Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til grillmaten

drikke-til-grillmat-artikkel-mai-17.jpg

Det er ikke så vanskelig å finne drikke som passer til grillmaten, nær sagt uansett hva du legger på grillen. En grei hovedregel er at du bør velge fruktig og aromatisk drikke. Da slipper du at drikken «drukner» i møtet med maten og omgivelsene.

Tekst:
Svein Strand

foto

Foto:
istockphoto.com

Når du koser deg med grillmat, er du som regel ute. Det er gjerne sol og varmt, og maten smaker av grill og marinade. Alt dette gjør noe med det du drikker. Vinen smaker mindre. Du bør derfor velge fruktige og aromatiske viner. Server dem gjerne kaldere enn vanlig. Selv rødvinen kan være kjøleskapskald. 


Sikre vinnere

Hvis du er ute etter kjappe tips til sikre vinnere trenger du ikke å lete videre: 
 
Noen drikker går til så å si alt:
  • Rødvin på druen Barbera fra Piemonte i Italia.
  • Tørr hvitvin på druen Riesling fra Rheinhessen i Tyskland.
  • Rosévin (enkelte mener i alle fall det!).
  • Norsk eplemost går nesten til alt.
 

Seks sikre kombinasjoner

 
Pølser + Riesling
Biff + Malbec
Spareribs + Pinot Noir
Hamburger + India Pale Ale
Kylling + Barbera
Laks + rosé
= SANT
 
 

Mer drikke til grillmat

 

Rødvin til grillmat

 
Velg rødviner fra varmt klima, f.eks. fra Sør-Europa eller land som Argentina, Chile og Sør-Afrika. Hvis du er glad i marinade bør du huske på at den har mye å si for valg av drikke. Marinader gir mye smak, sødme og syre (eddik). Rødvinen til marinadeelskeren bør derfor ha en sødmefull fruktighet. 
 
La rødvinen ligge i kjøleskapet frem til den skal drikkes. Da blir den ekstra frisk og fruktig, og det tar lenger tid før den blir varm i solen.   
 
 

Hvitvin til grillmat

 
Hvitvin på aromatiske druer som Riesling, Sauvignon Blanc eller Grüner Veltliner er å foretrekke. Hvis grillmarinaden er viktig for deg bør du velge en hvitvin med sjenerøs fruktighet og leskende friskhet. 
 
 

Rosévin til grillmat

 

Rosévin er selve sommervinen for mange. Da smaker den godt til det meste. Passer kanskje aller best til laks og kylling.
 
 

Øl til grillmat

 

For deg som liker lett og lyst øl, passer Weissbier, Wit, Blonde eller Geuze. Ønsker du mer fylde og smak, er Indian Pale Ale og klosterøl veien å gå.

Her kan du lese mer om hvilket øl du bør velge til grillmaten.

 

Alkoholfritt til grillmat

 

Eplemoster er gode alternativer til hvitvin. De som er laget på eplesortene James Grieve og Gravenstein har litt ekstra friskhet. Summered og Aroma er noe rundere og fyldigere. Ønsker du en champagnevariant, kan du blande 50/50 most og vann med kullsyre. Voila! Moster på mørke bær (eks. blåbær og aronia) har samme bruksområde som rødvin. Det finnes også mange ulike varianter av alkoholfritt øl – alt fra pils til IPA.

I podcasten svarer Vinmonopolets ekspertpanel blant annet på hvilken vin som er best til grillmat:


Her er våre drikketips til pulled pork: