Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til syrisk mat

drikke-til-syrisk-mat-artikkelbilde-mars-2018-Erik-Thallaug.jpg

Vinbladet har besøkt Aleppo Bahebek, en av matbodene på Vippa, helt ute på bryggekanten i Oslo for å få en smak av Syria. Her får du oppskriftene til kokken Samer Dandashli og våre drikketips.

Tekst:
Marie Steffens

foto

Foto:

Du kan lese hele saken fra Vinbladet her (PDF). Under får du oppskriftene til kokken Samer Dandashli og våre drikketips.  
 

Våre drikketips

Maten er svært smaksrik, men ikke så sterkt krydret, og saftige og leskende viner er definitivt å foretrekke. Selv om hvitvin er vårt førstevalg, kan du godt bruke en fruktig rødvin. Unngå de mest fatpregede vinene og pass på at det er nok konsentrasjon og fylde i vinene, ellers kan de virke litt spinkle til den smaksrike maten. Du trenger ikke velge de dyreste vinene, for krydderet vil ta bort mye av de finere nyansene i vinen. 

De mange smårettene på Aleppo Bahebek kombinerer flere smakselementer. Når maten ikke bare har én hovedsmak, er det lettere å sette drikke til, og ulike drikker vil understreke forskjellige råvarer i maten. Maten er krydret, men ikke chilisterk. Krydderet på kyllingvingene fremhevet kyllingsmaken. 

Tilbehør som hummous gir en litt jordlig karakter, og tabouleh smaker mye av persille og sitron. Friskheten gjør at friske viner passer godt. Konsentrerte og saftige viner med smak av moden frukt og bær kan stå imot smaksrikdommen i denne maten, men vinene trenger ikke koste skjorta. 
 

Hvitvin til syrisk mat 


Det er tryggest å velge hvitvin. Mange ulike stiler kan fungere fint på hver sin måte. Chenin Blanc fra Loire eller Sør-Afrika har aroma av søt, moden frukt uten at det er sødme i vinen. Muscadetviner som har ligget litt på bunnfall (sur lie), har flott fylde og en nesten oljet munnfølelse som hamler fint opp med krydret mat. En saftig og leskende vin av Pinot Gris spiller på lag med både hummousen og krydderne, mens druen Grüner Veltliner harmonerer godt med tabouleh.  
 

Rødvin til syrisk mat 


Siden maten ikke er så chilisterk, kan det også gå fint med en rødvin. Pinot Noir fra USA har ofte mer moden frukt enn de franske variantene. Det er med på å dempe krydderne i maten. Styr unna de mest fatlagrede variantene, som vil overdøve for mye. Merlot og Barbera er to druer som gir saftige viner som passer godt til krydderet. Pass på at det er nok konsentrasjon og fylde i vinene slik at de ikke blir for spinkle til maten. 
 

Øl eller sider til syrisk mat 


Øl og sider smaker også godt til sterk mat. Lys ale, blonde og lager eller sider med modne aromaer er leskende, fruktige og friske alternativ.  
 

Alkoholfritt til syrisk mat 


Vi vil slå et slag for ingefærøl, og vi kommer heller ikke unna de fantastiske eplemostene våre, som er veldig anvendelige til mat. Eller gjør som Samer og prøv en ayran, en blanding av lindrende yoghurt og leskende mineralvann.  

 

Samer sine oppskrifter  

Avhengig av om du serverer de klassiske syriske rettene som en middag eller litt kveldssnacks, holder oppskriftene til mellom 4 og 6 personer. Sett fatene på bordet sammen med liba, pita, eller annet godt brød, og eventuelt litt hvitløksmajones.  
 

Marinerte kyllingvinger 

  • 2 kg rå kyllingvinger 

Marinade

  • 2 ts koriander 
  • 2 ts paprika 
  • 1 ts spisskummen 
  • 1 ts pepper 
  • 2 ss tomatpuré 
  • 8 hvitløksfed 
  • 10 ss olje 

Bland alle ingrediensene i en bolle. Kyllingvingene marineres over natta i bolle eller plastpose. Hell av marinaden og legg vingene i en ildfast form. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den inn i ovnen ved 180 grader. Stek i 40 minutter. Ta av folien, sett opp temperaturen til 200 grader (grill) og stek i 10 minutter til de blir fine og gylne. 

 

Tabouleh 

  • En bunt persille 
  • 1/2 bunt mynte 
  • 2 tomater 
  • 1/2 isbergsalat eller 2 hjertesalat 
  • 3 ss bulgur 
  • Saften av 2 sitroner 
  • 5 ss olivenolje 
  • 1/2 ts salt 

Legg bulguren i en bolle og hell på vann til 1 cm over bulguren. La det stå i 15-20 minutter før du siler av vannet. Finhakk persille, mynte, salat og tomat. Rett før servering blander du inn sitronsaft, olivenolje og salt. 

 

Hummous 

  • 7,5 dl kokte kikerter 
  • 2,5 dl isbiter 
  • 1,25 dl vann 
  • 3 ss sitronsaft 
  • 1 ts salt eller etter ønsket mengde 
  • 2 fedd hvitløk 
  • 2 dl tahina (sesampasta) 
  • Litt olje 
  • Kummen og paprikapulver 

Bløtlegg kikertene i vann i 24 timer, kok dem til de er myke og avkjøl. Du kan også bruke ferdigkokte, hermetiske kikerter. Kjør isbitene i matprosessor til de er knust og ha i kikertene. La maskinen gå mens du tilsetter vann, sitronsaft, salt, hvitløk og olivenolje. Miks alt i fem minutter før du har i tahina og miks i fem minutter til, til blandingen er jevn og glatt. Pynt med spisskummen og paprika. Samer smører hummousen ut på en asjett og drysser over et kryss av paprikapulver og malt kummen før han heller på litt olivenolje i en ring.