Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Vinmonopolets drikketips til pasta

Polets drikketips til pasta, kvinne som spiser pasta med kjøttboller iStock_000070098447_1800x1200.jpg

Uansett form og farge på pastaen så smaker den mildt og snilt, og egentlig ikke så mye. Det er tilbehøret, og spesielt sausen, som avgjør hvilken drikke som passer best. Her får du våre drikketips til syv klassiske pastasauser.

Tekst:

foto

Foto:
istockphotos.com

Drikke til pasta Bolognese

Det finnes mange ulike oppskrifter på den klassiske kjøttsausen fra Bologna. Viktig for et godt resultat er at sausen får koke lenge så de gode smakene blir konsentrert. Tomat er en sentral ingrediens, velg gjerne cherrytomater. Mange foretrekker hermetiske tomater av god kvalitet framfor ferske, norske tomater som ikke har blitt skikkelig modne og fått den søte, gode smaken.

I dag bruker de fleste kjøttdeig i bolognesen, men opprinnelig skulle det være finhakkede kjøttbiter, kyllinglever og røkt bacon, noe som ga sausen en kraftigere smak.

Sauser med mye tomat blir både søte og syrlige. Modne tomater har også mye av den femte grunnsmaken, umami. Spesielt sødme og umami gjør at tomatsauser kan få rødvin til å virke mindre fruktig og mer snerpende.

  • Hvitvin: Det enkleste er å velge en hvitvin som har tydelig fruktighet. Den behøver ikke å være veldig frisk. Eksempler er viner laget på druen Verdicchio eller viner fra området Soave.
  • Rødvin: Skal du ha rødvin, tar du en med tydelig fruktighet og moderat snerp, som for eksempel en siciliansk vin laget på Frappato-druen, eller en barbera uten for mye fatpreg.
  • Øl: Lyst til mellommørkt øl med moderat alkohol går fint til tomatsaus. Prøv for eksempel pale ale eller blonde.
  • Alkoholfritt: Alkoholfritt øl og eplemost har det som trengs for å hamle opp med sødme og umami i tomatsausen.

Pasta med kylling og ostesaus

Dette trenger du til 4 porsjoner:

Pastadeig

  • 250 g mel (helst Tipo 00)
  • 6 eggeplommer
  • 1 helt egg
  • 1 ts salt
  • 1 ss god olje

Bland alt godt til deigen blir smidig. La den hvile noen timer, helst over natten, før du lager pastaen.

Ostesaus

  • 2 ss smør
  • 1,5 ss hvetemel
  • 2 dl H-melk
  • 2 dl fløte
  • 1 knivsodd cayennepepper
  • 2 dl fint revet ost
  • Salt og pepper

Smelt smør og mel, spe med væsken for å unngå klumper, la koke noen minutter. Rør inn revet ost før servering. Oster som egner seg er Parmesan, Grana Padano, Pecorino og Fontina.

Kyllingbryst

  • 2 bryststykker fra en landkylling.

Brun stykkene i en stekepanne for å få en fin og gyllen overflate. Bak kyllingbrystene i ovnen på 170 ˚C i ca. 15 minutter og la dem hvile like lenge. Skjær dem i pene skiver og server med pastaen og ostesausen.

Drikkeforslag til pasta med kylling og ostesaus

Pasta er bløt mat som i seg selv smaker fint lite. Det er ostesausen som smaker. Da passer det med fruktig og frisk drikke til.

  • Hvitvin: Ung hvitvin med en del frukt går fint til pasta med kylling og ostesaus, og de fleste andre pastaretter for den saks skyld. Prøv en vin laget på Sauvignon Blanc. Vil du være litt italiensk, tar du en verdicchio di matelica.
  • Øl: Velg et øl med moderat alkohol uten for mye maltsødme. For eksempel belgisk wit eller tsjekkisk pilsner.
  • Alkoholfritt: Eplemost eller alkoholfritt øl passer godt.
  • Rødvin: Vil du ha rødvin, tar du en vin som er fersk og fruktig. Kanskje en barbera eller en valpolicella. Men styr unna ripasso her, det blir for søtt og tungt.

 

Drikkeforslag til noen andre klassiske pastasauser

PUTTANESCA

Smaker: Kapers, oliven, ansjos og tomat.

Drikke:

  • Hvitvin: Etna bianco, Greco di tufo.
  • Øl: Pale ale, blonde eller alkoholfritt øl.

CARBONARA

Smaker: Bacon, fløte, egg og parmesan.

Drikke:

  • Hvitvin: Riesling, Silvaner.
  • Øl: Hveteøl, geuze.
  • Most: Av eple og bringebær.

PESTO

Smaker: Basilikum, pinjekjerner, hvitløk og parmesan.

Drikke:

  • Hvitvin – Grüner Veltliner, vinho verde.
  • Øl: Pils, pale ale.
  • Most: Av Aromaepler.

PRIMAVERA

Smaker: Sukkererter, bønner, asparges og fløte.

Drikke:

  • Hvitvin: Sauvignon Blanc, Verdejo.
  • Øl: Wit, white IPA
  • Most: Av Gravensteinepler.

PORCINI

Smaker: Steinsopp, fløte, parmesan og persille.

Drikke:

  • Rødvin: Rosso di Valtelina, langhe rosso.
  • Øl: Geuze, saison, brown ale.
  • Most: Av eple og pære.