Drikke til gravet viltkjøtt

Gravet kjøtt er mildt på smak og drikken bør ikke overdøve retten.

Flatbrød med gravet viltkjøtt.
Foto: Matprat

Å grave kjøtt er en gammel konserveringsmåte, hvor man gnir inn kjøttet med salt, sukker og ulike smakstilsetninger, som for eksempel krydder og akevitt/konjakk, og lar det hvile kaldt i noen dager.

Hva smaker gravet vilt

Rått og gravet kjøtt smaker ikke så mye - det er ikke noe stekeskorpe, men rått kjøtt har noe fruktig over seg. Om du bruker elg, hjort eller reinsdyr har ikke så mye å si.

Totalt sett er dette en mild og ganske salt rett med en glatt, nesten seig munnfølelse. Tilbehør varierer og vil gjerne være komponentet som smaker mest. Blåbærrømme, bringebærvinaigrette, brunet smør eller soppmajones er godt tilbehør.

Vi anbefaler også å ha noe sprøtt til som kontrast til det myke, som potetgull eller rugbrødchips.

Hva smaker godt til gravet vilt

Når kjøttet serveres rått, er det eneste hensynet vi trenger å ta i drikkevalget, at drikken ikke skal overdøve maten totalt. Her er det tilbehøret som styrer showet, og gode drikkevalg er de som ikke overdøver det milde kjøttet.

Hvite viner eller musserende vin gjør at retten smaker mer som en slags salat enn en kjøttrett. For de som helst vil ha en rødvin, kan en fruktig variant være et godt valg. Det er akkurat som om fruktigheten i rødvinen gir mer smak til kjøttet.

Les ogsåRått, kokt eller stekt - hva betyr det for drikkevalget?

Stekt biff på en fjøl.

Raske drikketips

Musserende vin

  • Autolysepreget musserende vin, fra Champagne, England eller Franciacorta i Italia
  • Roséchampagne, rødbærsfruktigheten går spesielt godt til med blåbær eller bringebær i tilbehøret.

Hvitvin

  • Vin på druen chardonnay med diskret preg av fat, for eksempel fra Burgund, Frankrike
  • Cru Muscadet fra Loire, Frankrike

Rødvin

  • Vin på druen gamay fra Beaujolais i Frankrike
  • Vin på druen blaufränkisch eller zweigelt fra Østerrike
  • Palhete fra Portugal

Øl & sider

  • Saison eller farmhouse ale
  • Surøl som kriek eller framboise er spennende kontrast
  • Sider fra Norge

Alkoholfritt

  • Alkoholfri håndverkssider
  • Alkoholfri rosé musserende
  • Bringebærlimonade

Det vågale valget: sake

Noen ganger er de beste kombinasjonene de som er annerledes eller overraskende. Det krever en åpen og utforskende tilnærming, og evne til å sette pris på nye smaker. Er du, og ikke minst gjestene dine, av denne typen, har vi en godbit til deg: sake!

Det er spennende å bruke sake til mat fordi det spiller en annen rolle enn vin. Her er det ikke syre på samme måte, og det er ikke de samme fruktige aromaene. Det du får er umami og munnfølelse. Umamien er spesielt flott å bruke til umamirik mat som rått kjøtt fordi det forsterker smaken av maten. Spesielt hvis det er tilbehør som brunet smør og/eller soppmajones.

Saken legger seg som et fint bakteppe og får matretten til å tre tydeligere frem. Det er fascinerende! Her er det lurt å velge en sake som er laget på ris som ikke er så veldig polert. De har mer rustikke og tydelige aromaer og mer umami.

Hvordan kommer vi frem til drikkeanbefalingene?

I Vinmonopolet er vi opptatt av førstehåndskunnskap. Våre drikkeanbefalinger er basert på systematiske smakinger med vårt ekspertpanel. Vi smaker mange ulike drikker til hver rett for å finne de beste kombinasjonene.

Hvorfor lenker vi ikke til produkter i anbefalingene?

Vi er begrenset av alkoholreklameforbudet og likebehandlingsprinsippet, og vil derfor ikke anbefale konkrete produkter. I stedet viser vi til stiler og egenskaper i ulike produktgrupper som du skal kunne søke og filtrere deg frem til i nettbutikken. Dette gjør tipsene relevante selv om enkeltstående produkter går ut av sortimentet.

Les mer om vårt samfunnsoppdrag