Tilbake
Salgstall

Vinmonopolets salgstall 2021

Kort oppsummering og lenke til salgstallene for Vinmonopolet i 2021.

Salget 2021

Vinmonopolet solgte totalt 118,4 millioner liter i 2021, en vekst på 2,9 millioner liter eller 2,5 prosent fra 2020.

- 2021 er med dette nok et år for historiebøkene, salget er Vinmonopolets største noensinne, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

Årsaken til de historiske volumene er koronarestriksjonene som medførte betydelig reduksjon i grensehandel, taxfree-salg og uteliv store deler av året.

Veksten for 1. halvår var på 15 prosent mot en nedgang på 7 prosent for 2. halvår.

- I takt med gjenåpningen av samfunnet fra sommeren 2021 økte nedgangen i Vinmonopolets salg utover høsten, fra en reduksjon på 2 prosent i august til en nedgang på 19 prosent i november. I desember, da koronarestriksjonene økte, blant annet med nasjonalt skjenkeforbud fra midten av måneden, gikk Vinmonopolets salg ned med 6 prosent, sier Nordahl.

Med god margin er rødvin Vinmonopolets største kategori. Slik har det vært siden 70-tallet, men mens det var nedgang for rødvin på 2 prosent var det vekst på 2 prosent for hvitvin, Vinmonopolets nest største varekategori.

Både musserende viner og rosévin, VInmonopolets tredje og fjerde største kategori, økte med 13 prosent i 2021.

- At rødvin går ned mens hvitvin, musserende og rosévin øker peker klart i retning av at markedet fortsatt dreier i retning av lettere og lysere vinstiler, produkter som ofte ligger noe lavere på alkohol-, sukker- og kaloriinnhold enn det rødvin gjør, sier Nordahl.

Klimatiske forhold, at Norge stadig blir litt varmere for hvert år, bidrar også til å forklare veksten for hvitvin, musserende og rosévin. Mens rødvin regjerer i kulden, øker populariteten til de lysere vinstilene i takt med varmegradene.

Rekordsalget til tross; det er heldigvis ingen grunn til å tro at nordmenn drikker mer alkohol. Tall fra Opinion viser at 69 prosent av de spurte siden mars 2020 rapporterer om stabilt alkoholkonsum, 22 prosent svarer konsumet har gått ned, mens 9 prosent forteller om økt konsum. Totalt er drøyt 130.000 personer intervjuet siden mars 2020. 

Last ned datagrunnlaget (excel, eksterne lenker)

Salgstall per måned