(Oslo, 30. november 2020)

 
- Vi ønsker ikke at alkoholkonsumet i sosiale samlinger med familie og venner i jula skal gå ut over barna, og vi ønsker å ta denne problemstillingen på alvor, sier administrerende direktør i Vinmonopolet, Elisabeth Hunter. 
 
Foreløpig viser undersøkelser at koronaepidemien ikke har ført til at vi drikker mer alkohol i Norge. Men jula og alt som hører med har dype tradisjoner der alkoholkonsum er en naturlig del av det, også i sammenhenger der barn er til stede. Og dessverre er det slik at noen barn forbinder høytider med alkohol og utrygghet. Det er viktig å huske på at barn merker en forskjell hos voksne lenge før de voksne selv merker det.
 
–Det er denne innsikten som er bakgrunnen for å vår nye kampanje. Vi ønsker at barn skal få oppleve en trygg og god jul. Derfor gir vi alle foreldre, onkler, tanter og besteforeldre et omsorgsfullt råd om å ha et ansvarlig forhold til alkohol når barn er til stede, uttaler Elisabeth Hunter.
–Vi ønsker at de voksne reflekterer over spørsmålet; «Hvor mye kan jeg drikke før jeg ikke lenger er den mammaen, pappaen eller bestemoren som jeg ønsker å være?
 
Salget til Vinmonopolet viser at kundene setter pris på gode festdrikker uten alkohol, noe som blir enda viktigere i juletid og nyttårsfest. 
–Alkoholfritt trenger ikke kun å være en erstatning. Nå har det kommet så mye godt alkoholfritt at det også kan være selve drikken på bordet med julematen.
 
Kampanjen blir synlig i sosiale medier fra 30.november. 
 
Kontaktpersoner: 
Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen, tlf. 416 19 201
Senior kommunikasjonsrådgiver Hege-Lill Hagen Asp, tlf. 911 87 017 
 
 

Tall fra undersøkelsen


Gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Av-og-til og Vinmonopolet

  • 94% av de spurte tror ikke at de kommer til å drikke mer alkohol med barn til stede som følge av pandemien
  • 15% av de spurte tror at andre kommer til å drikke mer alkohol med barn til stede som følge av pandemien
  • 51% av de spurte tror de vil delta på færre julebord i år
  • 48% av de spurte tror de vil delta i færre juleselskap
  • 3% tror de kommer til å drikke mer i jula grunnet pandemien
  • 1% tror de kommer til å drikke mindre i jula grunnet pandemien
  • 46% tror de kommer til å dra mindre ut på utesteder/restauranter i jula grunnet pandemien.