Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikketips til ni klassiske desserter

Polets drikketips til ni klassiske desserter, iStock_000015436371_Large-1800x1200.jpg

Desserter kan godt nytes uten drikke til, men god drikke med de rette egenskapene tilfører en ekstra dimensjon. Desserter er nesten alltid søte, og det fungerer best når vinen har minst like mye sødme som desserten.

Tekst:

foto

Foto:
istockphotos.com

Drikke til panna cotta

Vaniljen og fløten gir desserten en fyldig smak som harmonerer godt med ganske smaksrike viner med krydderpreg og tørket frukt.

  • Hvitvin: Vin Santo, Recioto di Soave, Vin de Paille

Drikke til bløtkake

Til luftig krem og smak av friske bær og frukter passer dessertvin med moderat fylde og tilstrekkelig syre. Mørkt og sødmerikt øl gir fin kontrast.

  • Hvitvin: Late Harvest, Moscato d’Asti
  • Øl: Bokkøl

Drikke til makroner

Makronene er ofte veldig søte, og nøtter tilfører mye smak og fett. Smaksrike viner med tydelig friskhet og sødme passer bra.

  • Hvitvin: Tokaji Aszú
  • Sterkvin: Søt madeira (Malvasia)

Drikke til krydderkake

Desserter og kaker med mye krydder krever smaksrik vin med god fylde.

  • Sterkvin: Søt madeira (Malvasia)
  • Hvitvin: Tokaji Aszú

Drikke til tiramisu

En fyldig dessertvin som har god friskhet og smak som minner om tørket frukt, ristede nøtter og kaffe, går best sammen med denne rike og fyldige desserten.

  • Hvitvin: Vin Santo
  • Sterkvin: Søt marsala

Drikke til sjokoladefondant

Vinen bør balansere det søte, syrlige og bitre i sjokoladen samtidig som aroma og smak harmonerer. Rød dessertvin og sødmerikt øl passer bra.

  • Rødvin: Recioto della Valpolicella
  • Sterkvin: Maury, tawny portvin
  • Øl: Bokkøl

Drikke til sitronpai med marengs

Dessertens friske preg av sitron fordrer en vin med tilsvarende høy syrefriskhet.

  • Hvitvin: Eiswein/Icewine, Riesling Trockenbeerenauslese, Tokaji Aszú

Drikke til crème brûlée

Dessertviner som også har karamellkarakter i smaken, passer best sammen med denne desserten.

  • Hvitvin: Vin Santo, Tokaji Aszú
  • Sterkvin: Tawny portvin

Drikke til ostekake

Desserten er søt og litt syrlig og dessertvin med god fylde og syresmak passer godt.

  • Hvitvin: Riesling Vendange Tardive, Vin Santo