Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Sushi-til-Vinbladet-2-2017,-Erik-Thallaug-(3).jpg
Foto: Erik Thallaug

Drikketips til den nye sushien

Her får du våre drikketips og oppskrifter til "asiatisk tapasbuffet", som alle kan få til. Som til vanlig sushi er hvitvin av Riesling en sikker vinner. Men det er også rom for å prøve noe nytt. Hva med hveteøl, musserende sake, eller kanskje grønn te?


Vi har møtt Jonathan Romano, en av landets fremste sushieksperter og eier av anerkjente restauranter som Kamai, Jonathan Sushi og Sabi Sushi. Hjemme på sitt eget kjøkken gir han deg sine aller beste tips, og Eva Sandnes fra Vinmonopolet Kolbotn foreslår hva du kan ha i glasset.

«Asiatisk tapasbuffet», kaller Jonathan Romano måltidet han har forberedt. Glem alt du har hørt om årelang utdannelse som sushikokk – dette er mat alle kan få til hjemme. På benken i det store, lyse kjøkkenet til Jonathan i Oppegård står skåler med fargerike ingredienser.
 
– Alt kan gjøres ferdig på forhånd, sier han. I tillegg til å være sunt og godt, er dette superenkelt og du kan variere i det uendelige.
 
På Vinmonopolet Kolbotn får ekspeditør Eva Sandnes og hennes kolleger ofte spørsmål om drikke til sushi. 
 
– Lett, frisk hvitvin smaker godt til. Riesling er en sikker vinner, men jeg er synes viner på druen Albarinho passer fint, sier Eva.
 
Polet jobber mye med å finne gode kombinasjoner mellom mat og drikke, og erfaringene med drikke til sushi er testet ut av polansatte over hele landet. Eva er spesielt opptatt av øl, hun smaker og leser mye om temaet. Lyst hveteøl er hennes egen favoritt til sushi. Som en litt annerledes drikk, trekker hun fram sake, gjerne musserende.
 

Oppskrifter og tips i Vinbladet

 
I Vinbladet kan du lese mye mer om Jonathans "japanske tapas" (PDF, 3.2 MB). Der finner du også oppskrifter på poke og andre retter som hører hjemme i en asiatisk tapasbuffet.
 

Evas drikketips til poke og asiatisk tapasbuffet

 
Dersom du supplerer den klassisk sushien, med et bredere utvalg av råvarer får maten både flere 
og sterkere smaker. Da kan du gjerne velge drikke som smaker litt mer enn du normalt ville ha valgt til sushi.
 

Hvitvin til asiatisk tapasbuffet

 
Lett og frisk hvitvin blir aldri feil til sushi. Tysk vin av Riesling er en klassiker, men også en 
nordportugisisk vin av druen Albarinho vil passe bra.
 
God hvitvin av Pinot Gris fra Alsace har litt mer fylde, en litt fet munnfølelse som passer godt  både til klassisk sushi og denne moderne, litt mer smaksrike varianten. Disse vinene er friske nok og har tydelig og moden fruktighet, gjerne et krydderpreg og andre aromaer som er litt i samme landskap som mye av den asiatiske maten. Den takler smak av umami, chili, sødme og salt. Chenin Blanc fra Sør-Afrika eller California har også mye smak og går godt sammen med smaksrike sushivarianter og poke med soyasaus, wasabi og ingefær.
 

Musserende til asiatisk tapasbuffet    

 
Musserende vin som champagne, crémant de Bourgogne eller PetNat fra Loire har friskhet og aroma 
som går godt til sushi, asiatisk tapas og poke.
 

Rødvin til asiatisk tapasbuffet

 
Klassisk sushi er ikke akkurat typisk rødvinsmat. Selv om du godt kan bruke en lett og fruktig rødvin til poke med kjøtt eller tofu, vil antakelig en smaksrik hvitvin passe vel så fint også her.  Kjøtt er nemlig ikke nødvendigvis mer smaksrikt enn fisk. Vil du uansett ha rødvin, kan du prøve en lett og fruktig variant, for eksempel av druer som Pinot Noir eller Barbera.
 

Øl til asiatisk tapasbuffet

 
Øl, med eller uten alkohol, smaker godt til sushi. Lyst, lett øl med moderat bitterhet er leskende, 
uten å overdøve maten. Prøv hveteøl eller pils, en fruktig blonde kan godt brukes til litt fyldigere varianter av sushi. Liker du mørkt maltpreg, kan bokkøl, brune eller brown ale være spennende valg, særlig hvis maten inneholder soyasaus, sopp og stekt kjøtt.
 

Sake til asiatisk tapasbuffet

 
Sake lages av ris og har noen av de samme smakene som du finner i sushi. Mangelen på syre og den 
umamiaktige smaken av ris kan være uvant for mange. Men det er nettopp denne kombinasjonen japanerne setter pris på. Det japanske risbrygget bygger opp under smakene i maten på en fin måte.
 
Velg gjerne en håndverksvariant av typen junmai, som ikke er tilsatt alkohol.  
 
 

Alkoholfritt til asiatisk tapasbuffet

 
Eplemost smaker godt og friskt til sushi. Du kan velge en lett  og frisk most av for eksempel Aroma-epler eller en fyldigere av James Grieve, etter hvor smaksrik maten er.
 
Ingefærøl har sødme, friskhet og aromaer som passer godt til maten. Lyst, alkoholfritt øl eller hvitvin uten alkohol vil også smake godt. Grønn te er et tradisjonelt valg i Japan og virker forfriskende og rensende. Sencha har delikat smak av hav, tang og mineraler mens genmaicha, tilsatt ristet, brun ris, har en spesiell og kraftig smak av umami,  tang, tørket frukt og nøtter.