Tilbake
Oppskrifter

Kjebog med gremolata: oppskrift med drikketips

Denne retten har mild smak av kje, med preg av grønne urter og sitrusskall, grillede grønsaker og en deilig kremet polenta.
kjebog med gremolata av.jpg
Foto: matprat.no

Kje og lam

Kje er mildere enn lam, men tilbehør og tilberedning er gjerne det samme. Man kan følge de samme rådene vi har til påskelammet, men ikke gå for de aller kraftigste vinene. I Italia spiser de mer kje enn kylling, så herfra vil vi finne mange rødviner som passer til geit. 

Drikketips til kjebog med gremolata 

Hvitvin

Vinstil: Krydret & fruktig

  • Vin på druen Chardonnay fra Frankrike, Tyskland eller USA
  • Vin på druen Timorasso fra Piemonte i Italia
  • Fatlagret sauvignon blanc, f. eks. hvit bordeaux

Les om vinstilene for hvitvin

Rødvin

Vinstil: Frisk og fruktig eller Fast og fruktig

  • Vin på druen Sangiovese fra Toscana 
  • Vin på druen Nerello Mascalese fra Etna på Sicilia
  • Vin på druen Barbera fra Piemonte
  • Vin på druen Mencia fra Nord-Spania 

Les om vinstilene for rødvin

Øl & Sider

  • Saison eller farmhouse ale
  • Fruktig norsk sider eller en syrlig sider fra Asturias i Spania

Alkoholfritt

  • Alkoholfri hånverkssider
  • Eplemost

Langtidsstekt kjebog med gremolata av ramsløk, grillede grønnsaker og kremet polenta

3-4 personer

Kje

2-3 mellomstore boger av kje ca. 1,5 kg til sammen
3 stk. rødløk delt i fire
1 stk. hvitløk
½ flaske hvitvin
1 bunt salvie
salt og pepper

Gremolata

1 dl. olivenolje
1 stk. sitron, både finrevet skall og saften skal med
1 bunt finhakket bladpersille
1 fedd finhakket hvitløk
1 neve finhakket fersk basilikum
1 neve finhakket fersk ramsløk (ev. 1 ts. Ramsløkpure)
salt og pepper

Grilla grønnsaker

2 stk. små squash delt i skiver (gjerne noen flere farger)
1 liten bunt asparges
1 liten radicchio rosso delt i fire båter
2 stk. spiss paprikadelt i to på langs
1 liten aubergine delt i skiver
olivenolje
salt og pepper

Polenta

3 dl. polentagryn
1,2 liter vann
200 g revet parmesan
100 g smør
1 liten neve fersk oregano
salt

Slik gjør du

Sett ovnen på 80 grader. Gni kjøttet inn med salt og pepper, del opp fedd med hvitløk, løk, urter og legg sammen med kjøttet i en langpanne. Hell over vin og legg på folie i ca. 8-10 timer. Når kjøttet er klart har du væsken over i en kjele og tar vare på sjyen til servering. Kjøttet brunes opp igjen på grillelementet i ovnen 15-20 minutt på høy varme rett før servering. Kan også gjøres ferdig på grillen hvis du ønsker det.

Gremolata blandes sammen og settes til side. 

Kok opp halvparten av vannet med polentaen og rør ofte. Dette skal kokes på svak varme fordi det svir seg lett i bunnen. Bruk gjerne et lokk. Spe med vann etterhvert. Når polentaen begynner å bli mør etter ca. 30 min, smaker du til med salt, parmesan og smør, ev. spe med mer vann hvis du trenger. De skal være en kremet masse. Tilsett grovhakket oregano på slutten. 

Grønnsakene saltes og pepres. Husk å ta av det nederste på aspargesen, pensle med olje og grill til det er en tydelig stekeflate (grillskorpe) på begge sider. Kan settes til side og varmes opp igjen ved servering, eller grilles rett før.

Visste du at ...

... norske fjell er fulle av melkegeiter. Men hva skjer med geitebukkene? På hundre år har geitebestanden i Norge gått fra 300 000 til 60 000 dyr. Hvert år destrueres 30 000 kje i mangel på etterspørsel etter kjøtt. Men noe er i ferd med å skje. Kjeet er på vei tilbake til middagsbordet. Og godt er det, for smaken er fantastisk!

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og ekspeditør på Vinmonopolet. Han deler raust av kunnskapen sin om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre.