Salt, syrlig og smaksrikt
Dette er en syrlig, litt fet og aromatisk rett. Den toppes med en luftig emulsjon (majones) og krydres lett med røkt paprika, sitron, olivenolje og sprø biter av spekeskinke.
Retten er både syrlig og salt, og har flere ulike teksturer som gjør den spennende å spise. Her dukker det opp flere smaksrike komponenter. Klippfisken er salt, men ganske mild, majonesen er en syrlig kontrast. De grønne elementene setter et tydelig preg på retten, og både sitronskall og røkt paprika skaper et spenn i aromabildet. Retten passer godt å servere hele året.
Hva er god drikke til klippfisksalat med potet?
I vinbladet 1-2024 var temaet sider og mat og vår polkokk lagde denne retten til siderstilen «mer enn bare frukt». Siderstilen spiller på lag med lagrede aromaer i fisken og tilfører friskhet til den fete majonesen.
Les om vinmonopolets siderstiler.
I denne retten er det mye som skjer! Det samme kan man si om siderstilen «mer enn bare frukt», og nettopp derfor passer det så godt sammen. Gjæringspreget i sideren knytter et bånd til både den lagrede fisken og skinka. Siderne med litt preg av brettanomyces (en villgjær som kan gi aroma av litt stall, fjøs og spekeskinke) passer spesielt godt til retten. Syrligheten i denne siderstilen er forfriskende og god til både majonesen og det salte, og det er godt at siderne er helt tørre, uten sødme.
Sider og øl
- Sider fra Baskerland i Spania
- Surøl som geuze
Hvitvin
- Vin på druen albarinho eller treixadura fra Galicia i Spania
- Vin på druen txakoli fra Baskerland i Spania
Alkoholfritt
- Håndverkssider