Tilbake
Om ossVår historie

Drikketips før og nå

Å finne riktig drikke til maten ble framstilt som en umulig kunst som bare eliten behersket. Rådene vi gir i dag er friere og mer grenseløse.
Fem menn i hvite frakker sitter på rad ved et bord og lukter på vinglass. Sort-hvitt bilde.

Drikkekultur til folket

Selv om tidene har forandret seg er fortidens regler og påbud fremdeles et utgangspunkt for dagens klassiske mat- og vinforståelse.

Henriette Schønberg Erken

I Stor kokebok for større og mindre husholdninger (1914) har Henriette Schønberg Erken samlet det meste man trenger å vite om husmorlivet på 1920-tallet – fra slakting til sykehold og borddekking. I utgaven fra 1927 har hun også fått med et kapittel om valg av viner til selskapsmenyer. Der har hun fått kyndig hjelp. «En takk til Vinmonopolet, hvis velvillige hjelpsomhet jeg skylder avsnittet om kunsten å velge den riktige vin til maten.» skriver hun i forordet. Rådene fra datidens Vinmonopolet var klassiske og svært franske. I korte trekk handlet det om å bruke hetvin til suppen, hvitvin til fisken og bordeauxvin til kjøttet. Champagne var en dessertvin, og var man i tvil om hva som var riktig, skulle man velge bordeaux. Hun tipset om å bare fylle glassene halvfulle, og ikke servere vinen i «farvede» glass med mindre det var nødvendig av hensyn til borddekorasjonen. Vi har brukt Schønberg Erken og Vinmonopolets drikketips anno 1927 for å sette drikke til menyen på de neste sidene.

Haakon Svensson

Haakon Svensson var Vinmonopolets innkjøpssjef fra 1945 til 1971. Kunnskapen han tilegnet seg etter mange år i vinbransjen ble til fagboken Vin og brennevin, første gang utgitt i 1953. I tillegg til informasjon om hvor og hvordan vin og brennevin lages, er det et kapittel om hvordan drikke skal brukes til måltidet. Boken er preget av at det var færre viner og færre vinstiler tilgjengelig den gangen, men skal vi tro Svensson, er drikkenes rekkefølge en nøkkel for en vellykket drikkemeny. Rådene hans handlet om å sørge for en jevn stigning fra de letteste viner til de fyldigste. Han mente at brennevin eller hetvin ikke burde blandes inn i en drikkemeny før helt mot slutten av måltidet for ikke å bedøve ganen. Han oppfordret også til måtehold. Få viner, gjerne alkoholfrie alternativ, og begrense alkoholholdige drikker til måltidet – ikke før og etter. Dessuten var han tilhenger av å være i seng til klokken 12. Flere av tipsene hans er fullt brukbare den dag i dag, men andre virker håpløst utdaterte.

Svart-hvitt bilde av mann som lukter på et glass rødvin.

Haakon Svensson

var en beleven mann og en viktig kulturbærer. Hans bok Vin og Brennevin fra 1953 (4. utgave i 1992) har vært en sentral lærebok og et referanseverk for drikkekultur i mange tiår.

Kilder:

  • Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere. Mat og spisevaner fra 1500-tallet til vår tid – Annechen Bahr Bugge
  • Vin og brennevin – Håkon Svensson
  • Stor kokebok – Henriette Schønberg Erken
  • Diverse nettartikler fra Nasjonalbiblioteket

Først publisert i Vinbladet 2022-1.