Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til hønsefrikassé

Vi er enige med FBI på NRK. Pensjonerte verpehøner fortjener å bli til god mat heller enn avfall. Her får du vår oppskrift på god, gammeldags hønsefrikassé og tips om hva som passer å drikke til.


Polets drikkeforslag til hønsefrikassé

 
Retten er smakfull og mild. Derfor passer drikke som har god syrefriskhet, men som ikke er for kraftig fint. 
 
Hvitvin: Ung og saftig pinot gris fra Alsace, tysk riesling eller chardonnay uten særlig eikepreg. 
 
Øl: Lyst øl med moderat bitterhet – pils, blonde eller en lys saison.
 
Alkoholfritt: En god, frisk eplemost. 
 

"FBI redder høna"

Før spiste vi høne til middag, nå blir de til betong. Tonnevis av grønnsaker blir også kastet, fordi de har feil form eller størrelse og geitekillinger blir til minkfôr. Programleder Marit Evertsen Grimstad skal redde et helt hønsehus fra å bli søppel, hun inviterer derfor bransje og matkjeder med på en dugnad, for å få hønene slaktet og ut i butikken som mat. 
 
 

Oppskrift på god, gammeldags hønsefrikassé til fire personer

 
Hønsefrikassé er perfekt middag hvis du har noen grønnsaker som er litt overmodne eller har «feil» form og størrelse. Hvis du ikke får tak i høne kan du fint bruke kylling. 

Ingredienser:
  • 1 høne (må tines hvis den kommer fra frysedisken)
  • 1 løk
  • 1 ts salt
  • 2 laurbærblader
  • 1 ts hel pepper
  • 100 g sellerirot
  • 3 gulrøtter
  • 50 g persillerot
  • 1 purre
  • Smør
  • Hvetemel
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl crème fraîche
  • Fersk gressløk, persille eller dill
  • Salt og pepper
 
Slik lager du hønsefrikassé:
 
Legg høna i en kjele og fyll på kaldt vann til det dekker. Ha i hel pepper og laurbærblad. Kok opp og skum av. Rens løken og ha den oppi kraften sammen med salt. La høna trekke forsiktig under lokk i et par timer til den er mør, skum av underveis. 
 
Ta opp høna og sil kraften over i en ren kjele.
 
Rens grønnsakene og del dem i småstykker. Kok dem møre i kraften og ta dem opp. Lag en lys jevning av smør og mel. Spe med kyllingkraft og kok sausen i 10 15 minutter. Tilsett fløte og crème fraîche. Smak til med salt og nykvernet pepper. 
 
Rens høna for skinn og bein, og del den i passende serveringsstykker. Ha kjøtt og grønnsaker i sausen og varm forsiktig.
 
Server frikasséen med kokte poteter og finhakkede urter.