Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til ceviche av skrei

Ceviche består av rå fisk som blir “kokt" i lime. Vi bruker skrei i sesong, men reiser over dammen for inspirasjon for både mat og drikke

drikke til ceviche av skrei av.jpg
Foto: MatPrat

Mens Japan har sin sushi og Hawaii sin poke, har Latin-Amerika sin ceviche. I Sør-Italia marineres rå fisk i saft av Amalfisitroner, der kalles det pesce crudo, som enkelt betyr rå fisk. Rå fisk tilberedt og servert på ulike måter.

I norge har vi fantasiske råvarer i havet og etter en desembermåned full av fett og stekt kjøtt, så er det befriende med syrlig, frisk og rå skrei i sesong.

Tradisjonsrikt og trendy 

I den latinamerikanske versjonen – ceviche – marineres den rå fisken i syre slik at den får en nesten kokt konsistens. Den kan kanskje oppleves som nytt og trendy her i nord, men retten har røtter som er 2000 år gamle og har sitt opphav i Peru, hvor den også er nasjonalrett. 

Tidligere ble fisken marinert i syrlig veske i flere timer, men moderne varianter benyttes gjerne bare få minutter. Vår Polkokk Andreas Ingul deler sin oppskrift med oss.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og vinmonpolekspeditør. Han deler raust av sin kunnskap om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre

Drikketips

Retten bærer preg mild fisk, syre og sødme samt det ferske grønne preget i urter og rå grønnsaker. Retten har gjerne et sting av chili.

Vin

En riesling fra Reinhessen eller Nahe i Tyskland, gjerne med litt restsødme, er et sikkert kort, men andre aromatiske viner mer et ferskt grønt preg egner seg også. Som vermentino, sauvignon blanc fra New Zealand eller alvarinho fra Portugal. 

Men vi trenger ikke reise så lang fra Peru. Perus naboland har også viner som passer utmerket til ceviche, i Uruguay lages alvarinho med et mer modent fruktpreg enn i Portugal og Argentinas signaturdrue Torrontes minner om muskatellviner og har tydelig krydrede, blomster- og drueliknende aromaer. De er lette, fruktige og relativt friske.

Øl og sider

Øl som er krydret med koriander og appelsinskal slipper smakene i maten fin igjennom. Belgisk wit, saison eller blonde passer godt til krydret sjømat. 

Norsk sider til norsk fisk vil med sine fruktighet og friskhet spille godt på lag med latinamerikanske smaker.

Alkoholfrit

Sitronlimonade, kombucha eplemost eller alkoholfritt lyst øl

Oppskrift - Ceviche av skrei

4 personer

500 g skreifilet
1 liten eller ½  ferdig kokt eller bakt søtpotet
1 liten finhakket rødløk
1 stk avokado
1 grønn chilli finsnittet
1 rød chilli finsnittet
5 stk lime
1 ss salt
1 ss sukker
1 neve korrianderblader
1 hel filetert blodappelsin, grapefrukt eller klementin (her kan du variere litt etter hva som er i sesong. Du kan også bruke granateple, mango eller pomelo)

Slik gjør du det:

Skjær fisken i 1-2 cm terninger og strø over sukker og salt, press limejuicen i en bolle, hell over fisken og ha i finhakket løk. La dette marinere/koke mens du kutter avokado og søtpotet i terninger.

Bland alt sammen med appelsinfileter og chilli (hvis du ønsker det sterkere tar du med frøene). La gjerne cevichen stå alt fra  15-20 minutter til noen timer så smakene setter seg litt mer.

Serveres med hele blader korriander. Vil du ha et sprøtt element på kan du bruke maiz tostado (sprøstekt maiskorn).

Den kan for eksempel også serveres med guacamole og totopos, i en taco, eller på en tostada. Her kan du også bruke laks eller reker for variasjon.