Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Drikke til friterte torsketunger med dillmajones

I norske fiskevær har man alltid spist torsketunger. Sprøstekte torsketunger hører til norsk tradisjonsmat, og bør nytes i skreisesongen, men hva drikker man til?

skrei tunger av.jpg
Foto: Niclas Lundmark

Skreisesongen er rene julaften for de som er glad i fisk. Fiskedisken fylles opp av "stykningsdeler" som vi ikke ser ellers i året. Det opplagte er jo rogn siden skreien kommer til norskekysten for å gyte, men "alt" på skreien kan spises. Finner du tunger og kjaker så har du et godt måltid i vente. 

Tungetale

Den kjøttfulle biten er egentlig hakemuskelen under fiskens tunge og smaker en kombinasjon av sprøtt, salt og mykt, det smaker saltvann, sjøsprøyt og vindfåkk. I Nord-norge er dette klassisk husmanskost - stekt i smør med råkost og remulade - men vår polkokk, Andreas Ingul, liker de aller best med panko og fritert. Her får du oppskriften hans og vi setter drikke til.

Chips-o-hoi!

Dette blir som en varant av fish & chips. Trodde du at tempura var japansk og fish & chips var engelsk? Nei, det er portugisisk, og ble indrodusert av portugisiske jesuitter i Japan på 1500-tallet og England på 1600-tallet. Navnet kommer av det latinske ordet tempora (midlertidig) og viser til fasten hvor man ikke kunne spise kjøtt.

Selv om fish & chips i dag er erkebritisk, så stammer det fra den portugisiske retten pescado frito. 

andreas ingul portrett.jpg

Polkokken!

Andreas Ingul er både kokk og vinmonpolekspeditør. Han deler raust av sin kunnskap om mat og vin både på interne kurs på Polet og til kundene våre

Drikke til friterte torsketunger

En musserende vin er fantastisk til en rett som denne. Musserende vin med autolysepreg går svært godt til fritert mat, i tilleg har de friskhet nok til å "rense" munnhulen for fet fisk og majones. Det må ikke være champagne, en god cremant, cava corpinnat eller engelsk musserende gjør også jobben.

En hvitvin med god friskhet og god konsentrasjon er et god alternativ. For eksempel en engelsk chardonnay eller portugisk alvarinho.

Øl

Fritert fisk er skikkelig 'pub-grub' og øl er klassisk drikkefølge. Kellerbier («kjellerøl») tilhører de klassiske tyske lagerølene. Middels maltaroma med typisk toner av brød, kjeks og karamell, samt hint av tysk humle. Malt og brød-karakteren dominerer som passer svært godt torsk med fritert panko. 

Saison og surølet geuze er også veldig gode alternativer.

Alkoholfritt

Alkoholfritt øl eller musserende vin 

Oppskrift - Friterte skreitunger med dillmajones

3-4 personer

6-800 g skreitunger
1 pose pankomel
4 stk eggehvite 
50 g hvetemel
6 dl solsikkeolje
salt og pepper
1 stk sitron i båter

Majones
1 bunt dill
1 stk sitron
3-4 dl solsikkeolje
4 stk eggeplommer
1 ss dijonsennep
1 ts salt

Ha eggeplommer, finhakket dill, sennep, saften av en sitron og salt i en høy beholder. Bruk en stavmikser eller ha det i en blender, mens du sper inn forsiktig olje. Når alt er kjørt til en glatt majones er den klar. 

Varm opp oljen i en kjele til 160 grader. Begynn med å fjerne skinnet på tungene. Vend de så i mel, salt og pepper. Pisk eggehvitene lett og dypp tungene i disse. Til slutt vendes de i panko før de friteres gylne i varm olje 3-4 minutter. La de renne av seg på papir og ha på ekstra salt. Server med majones og sitronbåter.