Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikketips til meksikansk mat

Hanne Elisabeth Skaaland i Kristiansand lærer deg å lage ekte, meksikansk mat som er full av smak. Polekspeditør Antonio López gir deg drikketipsene til Hannes oppskrifter.

Taco AV.jpg
Foto: Getty Images

Meksikansk mat er en eksplosjon av smak, med mye chili. Blir drikken for spinkel, forsvinner den bak maten. Samtidig tar sterke smaker knekken på fine nyanser. De aller flotteste vinene kan du heller spare til en annen gang.  

Sødmerik fruktighet demper og lindrer når du spiser sterk mat. Det føles også behagelig å drikke noe godt avkjølt sammen med den hete maten. Hvis du, som meksikanerne, elsker varmen fra chili, kan du velge mer alkoholsterke drikker. Alkohol forsterker chilivarmen merkbart.
antonio-poez-kvadrat.jpg

Antonio Lopez

Ekspeditør på Polet i Lillemarkens, Kristiansand. Født i Chile. Han synes det beste med jobben er å veilede om drikke til mat.

Antonios drikkeforslag til meksikansk taco

Alkoholfritt

Eplemost, gjerne perlende, er et supert valg. Fruktigheten i mosten passer fint med sterk mat. Boblene gjør noe av det samme som chilien, de åpner smaksløkene og forsterker smakene i maten.
 

Øl

Lett og leskende øl passer bra til den smaksrike maten. I Mexico serveres lokal pils med en limebåt.
 

Hvitvin 

Hvitvin med fylde og solid, gjerne litt tropisk fruktighet passer fint. Prøv for eksempel en italiensk vin av druetypen Vermentino, den har sødmerik fruktighet som kler chilikrydderet. En fruktig og ueiket chardonnay fra Chile eller en tysk riesling, eventuelt med litt restsødme, passer også godt.
 

Rødvin

Rødvin er ikke førstevalget, siden tannin virker tråere sammen med sterk mat. Vil du ha rødvin, passer en lett, fruktig vin med lite tannin best. Prøv for eksempel en gamay fra Frankrike, en italiensk barbera eller en leskende, ueiket chilensk carménère.
 

Meksikanernes valg

Lokalt brukes tequila og mescal også til mat, gjerne i en drink blandet med fruktsaft. I nasjonaldrinken Margarita gir limejuice fruktighet, friskhet og sødme. Det er mange ulike forklaringer på drinkens opphav, men meksikanerne betrakter den uansett som sin egen. Lokalt brukes den både som aperitiff og til mat.
 
Drinken lages i en shaker med is og 1 del sitruslikør, 2–3 deler tequila eller mescal og 1 del limejuice. Den serveres i et avkjølt glass med saltkant og en skive lime.
 

Lytt og lær

Tequila

Det meksikanske nasjonalbrennevinet tequila har røtter tilbake til aztekerne og lages av blå agave. Dette er en sukkulent – ikke en kaktus, som mange tror. Etter høsting beskjæres planten for blader og kokes i trykkokere før den søte saften gjæres for så å destilleres i pot stills. Lagring på fat gir variasjoner i stil som indikeres på etiketten.

Salsa AV.jpg

Hannes meksikanske festmåltid

Hanne Elisabeth Skaaland er antropolog og hobbygourmet. Har bodd åtte år i Mexico. Det morsomste med meksikansk mat synes hun er alle de forskjellige chilitypene og å kunne kombinere gode ingredienser til enkel og smakfull mat. Her får du hennes oppskrifter.

Salsaene kan gjerne lages ferdig dagen før, mens tortillaene bør serveres rykende varme. Alt legges i en tortilla og spises med fingrene. 

 
Alle oppskriftene er til 4 porsjoner.
 

Pico de gallo

«Hanens nebb» – sterk, rå salsa 6 modne, røde tomater (gjerne plommetomater)
1 mellomstor hvit eller gul løk
3 grønne chili (f.eks. serrano eller jalapeño)
3 lime
1 bunt koriander 
3 ts salt
 
Hakk tomatene i små firkanter, tilsett saltet. Rør og la stå til det safter seg og bobler. Finhakk løken og chilien og bland det med tomatene. Press limejuicen over og la den stå og marinere løken og chilien. Hakk korianderen så fint at den slipper oljene. La salsaen stå på bordet 30 minutter før du serverer den.
 
Holder ca. tre dager i kjøleskap.
 

