Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

Våre fire beste råd om valg av drikke til mat

God drikke til god mat - våre råd til å velge drikke til mat iStock_000088217155_Large-1800x1200-red.jpg

Disse rådene gjør det enkelt å finne vin til ulike retter. Det første rådet er det viktigste. De andre supplerer dette.

Tekst:
Svein Strand

foto

Foto:
istockphoto.com

1. God vin til god mat

 
Det virker kanskje banalt, men liker kunden maten og vinen hver for seg, smaker antakeligvis også kombinasjonen godt. Der noen råvarer tar knekken på selv den beste rødvinen, blir ikke hvitviner forringet på samme måte, så vi kan presisere at god hvitvin som regel passer til god mat. Tørre og ganske friske viner som samtidig smaker av modne frukter og bær, er ofte gode matviner, uansett farge. Mat avslører som regel vinens svakheter, derfor bør du unngå trå tannin og syntetisk eller diffus fruktighet i vinen. 
 

2. Ikke overdøv hverandre

 
Det er synd hvis gode råvarer overdøver en god vin, eller omvendt. En fyldig, konsentrert og snerpende rødvin vil overkjøre en lett og delikat salat. Til mager og mild mat passer heller en vin med mindre fylde og konsentrert aroma. Bruk i stedet den fyldige vinen til en rett med fet saus, mer intens aroma eller sødmefullt tilbehør. Noen «rødvinsfeller» som sterk sennep, chili, eddik og mye sødme kan være greie å unngå. De vil overdøve fruktigheten og gjøre rødviner trå.

 

3. Ta hensyn til tilberedningen

 
Når aromaene i vinen minner om aromaene i maten, smaker det ofte godt sammen. Tilberedningen av maten gir svært ulike aromaer og dermed også en idé om hva slags vin som passer til. Kokt og stekt lam smaker ulikt, slik lagret og fersk mat gjør. Til lagret ost og spekemat passer vin med lagret preg fra berme (bunnfall av døde gjærceller), fat eller flaske. Det samme gjelder langtids varmebehandlet mat som kjøttgryte, skank eller stek. Ferske viner passer bedre til fersk mat som salat, kylling, fisk eller reker. 
 

4. Ta hensyn til tilbehøret

 
Tilbehøret kan dominere en rett, derfor bør du ta hensyn til tilbehøret i retten. Honning, nøtter og kjeks smaker godt til osten brie. Da passer også sødmefull vin med tilsvarende aromaer. Erstattes honningen med paprika, vil en tørrere vin med grønt preg passe bedre, for eksempel en sauvignon blanc. Fet soppsaus passer til fyldig vin med soppliknende aromaer og fet munnfølelse, som for eksempel en utviklet chardonnay eller nebbiolo. 
 

Slik endrer maten vinen

 
Disse reglene er til hjelp når du vet hvilke smaker som dominerer maten.
  • Salt mat gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk. Svært salt mat kan virke motsatt og dempe fruktigheten i vinen. 
  • Syrlig mat gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk, slik salt mat gjør. Svært syrlig mat kan virke motsatt og dempe fruktigheten i vinen. 
  • Sødmerik mat gjør vinen friskere og mindre søt og fruktig. 
  • Umamirik mat gjør også vinen mindre søt og fruktig, men påvirker ikke friskheten like mye som sødmerik mat. 
  • Fet mat gjør vinen mindre frisk og fruktig og kan til en viss grad gjøre vinen mindre snerpende. 
  • Sterk mat gjør vinen friskere, mer snerpende og mindre søt og fruktig. 
  • Kjøttproteiner, særlig fra stek, skank, kjøttgryter og kraftbasert saus, gjør vinen mindre snerpende. 
  • Bitre råvarer trenger du sjelden å ta hensyn til, da bitterheten som regel allerede er dempet i retten.