Tilbake
Podkast

Hør podkastserien om vår historie

Fra alkoholproblemer på 1800-tallet til etableringen av Vinmonopolet i 1922, og videre gjennom krigsår, kvinnefrigjøring, polkøer, streiker og jappetid. Len deg tilbake og lytt!
Vinmonopolet-i-Larvik-ca-1950-av.jpg
Foto: Vinmonopolets arkiv / Norsk Folkemuseum

I podkast-serien om Vinmonopolets historie møter du pressesjef Jens Nordahl i samtale med Vinmonopolets podkast-team, Anne Enggrav og Anders Stueland.

Podkast 177. Fra pest til pol - Vinmonopolets historie del 1

Jens Nordahl tar deg gjennom en del av norsk historie preget av pest, dansk herredømme, fabrikker, lønningsposer og medisin til hester som som hostet.

Podkast 214. Rus, klippfisk og kameraderi - Vinmonopolets historie del 2

Bli med til 1920-tallet og hør om hvordan det nystartede Vinmonopolet blir drevet fra skanse til skanse.

Podkast 228. Krig og rasjonering - Vinmonopolets historie del 3

Norge blir okkupert og hverdagen blir endret for alle. Er det lurt å holde Vinmonopolet åpent i en slik tid og hvordan er det lurt å begrense hamstring?

Podkast 232. Plankesprit og originalsyke - Vinmonopolets historie del 4

Bli med til en tid da brennevinet ble laget av industriavfall og du kunne få betalt for å stå i polkø.

Podkast 237. Seiersrus og svartelister - Vinmonopolets historie del 5

Krigen er over og landet skal gjenreises. Men frihetens rus er ikke den eneste rusen, dessverre.

Podkast 241. Hvem skal bestemme prisen? - Vinmonopolets historie del 6

Salget av alkohol kan reguleres med pris, men hvem skal bestemme prisen? Vinmonopolet ønsker å spille en aktiv rolle og går kanskje litt langt.

Podkast 244. Kurv eller kasse? - Vinmonopolets historie del 7

60-tallet er tiåret da mennesket reiser ut i verdensrommet. Samtidig sender Vinmonopolet sine unge menn ut i Europa som aspiranter, mens konsulentene gjør sitt inntog med stoppeklokker og skjemaer.

Podkast 249. Kvinnekamp og flower power - Vinmonopolets historie del 8

Menn satt i ledelsen og Vinmonopolet hadde mildt sagt pussige tanker og holdninger til hva slags arbeid som passet kvinner og hvor mye de kunne jobbe. Vi tar for oss kvinnenes rolle og posisjon i Vinmonopolet på 50- og 60-tallet.
Her blir det også litt om bortblandingsprodukter, seks-kroners rødvin og tankbiler med vin. Jens forteller også om endringen i salget fra brennevin til svakvin.

Podkast 254. Målebeger, hatt og frakk - Vinmonopolets historie del 9

Blant discodansende gjester på bar kunne det skjule seg en kontrollør fra Vinmonopolet. Vi har kommet til 70-tallet og Vinmonopolet var satt til å kontrollere mer enn det restaurantbransjen, og kanskje samfunnet ellers, syntes var nødvendig. Her får du høre om den såkalte garnityraffæren og mange særregler for landets skjenkesteder. Og er irish coffee en matrett eller en drink?

Podkast 261. Streik og tidlig 80-tall - Vinmonopolets historie del 10

Vi har kommet til begynnelsen av 80-tallet og det stormer på Vinmonopolets anlegg på Hasle i Oslo. Ledelsen og de på gulvet samarbeidet dårlig og vi går inn i en periode med flere langvarige streiker. Her blir det litt om tvungen lokaliseringsveiledning, avtaler med liten skrift og langhåra unge menn fotfulgt av menn i frakk.

Podkast 265. Aksjon trailer og en brysom mann - Vinmonopolets historie del 11

Det fortsetter å storme på Vinmonopolet og det venter mer streik og rettssaker. Håkon Høst er en sentral mann i det hele. Han gjør seg tidlig bemerket som en mann som ikke legger fingrene i mellom. Vinmonopolet forsøker å kvitte seg med ham, men det blir trøbbel. Her blir det hemmelige aksjoner om natten, appelsinkrig og mye annet.

Podkast 269. Plastposer og kunstnervin - Vinmonopolets historie del 12

Plastposer fra Vinmonopolet blir gjenstand for estetisk debatt i riksdekkende medier. Vin med norsk kunst på etiketten skal vise seg å være en genistrek som skaper køer av kunder for butikkene. Vi har kommet til 80-tallet og Vinmonopolet beveger seg inn en mer fargerik tid.

Podkast 274. Karnevalstiden - Vinmonopolets historie del 13

Sambaen er løs og i Vinmonopolets butikker skjer det litt av hvert og du kun støte på hjemmebrentapparat eller ansatte kledd ut som gondolierer. Einar Joyce er den sjarmerende og karismatiske kapteinen på skuta som til slutt går på grunn. Perioden vi skal ta for oss denne gangen omtales som karnevalstiden.

Podkast 279. Frykt og fristelser i Brussel - Vinmonopolets historie del 14

Det er starten av 90-tallet og Norge forhandler med EU om EØS-avtalen. Hva vil skje med Vinmonopolet? Få kunne svare klart, mange mente noe om det og noen ville ikke si sannheten.

