Tilbake
Om ossBærekraftAnstendig arbeid

Direct Workers Reporting: Arbeiderens stemme

20 spørsmål. Direkte til drueplukkeren via telefon. Anonymt. Bang! Inn i rapporten og svish – på vårt skrivebord. En innovativ og enkel metode igangsatt som følge av covid-19.
Vinarbeider-i-telefonen.jpg

Hvordan gjennomføre revisjoner under en pandemi?

Det er en lang og kronglete vei mellom en drueplukker og vinen i hylla på Polet. For å sikre anstendige arbeidsforhold i den andre enden av vår verdikjede, gjennomfører vi revisjoner på vingårder i land vi definerer som en risiko. Under pandemien har imidlertid ikke revisjoner vært mulig av hensyn til smittevern.

Med aldri så galt at det ikke er godt for noe! Vi har løst utfordringen, og tror dette kan bli noe varig og verdifullt i arbeidet vårt for å sikre anstendige arbeidsforhold.

Intervjues via telefon

Som et alternativ, eller supplement, til ordinære revisjoner, intervjues arbeidere direkte via telefon gjennom systemet Direct Worker Reporting (DRW). Vinmonopolet har utarbeidet 20 spørsmål som handler om arbeideres arbeidsforhold. 

- For eksempel benyttet vi DRW i forbindelse med produktlanseringer av sør-afrikanske viner fra januar til i mai 2021. Her stiller Vinmonopolet krav om fagforeningsfrihet. Vi ønsker å å forsikre oss om at denne praksisen følges hos de aktuelle produsentene, sier seniorrådgiver Sasha-Monique Elvik i Vinmonopolet. 

Prosjektet gir arbeidere fra ulike vingårder i Sør-Afrika mulighet til å gi tilbakemelding om arbeidsvilkår anonymt. 

- Dette er en ny og effektiv måte for å sikre at arbeidernes stemme blir hørt, forteller Elvik. 

Vinmonopolet benytter også DRW i oppfølgingsarbeid på Jamaica. Her får rundt 2000 arbeidere i sukkerrørsindustrien mulighet til å benytte DRW-verktøyet for å dele sine erfaringer.