Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til påskelammet

Lam 3.jpg

Vi hjelper deg med å finne den gode lammevinen eller ølet til påskens festmåltid.

Tekst:
Anne Enggrav - Varefaglig rådgiver

foto

Foto:
Getty Images

Påskelammet er en tradisjon som stammer fra beskrivelser i 2. mosebok der Gud påla jødene at et lam skulle ofres før utvandringen til Egypt. Denne tradisjonen skulle holdes ved lag i all evighet, og hittil har jo det gått etter planen.  

Smaken av lam
Heldigvis er lammet vi får i påsken frosset. Da får vi lam med den gode smaken av høstfjellet. Generelt sett har lammekjøttet en del aroma, men yngre lam er mildere enn eldre. De tydelige aromaene gjør at lammekjøttet takler en del krydder. Den unike smaken kommer fra fettsyrer og thymol, det samme stoffet som gir timian aroma. Ikke rart at urter og lam smaker godt sammen. Ofte krydres lam med rosmarin og hvitløk, og det er med på å forsterke lammets aromaer. 
Det klassiske påskemåltidet er lammelår eller lammestek med fløtegratinerte poteter og ovnsbakte grønnsaker. Det er en rett med en del aroma, fett fra kjøttet og fløten, og sødme fra poteter og bakte grønnsaker. Drikketipsene under er spesielt plukket ut til dette festmåltidet.  
 

 

DRIKKETIPS TIL PÅSKELAMMET

Lam og fat
Lammekjøtt og vin med fatpreg passer godt sammen. Akkurat som kjøttet tåler en god dose krydder og urter, tåler det også en del aroma fra blant annet fat.
 
Det klassiske valget
Vellagret Bordeaux eller Rioja Gran Reserva er to klassiske valg. Det er viner som har en del til felles. Begge disse vinstilene har mistet sin første fruktighet og fått flere nyanser fra fatlagring og modning. Viner fra Bordeaux får aromaer som likner litt på krydder, tobakk og hoisinsaus mens de spanske vinene går mer i retning av nøtter, vanilje og tørket frukt.
 
Også Sangiovese fra Toscana er mye brukt til lammelåret. Det er friske viner med preg av røde bær og balsamiske overtoner som passer godt både til de sødmefulle potetene og det aromatiske kjøttet. 
 
Utfordrerne
Vinverden er stor så hvorfor ikke utforske den litt? Hold på tanken om at gode lammeviner gjerne skal ha noe mer enn bare fersk frukt. Helst aromaer av krydder og urter. Slike aromaer kan komme fra både lagring, drue og fat. 
 
Druene som har fått kjendisstatus i Bordeaux er også brukt med hell i andre deler av verden. Prøv gjerne en Cabernet Sauvignon fra Australia eller Argentina til lammet
Pinot Noir med en New Zealandsk vri kan være et spennende valg. Se spesielt etter gode varianter fra Wairarapa. Også Sicilia kan by på spennende vinopplevelser. Prøv for eksempel en rødvin laget av druen Nerello Mascalese eller fra området Cerasuolo di Vittoria.
 
Hvitvinsvalget
Hvitvin til lam kan være overraskende godt. Når vårsola dukker opp er det mange som ønsker en friskere og lettere drikke til lammemiddagen. Velg da en hvitvin med litt fylde og gjerne litt fedme. Som med rødvin er det godt med noe som er mer enn bare frukt, gjerne krydder fra fat. Prøv amerikansk chardonnay, chenin blanc fra Loire, eller hva med hvitvin fra Bordeaux? Fatlagret Sauvignon Blanc har både aromaer og friskhet som kan passe til påskelammet.
 
Øl og sider
Heller ikke i ølhylla er det en fasit for hva som er det riktige valget. Om du liker bitterhet i øl vil en IPA passe fint. Aromatisk humlepreg passer like godt til lam som rosmarin gjør. Ellers er både lyst og mørkt maltpreg godt på hver sin måte. En saison eller farmhouse ale kan være godt, men det bør ha ganske god konsentrasjon for å ikke forsvinne bak lammet. Et øl med mørkt maltpreg bør ikke være for brent. Prøv en brown ale eller mørk lager.
 
Ikke glem sideren! En sammensatt håndverksider med preg fra både frukt og fermentering vil gjære susen til påskens festmiddag. 
 
Mer om drikke til lam
Det er vanskelig å bomme når du skal velge drikke til lammelåret i påska, mener våre eksperter. Det meste passer bra til det aromatiske kjøttet. Både øl, rødvin, hvitvin og ikke minst alkoholfri drikke som god eplemost. Lær mer i vår påskepodcastepisode i itunes eller soundcloud, der snakker vi om drikke til påskelammet.
 
Visste du at...?
  • Bag-in-Box, eller pappvin, og plastflasker er miljøsmart emballasje (og det er lettere å ta med hvis du skal på hyttetur i påska?). Tomme plastflasker (PET) skal i plastsøpla (i de kommunene som har slike ordninger), boksen til pappvinen skal i papirsøpla, og bagen skal i restsøpla.
  • En vanlig glassflaske veier rundt 400g, mens en PET-flaske veier om lag 54g. Det samlede klimagassutslippet i forbindelse med produksjon og transport av PET er langt lavere enn med glassflasker. 
  • Mer enn halvparten av oss planlegger å dra på påskeferie i år, og Norge er det mest populære reisemålet. (Kantars påskegallup 2019) 
  • 52 posent av vinen vi selger er pappvin. For 20 år siden var tallet 15 prosent.