Podkast 283. Vinmonopolet forbereder seg på det åpne marked - Vinmonopolets historie del 15

Vinmonopolet gjør viktige endringer for å være forberedt på det de vet kommer med et EØS-medlemskap. Innkjøp, sortiment og avgifter blir forandret og danner grunnlaget for mye av dagens Vinmonopol. Vi er i begynnelsen av 90-tallet og OL på Lillehammer setter sitt preg. 

Podkast 287. Nye tanker og butikker - Vinmonopolets historie del 16

Vi har kommet til 1996. På Vinmonopolet er det kø foran disken og en gryende misnøye med monopolordningen. Noe må gjøres, men er tiden moden?

Podkast 292. Prøvesprengninger og forsøksordninger - Vinmonopolets historie del 17

Vi nærmer oss år 2000 og fransk vin er i trøbbel. I Vinmonopolet hersker en lett pessimisme om bedriftens fremtid, vel vitende om mange nordmenns ønske om å kjøpe vin i matbutikken. En del av løsningen starter som et forsøk.

Podkast 297. Supperåd og distriktspolitikk - Vinmonopolets historie del 18

Den 11. september 2001 preger oss i stort og smått. Vinmonopolet har digitale vyer om hjemmesider og e-handel skal ruste Vinmonopolet for fremtiden. Distriktene blir lovet pol og det blir satt ned et ruspolitisk råd som gjør alt riktig, men som likevel blir glemt.

Podkast 302. Metanol og olivenolje - Vinmonopolets historie del 19

Vi har kommet til de første årene på 2000-tallet. Vinmopolet har endret seg mye på kort tid og det gir gode resultater. Men bedriften blir også preget av både politikere og kjeltringer som på ulikt vis har sin agenda knyttet til alkohol. En kreativ kampanje som var ment edruelig skal også spinne ut av Vinmonopolets kontroll.

Podkast 307. Ekjordsaken - Vinmonopolets historie del 20

Korrupsjonsanklagene hagler og adm.dir. Knut Grøholt blir Norges mest omtalte mann før det hele ebber ut som en gresk tragedie.

Et litt søvndyssende 2004 etterfølges av det verste året i Vinmonopolets nyere historie, for 2005 ble et annus horribilis som for alltid endret bedriften, i hvert fall Vinmonopolets ledelse, enda ingen ville det slik.

Podkast 312. Knut Grøholt - Vinmonopolets historie del 21

Hør Knut Grøholt fortelle om sin tid som administrerende direktør i Vinmonopolet. Vinmonopolet går gjennom en periode med mange endringer og legger et grunnlag for det bedriften er den dag i dag.

Podkast 317. Mellomspill og en høy mørk mann - Vinmonopolets historie del 22

Vi har kommet til 2006 og Vinmonopolet er rystet etter Ekjordsaken, men ikke handlingslammet. Driften går videre med noen overraskelser underveis. Noen må bli Vinmonopolets nye administrerende direktør, men hvem?

Podkast 321. Strategier og små butikker - Vinmonopolets historie del 23

IT-arkitekturen trenger en oppussing og politikere mener noe om hvor butikker skal etableres. Det er duket for nok en episode om mer eller mindre interessante ting som skjer i en stor statlig bedrift. Jens Nordahl gir deg et innblikk i Vinmonopolets indre liv.

Podkast 326. Finanskrise og håndverksøl - Vinmonopolets historie del 24

Det går så det suser til tross for en nervøs verdensøkonomi og Vinmonopolets sortiment blir bare større og mer variert enn noen gang. Nye tanker og viner skaper likevel litt uro.

Podkast 332. I gode og dårlige dager - Vinmonopolets historie del 25

Vinmonpolet har kommet inn i en god flyt der mye fungerer. Likevel skjer det ting som bedriften ikke rår over. Noe er skjellsettende annet er mer som en stein i skoen.

Podkast 339. Fyrtårn og hull i veggen - Vinmonopolets historie del 26

Vi har kommet til 2013 og vyene om bærekraftig drift blir virkelig satt ut i live. Mange kommuner ønsker seg et Vinmonopol, men det er vanskelig å få det til økonomisk. Kreative forslag blir vurdert og forkastet. I de politiske kulissene beveger Kai Henriksen seg på kanten av sitt mandat. For dem med vinkjellere dukker det opp muligheter både til å kjøpe å selge vin når Spesialbutikkene blir mer organisert og Vinmonopolet holder sin første vinauksjon i historien.

Podkast 345. Øl, taxfree og nedleggelse - Vinmonopolets historie del 27

Vi har kommet til 2014 og strategien blir revidert. Anne får modne rieslingdruer i Kristiansand, det bygges øl-kompetanse i butikkene med øl og pølser. Vi legger ned en butikk for første gang i moderne tid. Forslag om endring i innreisekvote på taxfree slår ned som en bombe og flere aktører tar til orde for at Vinmonopolet skal ta over taxfreeordningen. Mens taxfreesalget går til himmels får vi et nytt sjokk i Vinmonopolet; Administrerende direktør blir alvorlig syk.

Podkast 354. Sider, sorg og liberalisering - Vinmonopolets historie del 28

Vi har kommet til årene 2015 og 2016. Jens tar oss gjennom grønnkledde skoger med verdens største elgstatue, Vinmonopolet satser på kompetanseheving og åpner øl-butikker. I de politiske kulissene åpnes det for salg av sider på gårdsutsalg og vi har åpent på valgdagen for første gang.Vår administrerende direktør taper kampen mot sykdommen noe som preger bedriften i stor grad.