Salsa roja norteña

Sterk, kokt rød salsa fra Nord-Mexico 
3 røde tomater
2 fedd hvitløk 
1 liten hvit eller gul løk 
2 ts salt
2 ss olje
2–3 habaneroer (etter hvor sterkt du ønsker det)
 
Kok opp en gryte med vann. Ha i tomater, hvitløk og nesten hele løken (spar en fjerdedel til steking). Mens grønnsakene trekker, svi habaneroen på mellomhøy varme i tørr panne. Ikke la dem bli helt brent, da blir de bitre. Kutt resten av løken i strimler og stek den til den blir litt svidd. Etter 5–10 minutter tas tomatene opp av vannet og legges i en pose. Når de er kalde, kan skinnet enkelt fjernes ved bruk av en kniv. Bland tomatene, hvitløken, habaneroen, den kokte løken og 2 spiseskjeer av kokevannet i en blender. Varm opp en stekepanne på sterk varme, tilsett olje og hell i salsaen. Reduser salsaen til halvparten. Tilsett salt og den stekte løken. 
 
Server avkjølt.
 
Holder ca. en uke i kjøleskap.
 

Guacamole

4 avokadoer
1 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 ts salt
1 lime
 
Del avokadoen i to og mos den i en skål med en gaffel. Tilsett olje og hakket hvitløk. Press limejuicen over og tilsett salt etter smak. Du kan også tilsette grovhakket tomat, løk og koriander. 
 
Tips: La avokadokjernen ligge i guacamolen, så holder den seg grønn og fin.
 

Tortillas

2 deler maismel (mazteca de mais)
1 del vann 
En dash aske 
1 ts salt
 
Bland vannet, asken og saltet. Tilsett maismelet. Kna deigen og dekk den med plastfolie. La den hvile 30 min. i kjøleskapet. Lag små kuler av maisdeigen. Bruk en tortillapresse eller kjevle for å lage små, flate tortillas. Stek dem i tørr panne på høy varme, vend dem ofte. Legg tortillaene i et håndkle og server dem mens de er rykende varme. 
 

Tacos al Bistec

800 g entrecôte
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts malt spisskummen
 
Legg kjøttet på kjøkkenbenken en time før steking. Gni inn krydderet og grill kjøttet på høy varme i grillpanne. Sett kjøttet inn i en forhåndsvarmet ovn på 170 grader. Bruk et termometer og ta ut kjøttet når det holder 55–58 grader. La det hvile og skjær det opp i strimler.
 
 

Så sterkt som mulig 

De veksler mellom spansk og sørlandsdialekt, men uansett språk er samtalen dem imellom full av latinsk temperament og entusiasme. Begge har lidenskap for mat og drikke, særlig fra Latin-Amerika. Hanne vokste opp som «bistandsbarn» på steder som Cuba, Bangladesh og Guatemala.
 
Antropologistudier førte henne til Mexico, der hun ble boende i åtte år. Antonio vokste opp i Chile og kom til Norge i 1987. Han forteller at det er ganske stor forskjell på chilensk og meksikansk matkultur.
 
– Mexico har mange helt egne matretter, det finner du ikke i Chile. Der er det heller ikke vanlig med så sterk mat. Meksikanerne derimot, får ikke nok av den brennende chilien, sier Antonio.
 
Hanne bekrefter at meksikansk mat kan bli «så sterk at det piper i ørene»! Antonio beskriver det sterke som en munnfølelse mer enn en smak.
 
– Sterk chili trigger smaksløkene, og gjør dem følsomme også for andre smaker, mener han. 
 

Visste du at ... ?

Ifølge mayaenes mytologi ble det første mennesket skapt av mais. Både aztekerne, mayaene og incaene hadde guder som representerte maisen.

  • I Mexico er det funnet rester av popcorn datert til rundt 3600 før vår tidsregning.
  • Mole er en aztekisk saus som lages av kakaobønner. 
  • Taquero er en stolt yrkestittel i Mexico. Taqueroen lager tacos i et taqueria.
  • Det finnes flere hundre sorter chili, de vanligste er serrano, jalapeño og habanero. 
  • Hvis du marinerer en chili i limesaft, blir den mindre sterk. 
  • Salt og chili skal ha vært så sentralt for aztekerne at definisjonen på faste var å avstå fra disse to. 
  • En trend er at unge meksikanere inviterer folk hjem, gjerne via sosiale medier. Man kommer sammen for å bli kjent og spise tradisjonell mat.
  • Den berømte danske restauranten Noma åpner en midlertidig meksikansk filial i Tulum (Yucatán) mellom 12. april og 28. mai.

 

meksikansk-mat-vinbladet-2017-H1A1303-groutvalg.jpg