - alt du trenger å vite (del 3 av 3)

Slimete gjærsopp! Gjeddemuffins! Villsvin! Lykkelige kyr! Hva har alt dette med vin å gjøre?

Podkast 60 Slik foregår en innhøsting - Jura del 2 av 3

Hvor tidlig må vinmakeren stå opp? Hva må han tenke på underveis? Hvem høster druene, og hvordan gjøres det?

Podkast 59 Vin til comté (og annen ost) - Jura del 1 av 3

Vi er på tur, og derfor er denne podcast-episoden litt annerledes, på flere måter:

  1. Vi befinner oss ikke i vårt vanlige studio i Oslo, men i vindistriktet Jura øst i Frankrike.
  2. Vi sitter ute i en blomstereng og spiser ost og smaker (og spytter!) den lokale vinen.
  3. Episoden er basert på en drøm Anders hadde for et par år siden... :)

Podkast 58 Vin fra California

Hvordan smaker en klassisk Napa Valley Cabernet Sauvignon? Hvilke spennende, ukjente druer prøver de seg på om dagen?

Podkast 57 Vin fra Østerrike - på ti minutter

Vinlandet Østerrike er i vinden, og setter sitt preg på polhyller og vinkart med både hvite og røde viner.

Podkast 56 Ølguidene: Trendy øl

Øl laget med bakterier høres kanskje ekkelt ut, men det er syrlig, spennende øl som i vinden. Hvilke typer finnes?

Podkast 55 Ølguidene: Øl og mat

Vi guider deg trygt og enkelt gjennom øljungelen. I denne episoden er det øl og mat som står på plakaten.

Podkast 54 Ølguidene: Smaking av ulike ølstiler

Hvilke stiler er det smart å velge hvis man vil smake litt forskjellig?

Podkast 53 Rødvin og sjokolade

Hvordan smaker sjokolade, og hvordan velger vi vin til? Et smart tips kan være å ta utgangspunkt i hva som kler sjokoladesmaken i desserter

Podkast 52 Ølguidene: Hva er greia med IPA?

Hva betyr tørrhumling? Og hva er egentlig forskjellen på White IPA, Black IPA, Imperial IPA, Double IPA og New England IPA?

Podkast 51 Feil i øl

Hva har gått galt når ølet lukter hundemat eller ridderost? Hva betyr brett? Og hva har Harry Potter og en av de mest vanlige ølfeilene til felles?

50

Podkast 50 Tysk hvitvin med sødme

Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein er betegnelser du støter på i denne episoden.

Podkast 49 Hvordan ha det gøy mens du lærer om vin

Hvordan kan du få aha-opplevelser når du smaker på vin? Kan du lære om smak og aroma uten å pugge kommuner i Piemonte?

Podkast 48 Bestillingsutvalget - hvordan virker det?

Bestillingsutvalget (BU) er et lite skattkammer hvor du kan finne alt fra gode kjøp til dyre, eksklusive viner som lages i små kvanta.

Podkast 47 Whisky fra Skottland, Irland og USA - hva er forskjellen?

Hvordan lages og lagres brennevinet? Hva er forskjellen på whisky, whiskey, bourbon og scotch?

Podkast 46 Norsk tradisjonsøl

Hvordan brygget man øl i gamle dager? Hva er egentlig kveik? Hvorfor bruker tradisjonsbryggerne einerkvister i bryggevannet?

Podkast 45 Velg miljøsmart på Vinmonopolet!

Er vin på plast og papp like god som på glassflaske? Hvor mye veier den tyngste flaska på Polet?

Podkast 44 Hva er en god årgang?

Hva betyr egentlig årgangsvin? Er det bare dyre og gamle viner som har en årgang? Vi ser på hva som avgjør om en årgang er god eller dårlig

Podkast 43 Oransjevin

Hva er oransjevin? Er det hvitvin, rødvin eller en mellomting? Hvorfor snerper den? Og hvordan lages den?

Podkast 42 Sake - hva er det?

Vi ser nærmere på den japanske drikken sake. Er det et øl eller en vin, eller noe midt imellom?

Podkast 41 Hvordan smaker vin på ulike prisnivåer?

Hva kan vi forvente av vin til 100, 200 og 500 kroner? Og hva med vin til mange tusenlapper - hvordan smaker det?

Podkast 40 Lær å smake vin

Har du lyst til å bli bedre kjent med din egen smak, og bruke noen smarte triks til å få mest mulig smak ut av vinen du skjenker i glasset?

Podkast 39 Lær å smake øl

Vi går gjennom smaketeknikken, og snakker om hva vi bør kjenne etter for å vurdere om et øl holder høy kvalitet.

Podkast 38 På kurs med Vinmonopolet

Må jeg spytte ut vinen? Bør jeg ha smakt mye vin tidligere? Kan jeg gi bort et kurs i gave? Hva er vitsen med å gå på kurs?

Podkast 37 Blandinger i vinens verden

Hvilke druer blandes i hvilke områder? Hvor vanlig er det å lage vin av flere ulike druer, og hvorfor gjøres dette?

Podkast 36 Musserende og perlende vin

Hva er egentlig forskjellen på musserende og perlende vin? Og hvordan skiller champagne seg fra cava, prosecco og crémant?

Podkast 35 Hva er greia med surøl?

Geuze, lambik, oude bruin, rødt flamsk øl, kriek og berliner weisse - surt barn har mange navn.

Podkast 34 Rosévin - alt du trenger å vite

Rosévin er mye mer enn en mellomting mellom rødvin og hvitvin. Hvordan lages den rosa vinen?

Podkast 33 Hva passer best til sommerens sjømat?

