Langtidsstekt kjebog med gremolata av ramsløk, grillede grønnsaker og kremet polenta
3-4 personer
Kje
2-3 mellomstore boger av kje ca. 1,5 kg til sammen
3 stk. rødløk delt i fire
1 stk. hvitløk
½ flaske hvitvin
1 bunt salvie
salt og pepper
Gremolata
1 dl. olivenolje
1 stk. sitron, både finrevet skall og saften skal med
1 bunt finhakket bladpersille
1 fedd finhakket hvitløk
1 neve finhakket fersk basilikum
1 neve finhakket fersk ramsløk (ev. 1 ts. Ramsløkpure)
salt og pepper
Grilla grønnsaker
2 stk. små squash delt i skiver (gjerne noen flere farger)
1 liten bunt asparges
1 liten radicchio rosso delt i fire båter
2 stk. spiss paprikadelt i to på langs
1 liten aubergine delt i skiver
olivenolje
salt og pepper
Polenta
3 dl. polentagryn
1,2 liter vann
200 g revet parmesan
100 g smør
1 liten neve fersk oregano
salt
Slik gjør du
Sett ovnen på 80 grader. Gni kjøttet inn med salt og pepper, del opp fedd med hvitløk, løk, urter og legg sammen med kjøttet i en langpanne. Hell over vin og legg på folie i ca. 8-10 timer. Når kjøttet er klart har du væsken over i en kjele og tar vare på sjyen til servering. Kjøttet brunes opp igjen på grillelementet i ovnen 15-20 minutt på høy varme rett før servering. Kan også gjøres ferdig på grillen hvis du ønsker det.
Gremolata blandes sammen og settes til side.
Kok opp halvparten av vannet med polentaen og rør ofte. Dette skal kokes på svak varme fordi det svir seg lett i bunnen. Bruk gjerne et lokk. Spe med vann etterhvert. Når polentaen begynner å bli mør etter ca. 30 min, smaker du til med salt, parmesan og smør, ev. spe med mer vann hvis du trenger. De skal være en kremet masse. Tilsett grovhakket oregano på slutten.
Grønnsakene saltes og pepres. Husk å ta av det nederste på aspargesen, pensle med olje og grill til det er en tydelig stekeflate (grillskorpe) på begge sider. Kan settes til side og varmes opp igjen ved servering, eller grilles rett før.