Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til thanksgiving

Thanksgiving markeres av amerikanere over hele verden torsdag 26. november. Vi gir deg drikketips til amerikanerens «thanksgiving dinner».

Thanksgiving-av.jpg
Foto: Getty Images

- Saftig og konsentrert fruktighet, god friskhet og moderat tannin er fine egenskaper til den søte og kraftige maten. Både hvitvin, eplesider og fruktig øl kan passe, men personlig foretrekker jeg rødvin av druen Pinot Noir. Det er også godt med norsk eplemost eller tranebærjuice, gjerne blandet med boblevann, til maten.

Det sier Terri Robinson som er ekspeditør på Vinmonopolet Bekkestua. Terri er oppvokst med tradisjonell thankgsiving-fest i Ohio i USA. Her er Terris drikketips til tradisjonell amerikansk thanksgiving dinner


Aperitif

Til aperitiff serveres som regel et glass champagne eller crémant. Eller gå for en helamerikansk aften med musserende fra California.


Rødvin

Mange liker rødvin til maten. Vin av druen Pinot Noir har solid frukt og friskhet og moderat tannin, samtidig som de er smaksrike nok, med konsentrert frukt og leskende stil. God modning, slik du finner i vin fra New Zealand og California vil passe godt.

Rødvin av den amerikanske druen Zinfandel, eller til og med italiensk amarone, vil understreke rikheten og kraften i maten. Beaujolais cru eller rødvin fra Rhônedalen er andre gode valg.


Hvitvin

Hvitvin er et mer leskende valg med mer friskhet. Sancerre vil framheve smaken av grønnsaker som rosenkål og aspargesbønner. En god riesling eller chenin blanc kan også anbefales. Slike friske viner spiller rollen som «ganerenser» og kan få maten til virke mindre kraftig. Amerikansk chardonnay er fetere og rikere. Den vil spille mer på lag med smakene i gravyen. Vil du virkelig lage feststemning, gjør en rik, modnet champagne jobben.


Øl

Fruktig øl som norsk eller belgisk saison bidrar med både frukt og leskende munnfølelse. IPA har frukt fra både humle og gjær, og kan fint hamle opp med mye smak fra maten. 


Alkoholfritt

Til høsttakkefesten passer det ekstra godt med eplemost. Tranebærjuice, gjerne blandet med boblevann, smaker også godt til maten.


Drikke til pumpkin pie

Smaken av paien er krydret, både fra tilsatte kryddere og fra selve gresskaret. Da passer det godt med drikke med smak av tørket frukt og nøtter. Tawny portvin, oloroso sherry, marsala eller madeira er gode hetviner til pumkin pie. Et mørkt juleøl er en litt annerledes kombinasjon til desserten. Og en kopp kaffe blir aldri feil.


Oppskrifter og flere drikketips i Vinbladet

Du finner oppskrifter på kalkun med det klassiske amerikanske tilbehøret og desserten «pumpkin pie» i Vinbladet 6/2017. Vinbladet får du gratis i alle våre butikker – eller du kan lese digitalutgaven på nett her (PDF - 3,9 MB).

I vinbladet får du også flere drikketips, og du kan lese mer om den amerikanske høsttakkefesten.