Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til stekt skrei med rødvinssaus

Torsk og rødvin hører sammen vil mange si, men rødvin kan være utfordrende til rogn og lever. Vi har gjort torsken rødvinsvennlig og setter drikke til.

skrei rodvinssaus av.jpg
Foto: Niclas Lundmark

Skreien, i likhet med torsk, kler utrolig mange smaker. I tillegg til klassikeren skrei, lever og rogn, har pannestekt skrei med en fløyelsmyk mandelpotetmos, rødvinsaus og bacon, blitt en stor favoritt. 

Tilbehøret har noe å si

Med sandefjordsmør så er det sausen som setter mest smak på maten. Da er det naturlig å velge en chardonnay med litt fatpreg som har en fet munnfølelse og aromaer som minner om smør, fløte og nøtt.
 
Mange ønsker å drikke rødt til torsken. En fruktig barbera, gamay eller pinot noir blir ikke for snerpende eller overdøvende til retten. En lett rødvinssaus, sjy eller brunet smør med bacon er nydelig til torsk og vil også gjøre det lettere å få en rødvin til å passe til.
 
Hvis tilbehøret er relativt lite aromatisk, står du ganske fritt til å velge vin. Tenk på hva du ønsker at vinen skal fremheve i retten. 

Stekt torsk og skrei

Skreifiletene er kjøttfulle og kan enkelt bli til de feteste «torskebiffer» i panna. Det smaker like mye stekt som fisk av stekt fisk. Stekeskorpa gir en nøtteaktig og tydelig smak. Bruningen i stekepanna endrer farge og aroma på maten. 

Tips! Både bermelaging (lagring på gjærrester), aldersutvikling og fatlagring er prosesser som gir aromaer til vinen som fremhever smaken av stekeskorpa. 

Mange øl har maillardaromaer. Prøv en brown ale eller bokkøl til stekt fisk.

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og vinmonpolekspeditør. Han deler raust av sin kunnskap om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre

Drikketips

Rødvin

Her spiller fisken annenfiolin når det kommer til valg av vin. En rødvin med saftig stil med god frukt og friskhet  er det vi ser etter. En barbera eller en ung rød burgunder vil passe godt, det vil også en god beaujolais. Det finnes også saftige alternativer fra Portugal og Østerrike. Filtrer på vinstilen Frisk og fruktig i nettbutikken.

Hvitvin

Hvitvin med god fylde og gjerne fat- og bermepreg gjør seg veldig god til denne retten selv om det er rødvin i sausen. Konsentrasjon og friskhet i vinen er viktig. Se etter vin i stilen krydret og fruktig. For eksempel chardonnay fra Bourgogne, Argentina eller California.

Øl

Øl med noe brent maltkarakter og maillardaromaer. Prøv en brown ale eller bokkøl. 

Alkoholfritt

Eplemost med røde bær eller et alkoholfritt øl

Oppskrift - Stekt skrei med potet, rødbet, trøffel, bacon og rødvinssaus

4 porsjoner

4 porsjonsstykker skrei-loin uten skinn på ca 180 g hver
8 mellomstore skrelte mandelpoteter
1,5 dl melk
300 g smør
100 g bacon
1 stk rødbet skrellet, og skjært i 1 x 1 med mer tynne strimler
1 ss basamicoeddik
1 stk sjalottløk (finhakket)
4 dråper trøffelolje4 dl rødvin
5 dl oksekraft
1 ss brunt sukker
1 bnt timian
2 fedd hvitløk knust med flatsiden av en kniv
1 stk sitron
1 bnt finhakket gressløk
olivenolje 
salt og pepper

Slik gjør du

Ha brunt sukker i kjele og varm opp til du har en karamell. Hell på rødvin og kok godt inn. Til ca 1/6 før du heller på kraften og koker alt inn til en mørk rødvinssaus. Mot slutten piskes det inn 50 g smør , og man har i en kvast med timian. 

Del opp bacon i biter og stek gyllent, varmes opp ved servering. 

Kok opp 2 liter vann med poteter ca 20 min til de er møre. La de dampe seg ferdig, samtidig som du koker opp melk og 200 g smør. Mos inn potetene med en ballongvisp eller potetmoser og sett til siden. Denne kan varmes opp siden og smakes til med salt og pepper. 

Rødbetsalat blandes rett før servering for å sikre at de holder seg sprø. Her mikses, sjalottløk, gressløk, olivenolje, trøffelolje, sitron, salt og balsamicoeddik.

Fisken saltes 20 min før steking. Stekes på medium høy varme i olje. Ca 4-5 min på den fineste siden, før den snus og hviler ferdig. Når fisken har stekt de første 4 minuttene har du i 50 g smør, en kvast timian og hvitløksfeddene. Øs gjerne over smøret mens fisken stekes videre og snus. Den skal henge sammen, men flake seg fint ved servering.

Server fisken med bacon potetpure, rødvinssaus og rødbetsalat

pannestekt skrei 3_4.jpg

Steking av fisk

Øs stekefettet over fisken. Da stekes den både fra oversiden og undersiden. Nå blir den fort ferdig, så følg godt med. Igjen er det smart å ta fisken av varmen før den er helt ferdig, og la den hvile seg ferdig på ettervarmen.