Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Pizza i friluft

Sommeren står for døra. Har du litt ekstra tid til å lage mat og skal invitere en håndfull gjester, er det perfekt å servere pizza ute i hagen.

drikke-til-pizza-AV.jpg
Foto: Stian Broch

Artikkel fra Vinbladet 2-2020
Kokk: Andreas Ingul
Foto: Stian Broch

Alle liker pizza! Og nordmenn spiser faktisk aller mest pizza per innbygger, skal vi tro TV-serien Ugly delicious. Med litt planlegging og ekstra tid, kan du lage vel så god pizza hjemme som den du får på mange pizzarestauranter.  

Her gir vi deg drikketips til ni ulike toppinger. Oppskrift og tips til den perfekte pizzadeigen finner du i vinbladet nr 2 2020. Vinbladet kan du ta med deg gratis i våre butikker eller du kan bla i det her på nettsiden. 
 

Klassisk er fantastisk 

Napolitansk pizza er bildet på den enkle, kjempegode pizzaen. En ekte pizzarestaurant i Napoli har strenge regler og serverer kun to varianter – pizza marinara (med tomat, hvitløk og oregano) og pizza Margherita (tomat, basilikum og mozarella). Hjemme kan du selvsagt bruke akkurat den toppingen du og gjestene dine har lyst på. Men følg gjerne napoliprinsippet med å gjøre det enkelt og bruke gode råvarer. 
 

Drikke til pizza 

I butikkene våre får vi mange spørsmål om drikke til pizza. Toppingen spiller hovedrollen i pizzasmaken, men pizzabunn og ost har viktig biroller. Generelt er enkle, fruktige og leskende viner et godt utgangspunkt. Det passer også bra med fruktig, godt avkjølt drikke når du spiser ute i sol og varme. Men ikke undervurder smaken i pizzaen. Hvis vinen er for slank og syrlig, kan den bli skrinn og sur til maten. Velg vin etter hvilke smaker du vil fremheve i maten.  
topping 1-1400.png

Drikke til tomatbasert pizza  

Tomat, pølse og chili dominerer smaksbildet. Dette er smaker som demper fruktigheten i drikken. Velg noe med saftig og leskende frukt.  

Rødvin: mondeuse fra Savoie, gamay fra Beaujoulais 
Hvitvin: riesling fra Tyskland, albariño fra Spania 
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær 
Øl: pale ale, lys lager 

topping 2-1400.png

Drikke til grønn pizza  

Aromatisk mat som dette er godt sammen med aromatisk drikke med tydelig syrlighet.  

Bobler: pet nat fra Østerrike, rosé musserende 
Hvitvin: sauvignon blanc fra New Zealand eller Loire, falanghina fra Campania. 
Alkoholfritt: alkoholfri musserende eller hvitvin
Øl: New England IPA, hveteøl

topping 3-1400.png

Drikke til pizza med sjøsmak 

Her er det både umami fra rogn og fedme fra rømme og ost. Dype smaker som passer godt til fyldige drikker som smaker av annet enn bare fruktighet.  

Bobler: cap classique fra Sør-Afrika, champagne eller engelsk musserende 
Hvitvin: chardonnay fra USA, greco di Tufo fra Campania 
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade 
Øl: pils, farmhouse ale  

topping 4-1400.png

Drikke til pizza med gresskar

Gresskar bidrar med en god del sødme og gir en kremet konsistens. Sødmen stjeler fruktighet fra vinen og gjør den friskere, her trenger vi en vin med moden sødmefull fruktighet eller noe sødme.

Hvitvin: riesling med litt restsødme fra Tyskland, pinot gris fra Alsace, chardonnay fra Argentina
Alkoholfritt: en sødmefull eplemost
Øl: New England IPA, hveteøl

topping 5-1400.png

Drikke til høstpizza med sopp

Vin med utviklet stil og aromaer i retning skogbunn og sopp fungerer godt.

Rødvin: moden rødvin på Nebbiolo, Sangiovese eller Pinot Noir
Bobler: champagne, cremant eller cap classique med tydelig autolysepreg
Hvitvin: utviklet hvitvin og oransjevin vil være spennende valg.

topping 6-1400.png

Drikke til Margherita

Alle pizzaers mor har den blitt kalt. Pizza med tomat har sødme, syre og en del av smaken umami i tillegg til salt. Velg en saftig drikke med god fruktighet og friskhet.

Rødvin: valpolicella eller barbera
Hvitvin: grüner veltliner, pinot grigio, fiano di Avellino eller en saftig rosévin.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager

topping 7-1400.png

Drikketips til pizza med sardiner

Sardiner er fete, smakrike og salte. Sammen med oliven og hviløk er dette smaker fra Middelhavet

Hvitivin: alvarinho fra Portugal, etna bianco fra Sicilia, greco di Tufo fra Campania
Rosevin: delikat og leskende rosevin fra Provence
Alkoholfritt: ingefærøl, sitronlimonade
Øl: pils, farmhouse ale 

topping 8-1400.png

Drikke til pizza med spekeskinke

Spekeskinke er salt og burrataen er silkemyk og kremet.

Rødvin: saftig rødvin med delikat frukt som for eksempel barbera og dolcetto fra Piemonte eller nerello mascalese og frappato fra Sicilia.
Bobler: prøv den perlende rødvinen lambrusco fra Emilia Romagna. Den har høy friskhet og saftig rød bærfrukt som kler salt spekeskinke.
Hvitvin: oransjevin har preg av tørket og utviklet frukt og sammen med vellagret spekeskinke går de svært godt sammen.
Alkoholfritt: eplemost
Øl: pale ale, lys lager

Kokketips!

Stek pizzaen med kun tomatsaus og legg på de andre ingrediensene etter at pizzaen er ferdig stekt.

topping 9-1400.png

Drikke til pizza ala calabrese

Nduja er en sterk fersk chilipølse fra Calabria i Sør-Italia. En rå chorizo eller pepperoni kan brukes som alternativ. Pizza med nduja/pepperoni er sterkt krydret og har mye smak.

Rødvin: en smaksrik rødvin på druen Sangiovese er en klassiker. Prøv gjerne rødvin med kryddertoner på Nero d’Avola, Grenache eller Cabernet franc som et alternativ
Hvitvin: hvis det er veldig sterk salami og/eller chili kan en hvitvin fungere bedre. En riesling med litt restsødme, en chenin blanc eller greco di Tufo med saftig moden frukt vil fungere godt.
Alkoholfritt: eplemost, eventuelt med røde bær
Øl: pale ale, lys lager