Tilbake
Drikke til mat

Drikke til klassiske kaker og desserter

Desserter kan godt nytes uten drikke til, men god drikke med de rette egenskapene tilfører en ekstra dimensjon.
bord med utvalg av kaker og desserter
Foto: Getty Images

Søtt på søtt

Desserter er nesten alltid søte, og det fungerer best når vinen har minst like mye sødme som desserten. Unntaket er øl. Det er overraskende godt med bitterhet fra mørk malt og/eller humle til en del desserter og kaker.

Verdt å vite om dessertvin

Drikke til gulrotkake

I Vinmonopolet har vi testet utallige kombinasjoner av mat og drikke. En av de mest overraskende og overbevisende kombinasjonene er IPA til gulrotkake. Hvem skulle trodd at et humlepreget og bittert øl uten sødme skulle være så godt til søt gulrotkake?

Bitterheten dempes, og fruktigheten i ølet og det urtete humlepreget utfyller aromaene i kaken veldig godt. Akkurat slik en god te ville gjort.

  • Øl: IPA
  • Sterkvin: Søt madeira
  • Sider: Norsk sider med litt sødme (se gjerne etter bakt eple og krydder i smaksbeskrivelsen)

Drikke til panna cotta og ostekake

Vaniljen, fløte og kremost gir desserten en fyldig smak, men serveres oftest med søte og friske bær eller frukt, eller en bærsaus. Det er tilbehøret som styrer drikkevalget.

  • Moscato d´Asti – perlende, søt hvitvin fra Piemonte, Italia.
  • Brachetto d’Acqui – søt perlende eller musserende rødvin fra Piemonte er spennende til røde bærsauser

Drikke til bløtkake

Til luftig krem og smak av friske bær og frukter passer dessertvin med moderat fylde og tilstrekkelig syre. Mørkt og sødmerikt øl gir fin kontrast.

  • Moscato d´Asti – perlende, søt hvitvin fra Piemonte, Italia
  • Bokkøl - en gammel klassiker som også er fin å dynke kakebunnen med

Drikke til tiramisu

En fyldig dessertvin som har god friskhet og smak som minner om tørket frukt, ristede nøtter og kaffe, går best sammen med denne rike og fyldige desserten.

  • Hvitvin: Vin Santo
  • Sterkvin: Søt marsala
  • Øl: Porter eller chocolate stout uten for mye brent og bittert preg, eller mørkt juleøl med fylde og sødme
  • Alkoholfritt: Kaffe

Drikke til sjokoladefondant og sjokoladekake

Vinen bør balansere det søte, syrlige og bitre i sjokoladen samtidig som aroma og smak harmonerer. Rød dessertvin og sødmerikt øl passer bra. Sorbet eller frisk bærsaus på jordbær eller bringebær er flott kontrast til sjokoladen, og dessertvinen kan også spille på de samme egenskapene.

  • Rødvin: Recioto della Valpolicella eller Brachetto d’Acqui
  • Sterkvin: LBV portvin (Late bottled vintage)
  • Øl: Porter eller chocolate stout uten for mye brent og bittert preg, eller mørkt juleøl med fylde og sødme.
  • Alkoholfritt: Kaffe, eller alkoholfritt mørkt juleøl eller stout

Drikke til sitronpai med marengs

Dessertens friske preg av sitron fordrer en vin med tilsvarende høy syrefriskhet.

  • Hvitvin: Eiswein/Icewine, Riesling Trockenbeerenauslese, Tokaji Aszú

Drikke til crème brûlée og karamellpudding

Dessertviner og øl som også har karamellkarakter i smaken passer best sammen med disse dessertene.

  • Hvitvin: Vin Santo, Tokaji Aszú
  • Sterkvin: Tawny portvin, Rivesaltes, Moscatel de setubal
  • Øl: Vellagret juleøl eller dobbelbock med god sødme og smak av nøtter og frukt
  • Alkoholfritt: kaffe eller alkoholfri stout

Iskrem

Tidligere trodde vi at sterkvin med mye «varmende» alkohol passet best til kald iskrem. Nå har vi erfart at lett, frisk og fruktig drikke passer vel så godt.

  • Vin: Moscato d´Asti, Brachetto d’Acqui, eiswein eller madeira
  • Sider: Norsk issider
  • Øl: Søtt og maltpreget øl som bokkøl, barley wine eller kraftig norsk juleøl
  • Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, alkoholfri hylleblomstvin eller kaffe

Fruktdesserter

Frisk frukt og bær passer best med drikke som har ren og ung fruktsmak. Er frukten bakt eller kokt, kan «tyngre» og mer kompleks fruktig drikke passe til.

  • Vin: Moscato, brachetto, muskatell eller eiswein til frisk frukt, sauternes, riesling beerenauslese eller andre edelsøte viner til bakt og kokt frukt
  • Sider: Norsk issider
  • Øl: Rødt flamsk øl, bokkøl - eller for en frisk kombinasjon: surøl tilsatt frukt og bær, som kriek og framboise
  • Alkoholfritt: Eplemost med eller uten bær, alkoholfri hylleblomstvin, smoothie eller hjemmelaget saft

Nøtter og tørket frukt

Sterkviner som har vært lagret på fat, smaker gjerne av nøtter, tørket frukt, sjokolade og karamell. Også søtt øl har slike aromaer. Dette går godt sammen med julesnacks som nøtter, dadler og fiken.

  • Vin: Vin santo, søt oloroso sherry, tawny port, madeira, moscatel de setubal
  • Øl: Barley wine, mørke juleøl eller belgisk kvadruppel
  • Alkoholfritt: Kaffe, te, eplemost med eller uten bær