Smaken av reker
Reker naturell serveres som regel med loff, sitron, dill og majones eller aioli. Noen topper det også med litt nykvernet pepper. Ferske reker har noe mer smak enn frosne reker, men alt i alt er dette mat med milde smaker.
Reker naturell serveres som regel med loff, sitron, dill og majones eller aioli. Noen topper det også med litt nykvernet pepper. Ferske reker har noe mer smak enn frosne reker, men alt i alt er dette mat med milde smaker.
... du ser at rekene ikke har vært frosne når «følehornene» er lange og fine. De knekker nemlig når de fryses.
Reker er vinvennlig mat og det er vanskelig å velge helt feil drikke, men rekesmaken er delikat og kan være lett å overdøve. Lett, enkel drikke med god friskhet smaker derfor godt og forfriskende, på samme måte som sitronen du presser over rekesmørbrødet.
Lett og frisk drikke med moderat smaksintensitet passer godt til reker.
Lett til middels fylde med god friskhet. Tørr eller med noe sødme.
Ung med fersk fruktighet og god friskhet.
Slank og frisk og med ung fruktighet
Tar du vare på skallene etter rekefesten, kan du lage en fantastisk kraft til skalldyr eller fiskesuppe. Du kan fryse skallene til du har mye nok til å lage en god kraft. Ferdig kraft kan også legges i fryseren til du trenger den, gjerne i porsjonsbeger.
Det selges absolutt mest skalldyr om sommeren, men faktisk er kvaliteten enda bedre andre tider på året. Reker liker kaldt vann, derfor smaker de aller best om vinteren.
Men sesongen henger også sammen med tid for gyting; etter gyting går kvaliteten ned. Dyrene har da brukt all næring til eggene sine og blir magre, med mindre smak.
Derfor smaker rekene aller best i september, for da er hodet fullt av rogn. Et par uker ut i oktober går rogna over til buken. Også i januar og februar smaker de ekstra godt, før gytingen starter i mars.