Du benytter en utdatert nettleser som Vinmonopolet.no ikke lenger støtter

Vennligst last ned en av følgende oppdaterte, gratis og gode nettlesere:

Vi ønsker deg velkommen igjen.

drikke til julematen a til aa banner.jpg
Foto: Vinmonopolet

Polets drikketips til julematen - fra a til å

Vi hjelper deg å velge drikke til julematen – uansett om du liker ribbe eller pinnekjøtt, hvitvin eller juleøl. Her får du alle våre tips fra a til å.


Akevitt hører for mange med til julematen. Velg en type du liker, gjerne en mer kraftig og krydret til pinnekjøttet enn til ribba. Husk å servere alkoholsvakt øl eller alkoholfritt også.

Barbera er et trygt valg til ribba, hvis du foretrekker rødvin. Denne italienske druen gir friske og fruktige rødviner som passer til det lyse kjøttet.

Champagne er topp følge til det meste av mat, ikke minst til den klassiske julematen. Lutefisk og champagne kan være en super match. En ung og eplepreget champagne går godt til ribba, mens mer modne og rike utgaver kan være spennende til pinnekjøtt.

Det trygge valget til julemat er øl. Norsk juleøl er tradisjonelt litt mørkere utgaver av bayer eller bokkøl. Men det finnes jule-utgaver av alt fra IPA til surøl.

Eplemost av skikkelig kvalitet hører hjemme til enhver julemiddag. Et trygt og velsmakende valg som passer for alle gjestene.

Fatlagret hvitvin på Chardonnay-druen passer fint til både nøttestek og kalkun. Lagring på eikefat gir toner av nøtter og smør. Perfekt til saus og stekeskorpe.

Grüner Veltliner funker flott til ribbe. Tysk Riesling er trygt og godt, men hvorfor ikke gå for en fruktig og lett krydret østerriksk hvitvin av druen Grüner Veltliner til ribba i år?

Hvitvin er ofte et bedre valg til julematen enn rødvin. Anvendelig, friskt og (litt) annerledes! Syrlig vin tar seg av fettet i julematen.

Ingenting passer bedre til julematen enn en frisk, norsk eplemost av god kvalitet. En ren eplemost er godt til lyst kjøtt som ribbe og kalkun, og til pinnekjøtt kan du godt velge en variant med solbær eller aronia.

Juleøl er en tradisjon som stammer fra før-kristen tid. I år finner du omlag 200 varianter på Polet - i en lang rekke ulike stiler. Og mørkt øl kan lagres! Hvis du oppbevarer ølet svalt og mørkt blir det ofte enda bedre til neste jul.

Kaffe er et topp valg til juledesserten. Søte viner kan bli litt i overkant etter en tung middag, og det er ikke nødvendig å servere brennevin til desserten. Spesielt ikke hvis du har hatt akevitt til hovedretten. 

Lyst og lett er en økende trend når det gjelder både mat og drikke. Nå på vinteren er sjømaten på sitt aller beste, og fisk og skalldyr er fantastisk festmat hvis du vil ha et alternativ til den tunge og feite julematen. 

Muscadet er løsningen hvis du vil ha alkoholsvak, frisk og matvennlig hvitvin til julematen i år. Hvitt til julematen er i ferd med å bli den nye standarden, og hvorfor ikke prøve noe annet enn riesling eller chardonnay? Muscadet-vinene fra Loire-dalen i Frankrike er spesielt velegnet til koldtbord, fisk og skalldyr.

Nøttestek er en julefavoritt for mange vegetarianere. Frisk, fruktig og saftig drikke passer godt til. Prøv for eksempel hvitvin, sider, hveteøl eller en frisk eplemost.

Ost er en enkel og smaksrik dessert eller mellomrett i jula. Til et fat med ulike oster er en riesling med litt sødme et trygt valg. Madeira holder seg i månedsvis i romtemperatur, og har friskhet nok til å takle fete oster. Og vil du prøve noe helt vilt? Brie og comté med japansk sake. Du hørte det først her.

