Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

drikketips-til-hostmat.jpg
Foto: Matbilder.no / Getty Images

Drikketips til tre klassiske høstretter

Høstklassikerne fårikål, hummer og vilt fortjener å få følge av godt drikke. Her får du våre beste tips til en vellykket kombinasjon når høstfavorittene skal serveres.


Både øl, hvitvin og musserende er gode drikkevalg til fårikål. Men vi anbefaler deg å prøve eplesider. Ekte sider smaker godt til gryta, er kortreist og hører høsten til.

Smaken av friske epler, epleskall og bakte epler, med hint av krydder og urter går veldig godt til en høstlig fårikålgryte. Sider er en litt syrlig og ganske fruktig drikk, med bobler som frisker opp i møte med den feite og rike fårikålen.

I de fleste av våre butikker finner du en egen siderhylle. Eller spør oss om å finne en som passer!

Her får du andre drikketips til fårikål.

 

Chablis eller champagne til hummer

Til hummer servert naturell passer det best med drikke som ikke overdøver råvaren. Samtidig har hummeren større smaksrikdom og dypere aromaer enn for eksempel reker, kamskjell og sjøkreps. Derfor kan det være et poeng å gå noe opp i pris fra de aller enkleste vinene.

Prøv en chablis fra Burgund i Frankrike, gjerne Premier Cru (64 viner). Champagne laget av grønne druer, Blanc de Blancs, er et annet godt valg (179 viner).

Flere tips til hummer tilberedt på forskjellige måter her.

 

Klassiske vinvalg til vilt

Nebbiolo fra Piemonte har et fint spekter av nyanser som går fra delikate blomstertoner til det mer jordlige eller animalske.

Pinot Noir fra Burgund er kjent for fine topptoner og kommer til sin rett til rene viltsmaker og sjysaus.

Syrah og Grenache fra Rhône er klassiske valg til vilt. Se etter appellasjoner som Gigondas, Lirac, Côtes du Rhône og Vaucluse.

 

Spennende vinvalg til vilt

Pinot Noir og Shiraz fra «den nye verden» gir saftige og fruktige viner med både konsentrasjon og fruktkvalitet som kler retter med rik og søtlig saus.

Gran reserva fra Rioja med litt utvikling eller fataroma er et alternativ til unge og bærfruktige viner.

Hvitvin og øl kan også passe. For eksempel hvite viner med preg av bunnfall, blanc de noirs champagne eller øl med mellommørkt maltpreg, som bokkøl.

Eplemost med bær som aronia og blåbær smaker også godt til vilt.

 

En viltvin bør ha:

  • God friskhet for å «rense opp» i fettet i tilbehøret.
  • Høy konsentrasjon for å stå imot de rike smakene.
  • Moden, sunn og litt sødmefull fruktighet for å passe til sødmen og aromaene i maten.

God vin til vilt må ikke være veldig dyr, men sjansen er større for en vellykket kombinasjon hvis du beveger deg et hakk opp fra de aller billigste vinene.