Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikketips til sesongens skrei

Nå er det sesong for skrei. For mange er rødvin en klassiker til torsk, men hvis du serverer den med lever og rogn, er det lettere å finne en passende hvitvin. Her får du våre tips til drikke som passer til skreimølje.

Tekst:
Vinmonopolet

foto

Foto:
Erik Thallaug

Våre fageksperter har laget en podcast om drikke til skrei og torsk, den kan du høre i ruta under, eller laste ned til din smarttelefon:

Du finner alle våre podcaster på Soundcloud

Podcasten om drikke til torsk og alle våre andre episoder kan også lastes ned fra Itunes

 

Drikkeforslag til skrei

Slik kan du tenke når du skal velge drikke til skrei med lever og rogn, eller «skreimølje»:

Retten har en god del mer smak enn trukket torsk med smør. Det er spesielt leveren som bidrar til dette. Torsk er mager fisk, men leveren gjør dette til en fet rett. Rødvin er for mange en klassiker til torsken, men her vil det nok være lettere å finne hvitvin som passer. Fatpreg og trå smak på grunn av umodne druer eller tannin, vil bli ekstra tydelig til en sånn rett. Velg en vin som smaker av godt solmodne druer, og hvor det er syre og ikke tannin som utgjør strukturen.

Rødvin

Hvitvin

Øl

Alkoholfritt

 

Skrei med lever og rogn - oppskrift

(Passe til fire porsjoner)

I Norge er vi heldige som har en slik fantastisk kvalitetsråvare så å si rett utenfor stuedøra. Når det nå er sesong for skrei, er det deilig å kunne spise den fersk. Lofotens egen klassiker er «skreimølje». Mølje kalles det når skiver av kokt, fersk skrei serveres med lever og rogn. Leveren erstatter da smør eller annen saus til fisken.

  • ca. 1,2 kg fersk skrei, i skiver
  • 1/2 dl salt per liter vann

Rogn

  • 1 rogn (størrelsen kan variere en del)
  • 1 ss salt per liter vann

Lever

  • Lever fra fisken
  • 1 løk, hakket
  • Ca. 2 dl kokevann fra fisken
  • 1/2 ts grovkvernet pepper
Mandelpoteter og gulrøtter.

Slik gjør du

Vask fiskeskivene godt. La dem ligge i kaldt vann, gjerne isvann, i minst 1 time før koking. Pakk rognen i matpapir. Kok opp vann, tilsett salt og legg i rognen. La den trekke i 30 – 40 minutter, avhengig av størrelsen. Trekk den tynne hinnen av leveren, da følger eventuelle snyltere med. Legg leveren i kaldt vann i 20 – 30 minutter. Kok opp vann til fisken, tilsett salt. Legg i fiskeskivene, gi dem et raskt oppkok, skru av varmen og la fisken trekke til den er så vidt gjennomkokt, 5 – 7 minutter avhengig av tykkelsen på skivene. Ta av litt fiskevann til å koke leveren i. Del leveren i små stykker, legg dem i fiskevannet med hakket løk og pepper og la dem trekke i ca. 5 minutter. Server skreiskivene på varme tallerkener med skiver av rogn, lever med litt av kokevannet, kokte poteter og gulrøtter.

Polets drikketips til pannestekt torsk