P står for pepperkaker og portvin. Og legger du en bit blåmuggost oppå pepperkaka, er du i mål. Enten det er stram stilton eller den norske verdensmesteren Kraftkar, smaker det med en krydret og søt pepperkake og et lite glass portvin med preg av sødmefulle mørke bær.

Quiz hører julen til. Og vil du holde hodet helt klart under julenøttene: Velg en alkoholfri juleøl eller sprudlende eplemost ved siden av snacksen.

Riesling er ikke det mest kreative valget, men hvitvinene laget på denne druen er sikre vinnere i møtet med det meste av julematen. Klin gjerne til med Grosses Gewächs eller en annen riesling med fylde og god konsentrasjon.

Sider er vårt hotteste tips til julematen i år. Men velg en skikkelig eplesider, gjerne fra Norge. Boblene frisker opp i møte med den feite julematen.

Tokaji aszu er et komplisert navn, men en dessertvin i toppklasse. Den søte, men friske vinen er et godt valg til juledesserter som multekrem, karmellpudding og nøtter og tørket frukt. Vinen er laget av druer angrepet av edelråte (smaker bedre enn det høres ut!), og er ungarernes stolthet (sammen med Ferenc Puskàs og Franz Liszt, selvsagt). 

Utviklet vin fra klassiske regioner som Piemonte, Bordeaux eller Rioja er gode viltviner. En touch av tørket frukt, krydder og skogbunn kler reinsdyr og annet vilt som hånd i hanske. Moden vin er godt til ribba, også! Spør oss om tips hvis du vil ha en moden vin til julemiddagen.

Vinkurs er en flott julegave hvis du er litt seint ute. Kjøp plass på et av våre 100 kurs landet rundt, og gi gavebilletten til den du vil glede! Du kan lære å smake hvitvin på begynnernivå, eller om burgundere til hundrevis av kroner.

Whisky er nok ingen hit til julematen, men det er en populær gave. Skotsk er manges førstevalg, men vil du skille deg ut så finnes det kvalitets-whisky også fra Japan, Sverige og Frankrike. Nye whiskyer i spesialbutikkene 15. desember.

X-faktoren til ribbe og pinnekjøtt får du med et vågalt valg, som Vin jaune fra Jura i Frankrike. De vellagrede hvitvinene med særegne aromaer fra gjærsoppen flor, kommer i en spesiell flaske som bare rommer 62 cl. 

Ytterst få velger oransjevin til julematen. Men hvorfor følge strømmen? Oransjevin er hvitvin laget på rødvinsmetoden, kan snerpe ørlite, men er komplekse og robuste viner som smaker supert til røkt og salt mat som pinnekjøtt, fenalår og lutefisk med bacon. Spør oss om oransjevin neste gang du er på Polet, eller ring oss på 22 01 50 00.

Zinfandel-druen hører hjemme i California i USA, og er samme drue som Primitivo i Sør-Italia. Vinene er gjerne rike, runde og med smak av dryppmodne bjørnebær og vanilje fra eikefat. Dette er gode "koseviner" ved peisen, eller til julesnacks som nøtter og mørk sjokolade. 

Ærlig talt synes vi det viktigste er å finne noe du liker selv. Vi hjelper deg gjerne! Husk at gjestene dine kanskje har andre ønsker, så spør hva de vil ha i glasset. Da blir alle fornøyd.

Øverst på ønskelista til Vinmonopolet i år står en jul der ingen - verken barn eller voksne - får skader eller ubehagelige opplevelser som følge av alkoholbruk. Alkohol er ingen vanlig vare, og vi oppfordrer alle kundene våre til å bruke alkoholvett i jula. Det er som med julegavene: Når mengden er mindre, blir gleden over de enkelte opplevelsene desto større. God jul!

Åpning av flasker er ingen kunst, du trenger bare en god vinopptrekker. Det får du kjøpt på Polet, sammen med cocktailsett, champagnestoppere og andre smarte dingser til husholdningen. Gaveposer har vi også flust av.