Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Polets drikketips til fårikål

Farikal-ingredienser-lilla-gryte-matprat-synøve-dreyer.jpg

Både øl, hvitvin og musserende er gode drikkevalg til fårikål. Men kanskje du skal prøve eplesider i år? Ekte sider smaker godt til gryta, er kortreist og hører høsten til.

Tekst:
Tom Tyrihjell

foto

Foto:
Matprat/Synøve Dreyer

Sider til fårikål

Heldigvis finnes det en drikk som ikke bare passer kjempegodt til fårikål, men også er laget av høstens grøde: Eplesider. Ekte sider lages av gjæret eplemost, og det finnes gode utgaver både fra Norge og europeiske sidernasjoner som England og Frankrike.

I de fleste av våre butikker finner du en egen siderhylle. Eller spør oss om å finne en som passer!

Lammekjøtt er uløselig knyttet til høsten. Hodekålen fraktes fra norske åkre til en butikkhylle nær deg i disse dager. Det er så mye godt vi får fra naturen nå om høsten. Kanskje bør vi hente tradisjonen med høsttakkefest fram i lyset igjen?

Smaken av friske epler, epleskall og bakte epler, med hint av krydder og urter, går veldig godt til en høstlig fårikålgryte. Sider er en litt syrlig og ganske fruktig drikk, med bobler som frisker opp i møte med den feite og rike fårikålen.

Hør vår podcast om sider her. Eller last den ned til iPhone her.

 

Champagne er godt til fårikål

 

Champagne kan virke som et unødvendig fancy valg til en så enkel rett. Råvarene er heller ikke dyre. Dyr vin til dyre dyr, og i hvert fall ikke til kål, tenker du kanskje? Men det er gode grunner til at nettopp champagne passer veldig godt til fårikål:

Velger du champagne smaker du både mat og vin. Kompleksiteten og nyansene i champagnen forsvinner ikke. Vinen har nok smakskonsentrasjon. Autolysepreget harmonerer veldig bra med det innkokte. Og den nesten alltid så sentrale komponenten, syre, er til stede i godt monn. Spør etter champagne med autolyse- og lagringsaromaer hvis du vil gi kombinasjonen champagne og fårikål et forsøk.
 
 

Hvitvin er også et godt valg

 
Tysk Riesling av topp kvalitet (Grosses Gewächs) er et annet eksempel på vin av høy kvalitet som går veldig bra til fårikål. Men når det er sagt, så går rimeligere viner laget av Riesling eller den franske musserende vinen crémant også bra til, men de forsvinner noe i møtet med smakene fra retten. Chenin blanc fra Sør-Afrika, med preg av modne druer og lagring på berme, kan så absolutt brukes til fårikål. Her er det nok smak og ikke for mye tropisk fruktighet som vil krasje med smakene i maten.
 

Rødvin passer ikke

 
Dette er kanskje vel strengt sagt, men både øl og hvitvin fungerer bedre på smak og aroma. Det er ikke kirsebær eller solbærsyltetøy man ønsker seg til fårikålen. Tannin dempes heller ikke, hvis man skulle ønske det. Tannin jobber nemlig ikke mot fettet.
 
Hvis du uansett vil ha rødvin kan en vin som er sødmefull med utviklet fruktighet fungere. Den kan gjerne ha innslag av sviske, tørket frukt og krydder. Men også vin som har «høstlige og brune» aromaer i seg, som Nebbiolo og Gran Reserva fra Rioja i Spania kan gå.
 

Mange øl passer

 
Våre interne smakeverksteder viser at ganske så ulike øltyper kan være meget gode valg til fårikål. Vil du ha øl til nasjonalretten så er det bare å ta utgangspunkt i den øltypen du foretrekker – eller spør oss om et tips!
 
Humlebitterheten i ølet dempes ikke spesielt mye i møtet med fårikål. Så med mindre du er veldig glad i IPA behøver du ikke å velge et bittert øl. Den høye syrligheten i geuze er forfriskende og renser opp fettet, og ølets lagringsaromaer harmonerer godt med retten. Det kan være lurt å styre unna øl med mye fruktighet og esterpreg. Øl med mye mørkt maltpreg, som porter og stout, fungerer ikke så godt til fårikål.
 

Alkoholfritt – most og øl

 
Siden hvitvin kom så godt ut i våre prøvinger, er det ikke overraskende at også eplemostene egner seg veldig godt til fårikål. Blandingen 50/50 vørterøl og eplemost er også verdt å prøve. Ellers fungerer alkoholfritt øl fint.
 

Fårikål er kåret til Norges nasjonalrett

 
Fårikål ble i 1972 kåret til landets nasjonalrett, av Nitimens lyttere. I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 ble det holdt en ny avstemming i regi av Landbruks- og matdepartementet. Fårikålen gikk igjen av med seieren, foran kjøttkaker, raspeballer og pinnekjøtt.
 
Opplysningskontoret for kjøtt innstiftet fårikålens dag i 1997. Den er den siste torsdagen i september. Les mer på http://www.farikal.no/.
 
Den kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskriftene, er «Fuldstændig Norsk Kogebog» av Karen Dorothea Bang fra 1835. Oppskriften «Nedlagt Gaas i Hvidkaal» er til forveksling lik den vi i dag bruker til fårikål.
 

Fårikål - oppskrift

 
(Oppskriftene er beregnet til fire porsjoner)
 
Fårikål er veldig god mat som alle kan få til. Det du trenger, er tid. Og maten smaker minst like godt når du varmer den opp dagen etterpå. Kjøtt fra eldre dyr gir mer smak enn de unge lammene. 
 
Til fårikål kan du bruke stykker med fett og bein som for eksempel bog og nakke, det gir god kraft. Du kan gjerne salte kjøttet kvelden før, for å få fram ekstra smak. 
 
Fårikålen serveres rykende varm med gode, kokte poteter til.
 
Ingredienser:
  • 1,5 kg fårikålkjøtt
  • 1,5 kg hodekål
  • 4 ts hel svart pepper
  • 2 ts salt
  • Vann
  • Poteter
Slik lager du fårikål:
 
1. Del kålen i båter. Legg kjøtt nederst i gryta med fettsiden ned, legg så kål og kjøtt lagvis. Strø salt og pepper mellom lagene. 
2. Hell på vann så det nesten dekker kjøttet. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra beina, minst to timer.