Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til tapas

En god tapasmeny er sammensatt og variert. Kjøtt, sjømat, grønnsaker og oster hører med. Vanligvis tilpasser vi drikken til hver enkelt rett, men hva gjør vi når alle rettene serveres samtidig? Her får du hjelp til å finne drikke som passer til «alt».

tapas AV.jpg
Foto: Getty Images

Altmuligmat

Kjøtt og fisk, varmt og kaldt, rene råvarer og forseggjorte retter kommer om hverandre. Her er ingen regler. I tapas er alt lov. Akkurat som med vårt mer hjemlige koldtbord.

Mye smak 

Felles for tapasrettene er at de smaker mye. Salt skinke og oliven, sterk chorizopølse og umamirike oster og tomatsauser er tapasklassikere. Sammen med slike smaker mister vinen en del av fruktigheten sin.

Derfor er det lurt å velge en vin med nok frukt som kan stå imot smaken fra maten, og nok friskhet til å rense opp i de sterke smakene.

 

Polets drikketips til tapas

Ta en du liker 

Det viktigste når du skal velge drikke, er selvfølgelig at du får noe du liker. Ikke velg noe du ikke synes er så godt fordi det skal være det riktige til maten. Det er mye som er riktig, og lite som er helt feil. Her er en oversikt over hvordan forskjellig drikke på hver sin måte kan passe til en tapasbuffet.

Sherry 

I Spania er det vanlig å drikke tørr sherry til tapas. Det litt saltaktige sjøpreget som kommer fra måten vinen lages på passer godt til lagret skinke, fisk og skalldyr. Lyse og slanke varianter som Fino og Manzanilla smaker godt til. Er maten veldig smaksrik, kan en Oloroso passe. Den er mørkere på farge og mer intens på smak.

Musserende vin 

Vin med bobler har ofte høy friskhet og en livlig munnfølelse. Det er en vintype som ikke gjør så mye av seg samtidig som den takler en del smak. Velg gjerne en Cava fra Spania eller en Crémant fra Frankrike.

Hvitvin

En fruktig og frisk hvitvin passer godt til mye forskjellig mat. Ikke velg de spinkleste typene, men heller en som har litt konsentrasjon og god fruktighet. Chenin Blanc fra Sør-Afrika, Albariño fra Spania eller Riesling fra Tyskland blir ikke feil. Om maten er veldig sterk, kan det være godt med en vin med litt sødme. Hvitvin med lett flor-preg passer veldig godt til spekeskinke og moden ost, dette finner du i vin fra Jura og Jerez

Rødvin 

Om du helst vil ha rødvin, bør du velge en som ikke har for mye tannin. Snerpen fra tannin blir forsterket av de sterke smakene. Velg en fruktig, lett rødvin og server den gjerne litt avkjølt. Prøv for eksempel en Gamay fra Frankrike eller en Frappato fra Sicilia. Spansk Tempranillo eller Bobal kan også passe godt til tapas.

Øl

Et øl med lyst maltpreg og moderat bitterhet er leskende og friskt til slik mat. Overgjærede typer som pale ale eller saison har en fruktighet som kan være godt. Ellers kan geuze, et belgisk surøl, være et forfriskende alternativ.

Alkoholfritt

Det er ikke nødvendig med alkohol til tapas. Fruktigheten og friskheten i god eplemost har mer enn nok å by på til smaksrik mat. Ofte er det litt sødme i eplemost som demper det sterke.

Du kan lese mye mer om tapas i Vinbladet (PDF). Vil du bli abonnent? Vårt kundemagasin Vinbladet får du hjem i postkassa helt gratis dersom du blir abonnent. Logg deg inn øverst til høyre på siden og huk av for at du ønsker å bli abonnent nederst på "Min side".

Miljøsmart-emballasje_web_png.png

Miljøsmart emballasje

Innenfor mange varetyper finner du miljøsmarte alternativer i form av aluminiumsboks, lettglass eller plastflaske

Hva er egentlig tapas

Navnet kommer av det spanske verbet tapar som betyr å dekke. En av flere forklaringer er at en skive skinke eller en skål med fingermat dekket glasset for å beskytte det mot fluer og sand, som var et problem i Sør-Spania der tradisjonen skal ha oppstått.

Noen sier også at de små smakebitene fra tavernaenes kjøkken fungerte som meny for de mange gjestene som ikke kunne lese.

Uansett er tapastradisjonen nå populær over hele Spania. Nord i landet kalles godbitene pinchos, eller pintxos på baskisk, etter tannpirkerne som brukes til å spise dem med.

Ibericoskinke

Den iberiske grisen er en gammel svinerase, spesielt utbredt sør i Spania og mot grensen til Portugal. Grisene er svarte, med svarte klover. De vokser sakte og har marmorert fett, noe som gir ekstra mye god smak. Grisene er kjent for å gi en av verdens aller beste spekeskinker – jamón ibérico.

Før slakt fores grisene med eikenøtter og urter, noe som gir kjøttet det karakteristiske preget. Skinken er lufttørket og ikke røkt. Tidligere var den kjent som pata negra, som betyr «svart klov».

Serranoskinke

Skinken som kalles «spansk fjellskinke» kommer fra spanske, hvite landsvin, ikke ibérico-griser. Den er et rimeligere alternativ til ibéricoskinken. – Men sjekk på pakken at skinken kommer fra Spania, det er store kvalitetsforskjeller på de ferdigpakkete produktene i norske butikker

Chorizo

De røde pølsene av svinekjøtt kommer opprinnelig fra Spania og Portugal, men er nå blitt populære over store deler av verden. Pølsene krydres blant annet med paprika, som gir den røde fargen. I Spania brukes pølsene ofte ferske, og skal da kokes eller stekes, gjerne på grill. De kommer også som spekepølse.

Manchego

Den typiske osten fra regionen La Mancha, sørøst i Spania, lages av melk fra sauerasen manchega. Osten kommer i flere kvaliteter og blir fastere og får en kraftigere smak jo lenger den lagres.

Oliven

Spania er verdens største produsent av oliven, både regnet i vekt og i beplantet areal. Andalucia er det viktigste dyrkingsområdet. Olivenene høstes om vinteren, mellom oktober og januar. Grønn oliven høstes som kart, mens de svarte er modne. Men det finnes veldig mange ulike sorter oliven, og de varierer mye både i størrelse, form og farge. Oliven må gjæres før de mister sin beske smak og kan brukes som mat.

«Latmanns-tapas»

Føler du deg inspirert, men manglertid til matlaging? Det er lov å jukse litt. Du kan enkelt skape tapasstemning ved å servere et fat med god, spansk skinke, manchego-ost og salte mandler. Suppler gjerne med noe annet du liker, som for eksempel noen skiver tørket chorizo, gode olivener og litt landbrød.

 

Oppskrifter på tapas

Tapas-oppskrifter fra den gastronomiske vennegjengen "Txoko i Oslo" finner du i Vinbladet (PDF).

Txoko er gastronomiske foreninger med røtter i den baskiske byen San Sebastian på 1800-tallet. Txoko i Oslo er åtte venner som møtes for å lage, spise og dele kunnskap om mat. De byr i Vinbladet på sine oppskrifter på croquetas, stekt chorizo, alioli, grillet secreto iberico, kamskjell, tunfisk, spansk chèvresalat og spansk sacher-kake - alt du trenger for å by på et variert, spennende og velsmakende tapasmåltid.

Drikke-til-tapas-Erik-Thallaug-1800px.jpg