Slapp av, det er ikke så vanskelig å velge riktig drikke til sjømaten du skal nyte i sommer.

Podkast 32 Spørsmål fra lytterne: Gode kjøp, Rioja og vin uten mat

I dag svarer vi på spørsmål sendt inn fra lytterne! Derfor er det ekstra god stemning i studio.

Podkast 31 Alkoholfri drikke - fra eplemost til IPA

Visste du at Vinmonopolet også selger alkoholfri drikke? Alt fra vann og cola til bærmost og alkoholfritt håndverksøl står i hylla på Polet.

Podkast 30 Sauvignon Blanc - bli kjent med druen

Hvitvin laget av Sauvignon Blanc beskrives gjerne med en duft av brennesle, solbærbusk og ... kattepiss?!

Podkast 29 Pinot Noir - bli kjent med druen

I denne episoden ser vi nærmere på en drue som kan gi alt fra champagne til pappvin, fra frisk sommervin til lagringsvin og samlerobjekter.

Podkast 28 Riesling - bli kjent med druen

Vi ser nærmere på nordmenns nye favoritt til hverdag og fest, til både sushi og julemat: Riesling.

Podkast 27 Syrah - bli kjent med druen

Vi titter nærmere på en av de klassiske rødvinsdruene: Syrah, Eller Shiraz, som den kalles i noen land.

Podkast 26 - Hva skal vi drikke til påskelammet?

Det er veldig vanskelig å bomme når du skal velge drikke til lammelåret i påska, mener våre eksperter.

25

Podkast 25 Hvordan kombinere mat og drikke?

I denne episoden forteller vi hvordan vi i Vinmonopolet tenker når vi skal finne riktig drikke til mat.

Podkast 24 Britisk øl: Fra IPA til stout

Visste du at bitter ikke er særlig bittert, og at det er forskjell på britisk og amerikansk IPA?

Podkast 23 BONUS: Drikke til surstrømming

Surströmming er ekstremvarianten av rakfisk, en svensk spesialitet som består av gjæret sild på boks.

Podkast 22 Drikke til krydret mat

Vinmonopolets eksperter gir deg råd om god drikke til thai curry, chili con carne og indiske retter.

Podkast 21 Dessertvin - slik velger du riktig

Hvordan kan tørkede, frosne og til og med råtne druer bli til velsmakende dråper?

Podkast 20 Myter om alkohol

Er rødvin sunt? Blir øl og vin fin, og vin og øl krøll? Trenger kroppen brennevin for å fordøye feit mat?

Podkast 19 Vinspråket

Hva mente Aftenpostens Geir Salvesen da han skrev om «et dampende harem i heten»?

18 Miniguide: Ord og uttrykk om vin

Podcast 17 Chardonnay

Vi snakker om verdens mest berømte og lovpriste hvitvinsdrue. Hvordan uttales egentlig Chardonnay?

Podkast 16 Feil i vin

Hvordan merker du at en vin er korket? Kan du få igjen pengene når det er noe galt med vinen? Hva i all verden er vinstein?

Podkast 15 Vin til skrei og torsk

Kan hvitvin fra Bordeaux smake like godt til torsken som de røde variantene

Podkast 14 Festmiddag - her er det du trenger

Hvor mye vin trenger du, og hvilke typer bør du kjøpe inn? Er det greit med bare ett vinglass?

Podkast 13 Humle i øl

Hva er egentlig humle, og hvorfor brukes det i øl? Finnes det øl som ikke er så bittert?

Podkast 12 Drikke til julemat

Vinmonopolets ekspertpanel gir sine beste tips til drikke til julematen.

Podkast 11 Akevitt

Hvordan lages akevitt, hvorfor smaker den ikke potet, og hva slags akevitt passer til mat? Myten om at akevitt er bra for magen, knuses en gang for alle.

Podkast 10 Modnet vin

Hvordan smaker modnet vin, og hva får man igjen for de ekstra kronene? Og hva har aspik og Belinda Carlisle med dette å gjøre?

Podkast 9 Hva er økologisk vin?

Hva er forskjellen på økologisk vin og vanlig vin? Hva gjør en vin økologisk, og smaker den annerledes?

Podkast 8 Overgjæret og undergjæret øl

Hva er forskjellen på overgjæret og undergjæret øl? Hva har det å si for smaken? Hvor hører pils og pale ale hjemme?

Podkast 7 Prosecco og champagne - hva er forskjellen?

Hva er forskjellen på prosecco og champagne? Og hvorfor sammenlikner vi dem med Norvegia og lagret parmesan?

Podkast 6 Bryllupsgave for lagring

Hva bør du kjøpe hvis du vil gi et brudepar eller en jubilant noen flasker vin eller øl - som skal åpnes på bryllupsdagen eller bursdagen i flere år framover?

Podkast 5 Hvor mye vin trenger jeg?

Hvor mange glass vin er det i en flaske? Hvor mye må man beregne til et selskap? Og kan flaskene man ikke åpner, returneres?

Podkast 4 Drikke til grillmat og sommer

Hvilken vin er best til grillmat? Hva slags drikke passer når vi skal spise utendørs? Og er det lov med isbiter i vinen?

Podkast 3 Hva er forskjellen på rødvin og hvitvin?

Hva er egentlig forskjellen på rødvin og hvitvin? Hvordan lages vin? Hva har en tepose med saken å gjøre? Og finnes det hvit vin av blå druer?

Podkast 2 Hva passer til pizza?

Hva slags drikke passer til pizza?

Podkast 1 Lagringsvin i dåpsgave

Hvilken vin kan gis i dåpsgave - og tåler å lagres til dåpsbarnet fyller 18 år?

Podcast_Vinmonopolet_NY.jpg